Zabava

zabavaWe love to entertain you!“

Zabava je ubijanje vremena na društveno poželjan način. To je čin koji zaokuplja našu pažnju, fascinira nas i daje osjećaj ugode. Zabava implicira bezbrižnost i vraća nas u djetinstvo, aktivirajući naš instinkt za igrom. Društvena potreba za zabavom se pojavila sa pojavom viška slobodnog vremena kod robova/radničke klase. Da bi se spriječila upotreba tog vremena u društveno nepoželjnom smjeru osmišljen je koncept zabave i pokrenuta industrija zabave. Time je omogućena i kotrola toka novca, pošto se konzumacijom zabave od strane masa, zarađeni novac ponovno vraća u trezore transnacionalnih korporacija. Time se krug novca zatvara. Radimo da bismo se u slobodno vrijeme zabavljali. Samo ako se zabavljamo na način kako nam nalažu korporacije je „cool“. Zarađujemo novac tokom radnog vremena, da bismo ga se sa ekstazom riješili u naše slobodno vrijeme. Time je i kontrola pojedinca potpuna. Njegov dan je u potpunosti ispunjen. Njemu ne ostaje ni trunke energije-novca-pažnje za osmišljavanje plana izlaska iz začaranog kruga rada-zabave-spavanja. Negativna spirala zabave neumoljivo nas vuče ka još snažnijim dozama adrenalina, za koje moramo još predanije raditi i više zaraditi. Dakle radimo da bi bili sretni. Sretni smo kad smo se dobro zabavljamo. Kako ta zabava izgleda, diktiraju nam trendovi iza kojih stoji industrija zabave, iza koje opet stoji dobro osmišljeni planovi think tanks-a.

Čovjeku je zabava potrebna isto toliko koliko i kič. Po definiciji je kič nešto što nema funkcionalnu ni umjetničku -kulturno-edukativnu vrijednost. To je oblik kojeg je ideologija pretvorila u predmet želje. Željeti nešto znači biti nopotpun. Ako nismo ni gladni ni žedni, naspavani smo i imamo ugodan prostor za život (voda i čist zrak su već postali luksuz!) onda je potrebna vrlo lukava propaganda koja će nas manipulacijom dovesti do uvjerenja da je nama nešto nedostaje. Prvi korak te propagande je izbaciti nas iz ravnoteže „well-beinga“ iliti blagostanja. Ako tjelesni osjet blagostanja prati osjećaj trezvenosti, zahvalnosti i oštre budnosti, onda nas neće biti lako, od strane nekog vanjskog faktora, izbaciti iz tog stanja harmonije. Ukoliko je naše opće stanje bića nestabilno, zbog loše prehrane i probave (šećer, industrijska sol, trans-masti itd.) onda će biti lako manipulirati našim stanjem (ne)svijesti. Našom svjesću upravljamo mi sami, dok našom nesvješću, deluzijskoj ili romantičnoj svjesti upravlja sve drugo osim nas samih.

Mi smo bića koja opažaju. Mi opažamo pomoću naše svijesti i naših čula. Sam čin opažanja je čudo par excellence. Naša svijest je tjelesna svijest, koja počinje rođenjem i završava smrću. Ta svijest je onoliko pozorna koliko je jako naše energetsko-tjelesno biće. Oko tog pitanja nema nikakve dvojbe. Svi smo iskusili koliko je kvaliteta našeg opažanja ovisna o našem zdravstvenom stanju, umoru, gladi itd. Naša svijest nije ništa metafizičko. Ona je dio naše materijalne realnosti, što je uostalom i dokazano kvantnim eksperimentima. To što je moderna znanost uglavnom ignorira iz ovog ili onog razloga, je jedna druga priča.

Što se zapravo krije u izrazu „entertainment“?

enter=ući

tain=dosegnuti, postići

ment= um, mentalni sklop

Gornji pojam možemo doslovno prevesti kao „dostup do uma“, bez naše svijesti o tome u cilju kontrole istog.

Zanimljivo je pratiti kako se trendovi u industriji zabave mijenjaju. U godini 2018.-oj i nadalje u 2019.-oj u potpunosti nestaju serije na temu zdravstvo i pravo. Scene iz bolnica i sudnica također nas neće pratiti u našoj svakodnevnici u sljedećih nekoliko godina. Serijali sa političkim pitanjima su također izašli iz mode. To se naravno „sasvim slučajno“ poklapa sa početkom ere Trumpa i ofenzivom nove konzervativno-purističke kampanje (vidi slučaj sa Kevinom Spacey-em) globalnih razmjera. Nošena zapadnim vjetrom ta je kampanja već zahvatila Evropu i počela harati mnogim, na seksualne skandale nenaviknutim, državama kršćanske evrope. Nismo se ni snašli, a već nas je porobila nova američka pošast, poslije one „anti-terorističke“, koja je Evropu pravno pretvorila u policijsko-represivnu zajednicu. Vjerovatno će proći još mnogo godina, dok evropljani ne shvate da zapravo žive i podržavaju najveće antihumanističke projekte u povijesti i da su samo produžena ruka najvećeg i najšarmantnijeg siledžije koj je ikad postojao na svijetu.

Vratimo se opet temi zabave. Aktualni trendovi bave se temama bijega od realiteta, uživanja u strahu i temama poduzetništva sa manjim ulagačkim rizikom. Izostanak mirnih serija nadopunila je lavina serija na temu „lovci na ubojice“. Likovi na strani zakona su pažljivo izabrani da se uvuku u našu sentimentalnu osobnost. Hvatamo se kako smo sretni što je danas ponedjeljak, dan FBINSACSILAPD specijalaca koji će nas opčarati svojom pronicljivošću i legendarnom upornošću (koja je toliko nevjerovatna da ne može biti istinita) u pronalaženju krivca, ostavljajući nas sa blaženim osjećajem sigurnosti. Sretni smo jer ćemo vidjeti i svoje heroje, od kojih je barem jedan uvijek neka u prsima nadarena, te nadasve pametna i hrabra ljepotica (I love you Sofia Vergara! Merry me!).

Tjedna infuzija osjećajem sigurnosti spašava ponedjeljak od dubina depresije, tipične za početak radnog tjedna. Vješto otkazujemo sve obaveze za to sveto veče, bilo one poslovne ili privatne prirode. To je vrijeme za mene, kad sam sam sa svojim junacima sa kojima sa na istoj valnoj dužini. Tek kad nekim nesretnim slučajem izostane jedan nastavak serije ili nam se, nedaj bože, pokvari taj tanki ekran koji pokriva skoro cijeli jedan zid naše dnevne sobe, imat ćemo priliku shvatiti da smo se emocijalno nakačili na tu vrstu zabave. Da istinski volimo sami sebe, onda bi se najviše radovali tim apstinencijskim krizama, od kojih tako puno možemo naučiti.

Kako smo pali na tako niske grane? Postali smo žrtve, ovisnici i izmanipulirani konzumenti, a da to nismo ni primjetili. Nismo ni bili gladni, a pojeli smo ručak. Nismo ni bili svjesni da smo bili frustrirani, isprazni i gladni zabave koja će nam utažiti žeđ za puninom života i identitetom. Uvjerili su nas da je zabava neophodna i da se moramo relaksirati time što ćemo na besmilice potrošiti zalihe adrenalina, koje nam možda trenutak kasnije mogu biti neophodne da spase naš goli život.

Naša žeđ i glad za zabavom je umjetno inducirana i biva stalno korigirana od centara industrije zabave, medija i politike zajedno. Napraviti od nas pasivnog konzumenta, koji će svoje transformativno-revolucionalne potencijale potrošiti na sentimentalne besmislice umjesto da se uhvati u koštac sa aktualnim problemima života i opstanka, možda nije glavni cilj, ali je sigurno jedna od poželjnih nuspojava. Zbog fagmentacije društva više nije dovoljno hipnotizirati mase samo sa periodičkim propovjedima sa oltara. Potrebno je razviti različite hipnotičke tehnike, koje će pokriti zahjeve različitih vrsta duša željnih ispunjenja smislom postojanja.

Ukoliko vas apstinencija od konzumacije šećera nije dovoljno prosvijetlila, pokušajte sa apstinencijom od zabave i podijelite vaša iskustva sa vašim bližnjima, koji su preživjeli traume vaše prethodne detoksikacije.

We love to entertain you!“

Mi volimo ući u vaš um i posrkati vašu životnu energiju!“

 

12 thoughts on “Zabava

 1. Nemanja 08/06/2018 at 20:14

  Dražene nisi u pravu za svest.
  Ne da nisi u pravu, nego je velika greška ovaj koncept svesti koji si izneo.
  Svest nije materijalna, i da ona je itekako ‚‚metafizička‚‚ pojava, s tim da se ne ograničavam ni na jedan metafizički pojam, tipa energija ili neke njihove čestice na toj razini.
  Ta pojava da prilikom umora mi imamo oslabljenu ‚‚svest‚‚ je naravno objektivno tačno, ali je fora što je to mentalna svest. Takva svest koja može da se menja pod uticajem okolnosti je plod uma i ona zapravo predstavlja sam um i mi to možemo da doživimo kao svest, ali ona to zapravo nije.
  Svest u onom duhovnom smislu, kakvom ga iznose svi misticii pravi duhovnjaci, ima apsolutnu dimenziju, i upravo to je suština svesti, da bilo kakvi da su uslovi okoline ili pak našeg bića ona ostaje nepoljuljana.
  U Indiji kad neko dostigne određen nivo svesti oni ga podvrgavaju dejstvu jakih droga, koje potpuno razobličavaju um, i ako u tom stanju subjekat i dalje poseduje nepromenjenu svest, to znači da on ima svoju objektivnu svest. Kapiraš?
  Svest je bukvalno apsolutna veličina.
  Nije mi namera da te pobijam, samo dobronameran savet 🙂

  • dražen 09/06/2018 at 17:12

   Nemoraš se pravdati, uvažavam tvoje mišljenje i čak štoviše mislim da si u velikom dijelu u pravu.

 2. zenfjaka 20/05/2018 at 09:21

  …lipo 🙂
  … s piramidama ćemo zapivat:D
  https://www.youtube.com/watch?v=Maem1Oe0zGA
  … u ljubavi ma i ča god se snilo:))

 3. :) 19/05/2018 at 01:14

  Odlican clanak!! 🙂

  Zabavljam se u Parku Ravne II i na piramidama, in the Valley of Good Vibes! 😉

  I sviju vas srdacno pozdravljam! 🙂

 4. zenfjaka 13/05/2018 at 10:56

  …ne voljem 6…utra di neće nazad:)
  …šta ćemo sad?…piat šta je i normalno:)
  https://www.youtube.com/watch?v=wyLjbMBpGDA
  ..možda e ,a

 5. zenfjaka 13/05/2018 at 10:31

  ….ma ebeš sve…ovde ću ponovit za mlitave:))

  https://www.youtube.com/watch?v=JPYHjNU4A38

  …nije sve kako se čini, eventualno pričinjjava:)

  … zna pisma zaebat poštenog čovika… a štaš, i to je tzv. život. Hug:))

 6. zenfjaka 13/05/2018 at 08:59

  …danas je dan Marjana,,,, ima li neko pojma šta to znači osin ovog klauna na sličici???:)
  …jen dva tri:P
  … e moj marjane, odlipija san:D
  https://www.youtube.com/watch?v=6I3JS_gzquM
  …skužajte, ebada kad me krene….

 7. doki 12/05/2018 at 22:04

  Da, da, kruha i igara! Ne razmišlja se kome to ide u korist. Razne vrste subliminalnih poruka i manipulativnih prevara koga briga za to?! Probudimo se počnimo razmišljati i promišljati promjeniti ćemo sebe i naš način života nabolje. I na kraju fantastična objava.

 8. rock 12/05/2018 at 19:23
 9. Mladen Obradović Bajgut 12/05/2018 at 19:14

  Mislim da čovjek treba gajiti prijateljstva i porodicu kao tvrđavu koja ga čuva od terora eskejpističke industrije. Bogatiji je onaj ko ima više iskrenih prijatelja , od nekog ko je fokusiran na materijalno bogatstvo.

 10. FRA NE 12/05/2018 at 17:52

  Zato ……zabavljajmo se odgovorno 🙂

 11. oli 12/05/2018 at 15:24

  Amerikanci kažu Show must go on!
  Life must go on!
  Show mora prestati jer život je istina dok je predstava (show) samo iluzija!

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica