Tjelo-psihoterapija i „nova“ paradigma u medicini

reichOsim dok traje tmina polarne noći, Norveška je zemlja iz bajke. Ljepota prirode ostavlja bez daha i misli. Ipak, ne dolaze svi tamo zbog ljepote prirode. Vrhunski sportaši dolaze tamo posjetiti doktora Clausena, nebili zalječivši ozljede i povratili izgubljenu formu. Njegova terapija nije priznata od službene medicine, ne zbog toga što nije uspješna, već zbog toga što se ne uklapa u njenu paradigmu. Ona se ne uklapa ni u paradigmu „znanstvene religije“, jer se ne ograničava njenim ideološkim predrasudama. Ta metoda dozvoljava i priznaje svaki pozitivan rezultat, usprkos pomanjkanju objašnjenja koji bi zadovoljili um ortodoksnog znanstvenika.

Doktor Clausen nije sam osmislio tu terapiju. Njen pravi otac je Wilhelm Reich, koji je 30-ih godina prošlog stoljeća boravio u Norveškoj, nakon bijega iz Njemačke. Nisu njega samo nacisti proganjali. Zbog svojih naprednih ideja o društvu i spolnosti, bio je ubrzo nakon iznošenja svojih ideja izbačen iz komunističke partije Njemačke, čiji je bio član. Ni jednu ni drugu stranku nisu interesirale ideje o zdravom pojednicu i društvu zasnovanom na čovjeku kao individuumu. Reich je tako u vrlo kratkom roku spoznao lažni antagonizam nacista i komunista po pitanju odnosa kolektiv-individua. Kao čovjek u pravom smislu te riječi, ubrzo je i na svojoj koži osjetio što znači biti sam naspram gomile „koja je u pravu“. Čovjeka, osim njega samog, nitko ne može zaštititi od linča besvjesne i izmanipulirane većine ili represivne sile države. Na kraju je sopstvenim životom platio spoznaju o istinskoj „slobodoljubivosti“ Sjedinjenih Država, u koju je kasnije prebjegao iz Norveške. Životna priča W.Reicha je tužna istina o našoj „humanoj“ civilizaciji, koja je sebi uzela za vrhovni cilj, spriječiti Čovjeka na njegovom putu ka slobodi.

Osjećam veliko poštovanje prema svim istraživačima, koji su usprkos prijetnji okoline, ostali vjerni svom srcu i koji su od samoga dna došli do univerzalnih i „vječnih“ istina. Pored filozofa E.Husserla, to poštovanje zaslužuje i možda čak premašuje W.Reich. To osebujno, gotovo genijalno biće, je ostavilo traga na svim poljima znanosti, od medicine, preko sociologije do „meteorologije“. On je toliko zadužio čovječanstvo, da mu se ono „zahvalilo“ spaljivanjem njegovih knjiga i uništavanjem njegovih instrumenata. Inkvizicija nije do dana današnjeg odustala od borbe protiv svih sila koje nastoje ne ignorirati postojanje svijesti, životne energije i njene smislene upotrebe za dobrobit čovjeka i prirode. Reich je svojim životom platio otkriće jedne životno-podupirajuće energije i njene uspješne upotrebe u lječenju ljudi i života na zemlji. Za našu romantičnu civilizaciju, koja skrivećki gaji ideale uništenja života, konkurencija nuklearnoj energiji ili „energiji smrti“ ne smije postojati. Svi slični pronalasci, koji su se kosili ili se kose sa jezuitskom paradigmom znanosti, proglašavaju se pseudoznanošću i hitro bivaju ekskomunicirane iz društvene stvarnosti.

Vratimo se opet našem doktoru, koji doslovno od poluinvalida štanca svjetske prvake. Što to on radi drugačije od uobičajene medicinske procedure? Ništa spektakularno, ali upravo te „sitnice“ čine totalni obrat u pozitivnom smjeru. Svakog svog pacijenta on promatra kao jednu specifično-individualnu cjelinu tjela, energije i svijesti, koja ima svoju specifičnu životnu priču. Životne interakcije ne ostavljaju samo tragove na psihi, već i na tijelu (tj. podsvjesti). Tehnikama disanja i opuštanja tijela, pacijent se dovodi u stanje bića u kojem on sam počinje rješavati svoje traume ili energetske zastoje. Vegetoterapija, kako se naziva taj sistem, je jedna vrsta tjelesno orjentirane psihoterapije. Iscjeljenje ne dolazi od nekoga izvana koji „liječi“, već iznutra. Inteligencija tijela biva tim tehnikama probuđena i aktivirana, te tijelo postaje sposobno da se samo izlječi i regenerira. Iako je Reich svojevremeno liječio i sam rak, nikog nije zanimala metoda lječenja koja se zasnvala na pseudoznanstvenim osnovama.

Kao najbolji Freud-ov učenik, Reich je vrlo brzo uvidio slabosti psihoterapije koja ignorira tijelo, te otišao korak dalje. Samo dva desetljeća nakon njegovog smaknuća u američkom zatvoru, Castaneda je javnosti predstavio sličnu paradigmu iscjeljivanja (ili rekuperacije naše individualne enegetske strukture putem tjelesnih pokreta, disanja i rekapitulacije naših životnih iskustava) i procesa evolucije svijesti, koja je bila dio tradicije drevnih kultura srednje Amerike.

Jednako kao i Reich, drevni šamani su spoznali da ljudsko tijelo nije mašina koja potrebuje jednak input za svoju regeneraciju za svakog pojedinca, već složena cjelina koja zahtjeva individualizirani pristup. Svaki čovjek je jedinstvena priča sa jedinstvenom biografskom pozadinom. Duševna bol se pohranjuje u tijelu kao začahurena energija, koja se može transformirati u fizičku bolest. Pošto tijelo može aktivno utjecati na izvlačenje pohranjenje duševne boli, terapeutov zadatak je pomoći pacijentu da dosegne stanje svijesti u kojem njegovo biće postaje cjelovita funkcionalna jedinica. Tehnikama opuštanja aktivira se parasimpatički nervi sistem i tkz. „Top-down-Bottom-up“spirala stavlja u pogon.Tijelo i psiha ulaze tako u jedan složen i izmjeničan ljubavni odnos. Duh mijenja tijelo i tijelo mijenja duh. Tijelo i psiha su dio jednog cjelovitog i složenog sistema zvanog Čovjek. Službena medicina se fokusira samo na jednosmjerni utjecaj (duh-tijelo), zanemarujući fenomen cjelovitosti i uzajamnog utjecaja tijela i duha. Naizgled mala promjena perspektive mijenja kompletnu paradigmu ortodoksne medicine i znanosti. Preduvjet za jednu individualno-specifična dijagnostiku i tretman lječenjaje percepcija individue kao energetskog fenomena sa autentičnom psiho-socijalnom biografijom.

Lijepo je vidjeti kako poneki znanstvenici polako dolaze do saznanja, da je podsvijest, kao jedan metafizičko-psihološki koncept bezkoristan u praktičkom smislu (vidi film E-motion). Ono što zovemo podsvijest, polako postaje naše fizičko-energetsko tijelo sa svojom vlastitom inteligencijom, svojim vlastitim energetskim poljem, svojim vlastitim sistemom pohrane informacija (trauma) putem bio-kemijskih spojeva , te svojom vlastitom vezom sa inteligencijom prirode i sviješću same zemlje. To što mi još nismo shvatili ili ne gajimo na nivou svakodnevne svijesti činjenicu, da su materija i energija jedno i da je ta podjela kontraproduktivna u procesu evolucije svijesti, je naš problem, naše sado-mazohističko zastranjenje i naš anti-pragmatički duh. Zaprepašćujuća je činjenica, da naša gotovo legendarna tehnološka pronicljivost i praktičnost odjednom nestaje, čim usmjerimo našu pažnju na teme izvan polja podržanog od mainstream ideologije romantike.

I za kraj jedan prijedlog, koji će sigurno biti cenzuriran od gazde. U skladu sa ovom novom paradigmom živog Čovjeka, koja njegovo biće promatra kao kompleksnu cjelinu, zapravo bi trebali preimenovati i ovu stranicu iz „Kontrole uma“ u „Kontrolu tjelo-uma“, nebili je tako odvojili od mehanicističko-dualističke paradigme, ideologije osobe i njene umjetne svijesti. (Ode moj honorar!)

 

45 thoughts on “Tjelo-psihoterapija i „nova“ paradigma u medicini

 1. zenfjaka 03/02/2019 at 23:56

  …ebla vas greška wordpressa… dosadilo brale…
  …za meli, skužaj, ima bit da san nešto krivo poveza… bez loše namjere u svakom slučaju !!!
  …evala

  • Melita 04/02/2019 at 00:05

   Ma sve pet. Ne brini!!!

 2. TOVAR 03/02/2019 at 20:25

  Frekvenca zemlje je skočila na 13.8 hz pa san u skladu s timen ubrza,a ovdi članci iz!aze sporije od tega ,pa ni ni čudo da se zajebavan dok ne stigne novi 🙂 kome smeta šalanje nek se dobro preispita jerbo nije ništa s božje stranke a nema veze sa hrvatskom debilnom zajebnicom ,to bi tilo reć HDZ i ostale kiminalne isinuacije 🙂 moš izmišljat koje dobro oćeš ,dok ne satareš đavle i demone niš od tega 🙂 bitno je bit politički konfetan 🙂

 3. Melita 03/02/2019 at 14:56

  Hej Zen, ako si “U prolazu” onda ti je najblize onaj od Mery Cetinic!!! A ako si tako blizu isteka roka trajanja onda najbolje da te odmah forwardiram drito u ruke bozje milosti!!!!

 4. zenfjaka 03/02/2019 at 13:18

  …tovare .ne zajebaji, osobito se odnosi na istinu,,,, jer ako okrenen na invertid flight, iman osjećaj da će nastat zaebata situvacija ružo:)… a sad iden u konobu samo da zametnen trag, … i to iz čista mira:)

  • TOVAR 03/02/2019 at 17:29

   Misli svako da je tovar bit lako,oli je udrla južina na vedro 🙂

   • TOVAR 03/02/2019 at 17:43

    Ja san već introvertiran pa moš invertirat šta oš 🙂 ti u konobu a ja svoju nakon litar rakije stvorin misliman iz ničega 🙂 E 🙂 i onda kaže neko da nisan napredan 🙂 svako dobro za praznike 🙂

 5. solarian 03/02/2019 at 12:14

  Link za video “Priručnik o vlasništvu nad ljudima” ne radi, barem kod mene, piše da je korisnik radi cenzure uklonio sadržaj, pa sam našao alternativni link (ako je to taj?): https://www.youtube.com/watch?v=k67_imEHTPE

 6. TOVAR 03/02/2019 at 11:47
 7. Melita 02/02/2019 at 16:32

  Naslov ‘Kontrola uma” vjerojatno se nalazi u kontekstu upozorenja ili skretanja paznje na to da netko zeli kontrolirati nase umove. Barem sam ja tako shvatila. Ako je pogresno sorry.
  Sto se tice Freudove psihoanalize bez dalnjega metoda sa najneizvjesnijim ishodom, uz to najdugotrajnija, najskuplja, a ima cak i kontraefekata. Ali je cinjenica da su najveci svijetski strucnjaci i znanstvenici sa tog podrucja najveci broj diploma stekli na bazi Freudove psihoanalize. Sigurno da sad ne zele negirati istu, priznati vlastiti neuspjeh i napustiti dobre polozaje u zdravstvenim ustanovama i dobro placena radna mjesta.
  Brojne ideoloske i religijske metode tzv. psiholoskog ili duhovnog ozljecenja takodjer daju porazne rezultate u protivnom ne bi bilo toliko kriminala, pedofilije i svih mogucih vrsta antagonizama koje mogu smisliti samo umovi koncepcije samo jednog jedinog ispravnog nacina funkcioniranja sto zasigurno ne moze pruziti istinsko zadovoljstvo vec samo njegovu iluziju.
  Manje popularne metode poput fenomenologije, transakcijske analize i drugih koje se zasnivaju na odbacivanju svega do sad naucenog o nekom fenomenu, promatranju bez posrednika, percipiranju u sadasnjem trenutku, svjesnosti ociscene od uma, depsihologiziranje itd… zahtijevaju drugaciji vid pristupa. U obicnoj komunikaciji kao najbitnijem segmentu ljudskih odnosa tesko da ne postoji pristup sa pozicije RODITELJ-ODRASLI-DIJETE. Uvijek se netko postavlja u te tri kategorije sa kojih pristupa komunikaciji koja je pokretac svega. Nasuprot tome pristup kao sto kaze Reic Berne: “Ja sam ok – Ti si ok” stavlja nas ego u kojem je uvijek najveci problem u duhovnu i tjelesnu tj psihofizicku ravnotezu. Ali opet, nije lako doci do tog stanja ako nas kontaminiraju dosada naucene informacije. Neki ljudi imaju srecu pa lakse postizu bolje rezultate a neki teze. Uvijek me nanovo iznenadjuje veliko srce i siroke ruke barbe Istine!!!! Srecom nitko mi ne placa honorar pa nemam sto izgubiti!!! Pozz

  • Melita 02/02/2019 at 17:13

   Koncepcija “Kontrola uma” vjerujem da je ipak misljena holisticki (Bruce Lipton: Biologija vjerovanja), i da neces ostat bez honorara.

  • istina 02/02/2019 at 20:30

   pa red je onda osloboditi te muke
   da i ti za nekog raširiš svoje ruke
   pogotovo ako imaš i unuke
   no iako neznamo kamo ti misli lete
   osjeti se i tvoj zanos na rječ – DIJETE.
   —————————pa da naćulim uši možda odgonetnem odkud dolazi smijeh
   Kaze Perica tati:
   – Tata , danas kada je učiteljica u skoli postavila pitanje jedini sam ja digao ruku!
   Tata:- Koje je pitanje bilo ?
   Perica:
   – Ko je razbio prozor!
   ………………………………………..
   ……..Perica:Mama,hocemo li u zooloskom vidjeti i rodu?
   Mama:Naravno,Perice.
   Periсa:Super!Bas me zanima hoce li me prepoznati!
   – o ————————————-
   Dodje mali Perica sav sretan kuci i pita ga mama:
   -Perice,zbog cega si toliko sretan?
   -Znas mama,danas sam se bas osecao kao general.
   -Kako to Perice ?
   A Perica na to:
   -Posmatrao sam sve svoje jedinice !
   ————————————-
   Pita vjeroučiteljica učenike:
   – Tko bi od vas želio ići na nebo?
   Svi dignu ruku osim Perice.
   Onda vjeroučiteljica pita:
   – Perice, zašto ti ne bi želio ići na nebo?
   Perica odgovori:
   – Zato što mi je majka naredila da poslije vjeronauka odmah dođem kući.

   • Melita 02/02/2019 at 21:40

    Voljela bi da poput vas
    bez i malo muke
    i ja za svako bozje bice
    mogu sirom sirit ruke.
    Radim na tome
    koliko me god milost sluzi
    jer i ona meni
    uvijek svoju ruku pruzi.

    • Melita 02/02/2019 at 21:41

     …svakom…

     • istina 02/02/2019 at 22:04

      eee, ma i da sam tia
      ne bi bolje doživia

     • zenfjaka 03/02/2019 at 12:24

      … meli, ako sam dobro kepćerova, stihove naravno, i ako se može nešto učinit, reci draženu, pitaj moj mail pa se čitamo.. ako mogu nešto popraviti,ako, što mogu, potrudit ću se…one more time… ističe mi rok trajanja:)… u svakom slučaju, ne brini u prolazu smo

 8. zenfjaka 02/02/2019 at 14:58

  E.kad nas tupi cenzura , vrime je da se covik dostojanstveno/ dos ljedno odstupi.. to ka oće reć, odjebaus miki maus..
  … hvala svima koji su letili s šišmišima 🙂
  Hai:)

 9. rock 02/02/2019 at 11:40

  Hvala ti istino jos jednom…!!:)jedan dio povjesti koje fali/izmjenjen, a koji se spominje i u RA-materijalim…drugacije nije islo nego na prevaru i lazima je sve ovo izgradeno.znaju oni ko smo mi jako dobro i toga se boje..znanje ce nas oslobodit!!:)https://youtu.be/5ct8uDm4SYo

 10. zenfjaka 02/02/2019 at 11:03

  Nema bitke, nema rata,

  – bez Mujice Arafata

  (anonimni pripadnik pokreta otpora)
  … 🙂

  • istina 02/02/2019 at 20:44

   nemam ni ja rata i uleti Fata………
   ☺ Dođe Mujo kući i pita Fatu:
   ‘Fato, gdje su djeca?’
   ‘Na engleskom.’
   ‘Ok! Where are the children?’

   ☺ Sjede dva luđaka na obali. Jedan ubaci kocku šećera u more, a drugi gurne prst u vodu, izvadi ga i poliže, pa kaže:
   ‘Fuj, još uvijek je slano!’
   ‘Čekaj da promiješam!’

   ☺ Razgovaraju dva prijatelja: ‘Jesi li razmišljao da kažeš ‘ne’ alkoholu?’
   ‘Mnogo puta sam mu to rekao, ali on neće ni čuti.’
   …..a štaš——-umjereno jugo

 11. istina 02/02/2019 at 10:55

  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ……Zvjezdani ratnici…..samo hrabro – nećemo se prepustit šutke…..i Icke galami……USTANI ljudska raso dosta si klečala……..
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨
  ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨ ✨

  • TOVAR 02/02/2019 at 13:42

   Aba te ka da ne znaš da je teško ustat …………najranije uj’tra,bez popit kafu,proštit novitade,pa tek onda se ustaje za na posal,ili di već koga put odnese 🙂 sjedenje bez ustajanja ne postoji,kao i ustajanje bez ležanja 🙂 zato sjedimo da bi mogli ustat ……….pa makar do zahoda 🙂

 12. rock 02/02/2019 at 08:50

  Hvala ti istino na ovoj knjigi zanivljiva mi je…:)

  • istina 02/02/2019 at 09:53

   svrha i je da se piše….. te pozivam posjetioce koji se još nisu oglasili da se uključe…
   SVAKI IMAMO ČIME DOPRINJETI podizanju svijesti jedan drugom i svaki je komentar vrijedan pa makar da si stavia i samo .
   besramno se pomažimo……………..
   evo ti voliš pismu a i ja šiljam poruke kroz …pismu….ma na sve načine koji mi padnu na pamet…..koje imaju svaka neku poruku ko to se potrudi uvidjeti……..ja sam mišljenja da je ova stranica mogućnost da jedan drugoga nadopunjavamo u napredovanju ka slobodi U M – a….svijesti i nikad neznaš čime češ nekoga potaknuti-nadopuniti-učiniti neki klik u napretku zbacivanja raznih mentalnih okova kojih i nismo svjesni ali kad se u sebi spozna Božansko Svijetlo put je stabiliziran i nezaustavljivo se ide K Izvoru i izmicanju porobljivačima što triba težit svaka duša na Zemlji a pošto smo okupirani od naprednijih triba nas omasoviti da nas ne istrijebe……od vrlo napredne duše imam rječi…….moramo se izboriti ako želimo da se na Zemlji i dalje čuje ljudski glas….stoga ide i poruka naprednih…….NEMOJTE MISLITI DA MOŽETE S RUKAMA U ĐEPOVIMA ČEKATI DA VAŠ DIO ODRADI NETKO DRUGI…..i da ti ne mudrujem previše ova pisma počinje znakovitim postavom na bini koja podsjeća na nebeska vrata iza kojih mi plešemo oli tancamo u žargonu izvođača
   https://youtu.be/ZG_WhWX_gXw?list=RD2Ez2cG9mzUs

 13. zenfjaka 02/02/2019 at 02:08

  … onako, da nebi bilo nismo znali 🙂
  Dok su ga gurali napolje, Mujo je, onako sa vrata, glasno negodujući, nekako uspio da izjavi za javnost:

  “Morete me slobodno povuć za “duha svetoga”, mater vam jebem fašističku”!

  Tako je nakon ovog sastanka Milojkovo otkriće uvršteno u PISMO, kao ajet 0012, dok je Mujin prijedlog u vezi uključenja Latife u isti ajet PISMA, ostao nerazmotren.

  Čini se, u stvari, da je malom Muji prekipjelo kada je jednog dana, nakon dugo… dugo… dugo… itd. vremena, uspio da se sastane sa dovoljno para da ode u aščinicu (vrsta restorana, prim.prev.) na begovu čorbu, što je bilo njegovo omiljeno jelo. Kad je Mujo ušao u svoju omiljenu “Aščinicu kod Bajre” i pomenuo Bajri begovu čorbu, svi eurohrkljuševci, kojih je bila puna aščinica, skočili su sa stolica kao da ih je neko ofurio. U prvom momentu nisu znali da li ih ovaj namjerno zajebava (provocira – prim.prev), pa da ga tuku, ili se radi o nekom jadniku koji je malo skreno (neprilagođen, prim.prev.).

  Mujo se u prvom momentu takođe osjetio nekako nelagodno, što bi se reklo, kao pile i eurohrkljuševac, kad im se – pogledi susretnu. Situacija je bila napeta sve dok jedan stariji i pribraniji eurohrkljuševac nije smirio stvar i lijepo objasnio Muji kako im je Hrkljuš dž.š. već odavno strogo zabranio piletinu, u šta naravno spadaju i kokoši, i kako je veoma dobro poznato da se begova čorba ne može ni zamisliti bez stare dobre kokoške, – a kamoli napraviti. Ukratko rečeno: nema kokoške – nema ni čorbe.

  Čini se da ovaj Muji ništa gore nije mogao da kaže, jer kad mali Mujo ču ovo, krv mu udari u glavu, izvuče odnekud neku motku i vrisnu iz petnih žila, da se cijela aščinica zatresla: “Marš napolje majku vam jebem fašističku”!!! Svi koji su se zadesili u aščinici nahrupili su prema vratima, bez ikakve dalje diskusije, dok ih je Mujo usput mlatio motkom. Kad je aščinica ostala pusta, Mujo se okreno prema gazdi Bajri, koji je ostao propisno ukočen dok se sve ovo dešavalo, i procjedio kroz zube: “A ti Bajro, ako mi sad ne stvoriš kokoš i ne napraviš čorbu, glavu ću ti sa ramena otkinut, mater ti jebem fašističku”.

  Ovaj događaj ostao je poznat u čaršiji i kao “Incident iz Bajrine aščinice”. Ono što je sigurno, Mujo nije izašao iz aščinice sve dok nije pojeo begovu čorbu, i uredno je platio. Dok se sve ovo dešavalo i murija (policija, prim.prev.) se trudila da ostane po strani, jer je već odavno bilo dobro poznato koliko je mali Mujo zajeban (nezgodan, prim.prev.), kad – popizdi (kad se naljuti, prim.prev.).

  Kako je Bajro uspio da nabavi kokoš, i dan danas je ostalo misterija?!

  Nakon ovoga, Mujo je navodno otišao kući, skinuo Fatu sa štrika, uzeo olovku i papir, te se prihvatio pisanja Šuljkrhovih Stihova. (Ovdje moram napomenuti da Mujina Fata već neko vrijeme pati od “sindroma svakodnevnog vješanja na konopac”, nešto slično kao onaj Ivan, iz Kusturicinog filma “Podzemlje”). Nakon što je završio sa stihovima, Mujo je provjerio da li Fata još diše, pa kad se uvjerio da ova daje znakove života, zaputio se opet prema čaršiji, rješen da se jednom zauvjek obračuna sa Hrkljušem. Prethodno je Fati ostavio poruku, sa napomenom da se: “neće više ni vraćat kući, sve dok se ona ne prestane vješat, pa nek onda ona vidi ko će je sljedeći put skidat sa štrika”).

  Ostalo, manje više znamo.

  … ostalo na djeci matrixa http://galaksija.com/djecamatriksa4.htm

  .. i nadalje wellcome aboard:)… gute naht

  https://www.youtube.com/watch?v=HvzeXXdunsI
  …Ajme hai

 14. istina 01/02/2019 at 22:19

  a tko još nije- ?…..vidimo da ima znatiželjnih-bez navoda molim koji su to..pa tko želi evo jedna obrada UM-u tijesna = Vesna
  http://vesna.atlantidaforum.com/?p=2492

  • istina 01/02/2019 at 23:01

   mali navod iz opširne obrade :
   ……Drugim rječima, ljudskim mjestom u prirodnim pojavama i događajima, uzrokuju se različita emocionalna ponašanja kao i prirodne reakcije medju predstavnicima različitih RASA. Zato je povjesni razvoj RASA išao po različitim evolutivnim stazama. Pored toga, hormoni muškaraca i žena razlikuju se ekstremno značajno, što nameće dodatne mentalne razlike i različite reakcije u ponašanju na spoljne i unutrašnje događaje. Ženska psiha je mobilnija nego kod muškaraca. Metabolizam kod žena se kreće u mnogo širem opsegu nego kod muškaraca. Hipofiza -kontrolni organ hormonskog sistema, kod žena je duplo veća nego kod muškarca……………

 15. an 01/02/2019 at 19:44

  Odlican tekst.

  U krscanstvu je ova stvar jednostavna za objasniti: pustiti Bozji duh da prode nasim tijelom, dusom i umom.
  Ov je vrlo prakticna stvar. Ujutro kada se probudis, stani malo i rastegni se, neka te prode energija tijela , duse, duha, cijeloga. Osjeti tu fizicku, duhvnu i dusevnu energiju i cijelo tijelo uroniti u njega d aga cova ta energija. Onda sa dusom…ista stvar… (“Ne izlazi (van ) dok sunce ne zasja.. (u tebi))

  “Pronikni u nutrinu moju, Bože, i upoznaj srce moje!+

  Ispitaj me i upoznaj tjeskobne misli moje,+

  24 vidi ima li u meni išta što me navodi na put pogubni+
  Psalam 139.

  i vodi me putem+ vječnim!…”
  “Isitujes moje srce i bubrege (motive)…”

  psalam 17.
  “10 Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege, da bih dao svakom po njegovu vladanju, prema plodu ruku njegovih.”

  “Upoznat cete istinu (koja ce osvijetliti laz u nama) i istina (duh istine) cete osloboditi.” Biblija

  Kao sto je Reich govorio za ozon za nase tijelo kao iscjeljujucoj energiji , (uostalom kao i sto je toplina sunca, vatre, ljetni povjetarci…), tako je duh istine, Bozji duh, iscjeljujuca dusevno/duhovna energija, a sto se onda manifestira i kroz tijelo (kao posljedica duhovnog uzroka materije).

  Bozji duh kao sveprisutna energija, kroz “tehnike disanja” nas iscjeljuje, ali samim disanjem i forsirajem tih vjezbi se mogu pokupiti i drugi duhovi. Vazno je pratiti disanje i ritam nase stvarne potrebe tijela (bez silovanja, kada je duzi izdah nego udah- mi “nesto” izdisemo iz sebe…), i pratiti reakcije nasega tijela koje pokazuje kroz disanje (uzdrzan dah, prekid nagli disanja, plitko disanje),…i otkriti uzroke toga- sto nam to tijelo hoce reci, od kojih duhova/dahova u nasoj blizini nase tijelo zazire i povlaci svj dah (cuva se), sracuje ga…

  Nekada iscjeljenje ide kroz dah/duh, nekada kroz spoznaju (suocavanje sa odredenim traumaticnim dogadajem iz sjecanja) ili saznanjem neke info koja daje drugo svjetlo na taj dogadaj, nekada ljubavlju koja ude i “istopi” ta mjesta bolesti, nekada ispustanjem negativne energije (bijesom, artikuliranjem negativnog stava…)…

  To su dakle poznate stvari u krscanstvu i oni koji se bave sluzbama iscjeljivanja upravo rade ovako. I sama sam godinama ovako radila i rezultati su bili jasno vidljivi. Ali sam onda otisla za drugom sluzbom.
  Ukratko, ovo sve je nadohvat ruke, lako isprobati, nije samo u Norveskoj :).
  istina i iskrenost (malo se treba ponekad ptruditi doci do istine kada se dusa navikla na laz, samo upornije onda-malo rada i vremena) neka budu vodilja, zdravi razum i osluskivanje samih sebe, govora tijela, svoga daha/duha, emocija, duse, ljubavi….posvetiti vrijeme sebi.

  “Ljubi bliznjega svoga KAO SAMOGA SEBE.” – Dakle prvo je: sebe uvaziti , voljeti, …
  “Bog je tako ljubio svijet da je DAO…” – Dakle: aktivno djelovati prema sebi u toj ljubavi na najdubljoj razini, raditi na sebi.

  A “Kntrola uma” je pogresan naziv. “Provjera uma” je tocan naziv. Sa ovako pogresnim nazivom se stopira izlice duha istine do kraja, na ovaj/onaj nacin.

  Kontrola podrazumijeva neko tijelo koje stoji sa strane i specijalizirano je samo za tu funkciju, inace nema koristi od njega. Nekoga “gospodara” iznad a kojega (vjerojatn) nitko ne kontrolira.
  A ako se ono korumpira, onda…

  A “provjera” se odnosi na ono: “Zar sam ja cuvar brata svoga”, znaci da ujedno i sa svojim zivotom (drugim djelovima tijela/duse) provjeravamo svim svojim mogucnostima (koje i inace koristimo u zivotu cjelokupnom ) stvari, bica oko sebe i u sebi, na razlicitim nivoima i nacinima (duhovno, razumno…).
  Znaci jedan linearan siroki pristup, koji predmet provjere sagledava iznutra, vani, sa svih strana i od jedne i vise osoba.
  Rijec “kontrola” jednostavno u prakticnoj svojoj upotrebi ima vrlo usko koristenje i podrazumijeva strah, odvojenost od ostalog,….upucuje na diktaturu, “vrhovnistvo” koje je van nas samih…dakle ono sto bas hocemo maknuti iz jednadzbi, za ici na put zivota.

  • istina 01/02/2019 at 21:59
   • istina 01/02/2019 at 22:49

    eeeeee sestrooo MVT……dodao bi još i ovo…svjedočimo tvom teoretiziranju i stoga sam te “onomad”pokušao navesti da se pokažeš na djelu jer tako nam je i savjetovano…..PO DJELIMA ćete prepoznavati…mislim da je ovo za pametne dosta…te neću ići u argumentiranje iako se može iz postavljenog na sajtu spoznati mali korak za veliki napredak…uz malo truda……………..no u svakom slučaju S R E T NO …..i M I R….s tobom

    • istina 01/02/2019 at 22:51

     i fantastik = Currently Online: 55

 16. istina 01/02/2019 at 15:55

  https://youtu.be/DQgwCMaY5PY
  ……….gajimo na nivou svakodnevne svijesti činjenicu, da su materija i energija jedno
  evo stižu i ocjene……
  Currently Online: 55

 17. istina 01/02/2019 at 15:11

  zapravo bi trebali preimenovati i ovu stranicu iz “Kontrola uma” ……Ko ‘ trola UM …. a ??
  e sad ko nezna ovo uvatit ma kako reče i zen -nedamisenatipkavat nek malo virne o trolanju a zna se da su u tome najbolji Natanjahuovi psi koje i školuje zaa to no “neki” su i na njega bacili oko da je dosta sranja proizveo na ovoj planeti a kao da im se nazire i miris već na ovom sajtu ovisno koliko će ova draženova avantura i priča napredovati u umnažanju…pa ni Adam nije izmaka kontroli a kamoli ovi nadobudni buntovni splićani ki volu galamu ………stoga…. prilog
  https://youtu.be/2Ez2cG9mzUs?list=RD2Ez2cG9mzUs

 18. rock 01/02/2019 at 14:10

  Mi nećemo više da zavisimo od mišljenja javnosti ili nepostojećih autoriteta kada se radi o stvarima koje su nepoznate ili čudne. Mi moramo polako sami da postajemo eksperti u ovladavanju znanjima koja pripadaju budućnosti.

  W.Reich (1897 – 1957)

 19. rock 01/02/2019 at 14:07

  Mi nećemo više da zavisimo od mišljenja javnosti ili nepostojećih autoriteta kada se radi o stvarima koje su nepoznate ili čudne. Mi moramo polako sami da postajemo eksperti u ovladavanju znanjima koja pripadaju budućnosti.

  W.Reich

 20. istina 01/02/2019 at 10:39

  „Top-down-Bottom-up“spirala stavlja u pogon.
  https://youtu.be/bvb8krufXQU

 21. istina 01/02/2019 at 10:35

  https://youtu.be/dQsjAbZDx-4
  evo ti honorar za početak ko……..men….ti….ranj-a………(zanimljiva rječ)

  • istina 01/02/2019 at 10:36

   ……………… Još ponešto o slovu K, slovo K, to jest onaj koji ga obnaša na početku svojega imena ima problema s prilagođavanjem, potreban mu je period adaptacije. Svoje zamisli rušite sami, ali iste te zamisli iz beskonačja nesvjesnog iznova uporno vučete na svjetlo svijesti, osobito ako je slovo O na drugoj poziciji, odmah iza slova K.

   • istina 01/02/2019 at 11:22

    Ode moj honorar……..
    honorably časno
    honorary počasni
    honorary počastan

    Naš jezik Engleski jezik
    honorar free

  • istina 01/02/2019 at 14:57

   ……….Čuješ li bubnjeve Fernando?
   Da li se još uvjek sjećaš te kobne noći kad prešli smo Veliku rjeku?
   Vidim to u tvojim očima………????????????
   Kako si bio ponosan……. što se boriš za slobodu ove zemlje

   Nešto je bilo u vazduhu te noći
   Zvezde su jarko sijale, Fernando
   Sijale su za tebe i mene
   Za slobodu, Fernando
   Iako nikad nismo pomišljali na poraz
   Nema kajanja
   Da moram ponovo
   Uradila bih isto, Fernando, druže moj

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.