Svjedok

svjedJa naprimjer, nisam u djetinstvu imao osobu od povjerenja, u čijem bi se prisustvu osjećao sigurno i ležerno i kojoj bi mogao povjeriti moje najintimnije doživljaje. Nisam imao biće uz koje bih se mogao opustiti, koja bi me saslušala i olakšala nositi tu naprtnjaču kolektivne povijesti, koju svi mi nasljeđujemo od naših predaka i teglimo tokom cijelog života. Svi mi, znali to ili ne, trebamo takvu „osobu“, koja bi za nas bila tu, olakšala nam one trenutke zbunjenosti i očaja i tiho slavila sa nama trenutke spoznaje i uzleta.

Stanje se po tom smislu nije drastično promjenilo u posljednja četiri desetljeća. Djeci danas, kao i djeci mog djetinstva, nedostaje upravo to, jedno te isto, suštinsko biće, referentna točka u životu, garant za uravnotežen i zdrav rast. To je postojanje jednog neutralnog svjedoka u njihovom životu, jednog bića koje ih je spremno saslušati, bez da pritom vrednuje i osuđuje. Psiholozi to zovu „one caring person“. Naravno da i odrasli također imaju istu suštinsku potrebu. Rijetko se tko od nas može pohvaliti da posjeduje jedno takvo biće,  jednu takvu životnu vrijednost, koju nije moguće izraziti u monetama. Svakom od nas je potreban jedan diplomirani fenomenolog, svjedok koji je prevazišao dualizam uma i mentalne spolnosti, zamku ideološke polarizacije i postao čista svijest, čista prisutnost, čiji puki boravak u našoj blizini na čudnovat način mijenja našu točku percepcije i relativizira pritiske emocija. Obično to biće nazivamo „onim pravim prijateljem“,  za kojim svi potajno čeznemo.

Komunikacijska barijera između generacija je fenomen koji posebno eskalira u obliku emocionalnih eksplozija kod generacija koje se nalaze u razdoblju puberteta. Mentalni i emocionalni kaos koji pripadnici te generacije doživljavaju, njihove automatske emocionalne reakcije, njihov prikriveni strah i omalovažanje, unutrašnja napetost, odbojnost i neprihvaćanje okova tradicije, sve to stvara klimu koja otežava implantiranje čak i same ideje svjedoka u tom nestabilnom životnom periodu. Shodno tome se situacija dodatno pogoršava. Biće u pubertetu se ponekad pod pritiskom namjerno zbunjujućih utjecaja okoline, koje ne mogu na trezven i konstruktivan način srediti i probaviti, zatvara i začahurava za cijelo preostalo razdoblje života. Ukratko, kako netko jednom reče:“ Jedanput pubertet, zauvjek pubertet! Jedanput romantičar, zauvjek romantičar!“

Djeci kupujemo igračke, medice i lutkice. Odrasli sami sebi nabavljaju kućne ljubimce. Ni igračke ni kućni ljubimci nas ne sude, već su samo tu. Sve su to surogati svjedoka. Neosobni svjedok, biće koje je prevazišlo izazove osobe i promatra nas očima u kojima se ne ogledavamo, posredno nam omogućava da dobijemo širi uvid, pogled u dubine svemira, u naše stvarne mogućnosti i zadatke kao živi, suvereni ljudi. Svjedok nas ne ograničava svojim mislima, već nam dopušta biti ono što zaista jesmo: magično biće koje percipira i agira u ovoj čudnovatoj avanturi koju zovemo „naš život“.

Brkanje pojmova ljubavi i svjedoka, osobito new age pojma „bezuvjetne ljubavi“, je vrlo popularan „sport“. Pošto nemamo jasnu sliku realnosti, niti zapravo znamo što želimo ili  moramo učiniti, skloni smo emocionalizaciji i onda se sve to pretvara u kašu romantičnih sanjarija. Svjedok nije tu da nas „voli“. On jednostavno ne sudi o nama dok nam posvećuje svoju potpunu pažnju. To dvoje skupa stvara iluziju ljubavi, jer je ljubav jedini „pozitivni“ pojam koji poznajemo, jedini koji su nas naučili i jedina mogućnost interpretacije tog doživljaja. Ljubav je, kao i sve drugo u našem svijetu, pojam opterećen bremenom ideologije, riječ kodirana od nadležnih za ciljeve manipulacije i propagande. Cijeli naš socijalizirani svijet pojmova i etiketa je kodiran i hakiran od čarobnjaka romantike. Zašto bi ljubav bila izuzetak? Možda zato jer je netko jednom rekao da je Bog ljubav? Starozavjetni Bog je Bog mržnje, osvete i genocida. Novozavjetni Bog je Bog uvjetne ljubavi. Nije li to dokaz teorije o evoluciji svijeti kod Bogova, smrtnosti Bogova, mnogoboštvu ili „svetoj laži“?

Ispovjedaonica je lukava replika religioznih institucija na tu iskonsku potrebu djeteta i čovjeka za Svjedokom. To što je ona sa vemenom postala mračni surogat te ideje ili bolje efikasni mehanizam za manipulaciju i špijuniranje lakovjernih, je jedna druga priča.

Upravo u onim trenutcima, u kojima boravimo u našim unutrašnjim sudnicama, pokunjeno sjedeći na optuženičkoj klupi, bez realnih izleda da budemo oslobođeni krivnje, uloga svjedoka je od presudne važnosti. U tim trenutcima je svjedok blago, naš jedini tihi saveznik u stanju očaja i zbunjenosti. On nam može dati poticaj da za trenutak zastanemo, učinimo kratku pauzu, udahnemo, opustimo se i dobijemo novi uvid u situaciju u kojoj se nalazimo.  Sve to zajedno može promjeniti tok cijelog „sudskog procesa“.

Svi mi podcjenjujemo naše izazove i preuveličavamo naše mogućnosti. To je baš ono što nam taj unutrašnji glas ili osobni sudac stalno ponavlja, jer i dalje, svjesno ili češće nesvjesno, čvrsto vjerujemo da je to „glas Boga“. Time mi zapravo gubimo naše životne bojeve i odustajemo od naših životnih izazova, koji nas poput portala pozivaju na rast i razvoj, a da se uopće ne pokrenemo a kamoli krenemo u boj. Upravo ideje slobode i demokracije, sa svim „pozitivnim“ nabojem koje sa  sobom nose, stvaraju u nama lažni osjećaj slobode, pasivizirajući cijelo naše biće i uspavljujući duhovnog ratnika i istraživača u nama. Jesmo li spremni prihvatiti činjenicu da je igri bliži kraj? Šah, mat! _________________________________________________________

Rat je završio, izgubili smo slobodu i suverenitet, ali nažalost, za većinu od nas, on zapravo nikada nije ni počeo.

15 thoughts on “Svjedok

 1. tanja 25/06/2019 at 22:17

  ja “imam” takvo bice.
  razumijem tugu, fernando.

 2. Duh sa sekirom! 25/06/2019 at 21:48

  Crpiti nekakvu božju mudrost i pravednost koja je *ko bajage* ispisana u bibliji je isto kao i tražiti ljubav u institucijama trećeg rajha… mislim, to može proći ali samo ako je um sklon dvomišljenju ilitiga KOGNITIVNOJ DISONACI… da ja ne bi sad tu mahao svojom sjekirom, prenijeti ću ovaj tekst, uz moje komentarćiće, pa možda i pomogne nekome;-)
  ****Što je dvomišljenje? Na koji način zarobljava čovjekov um? Imamo li kakav primjer u praksi?
  Orwell nije bio vidovit kad je pisao o dvomišljenju, novogovoru, vječnom ratu (šifra: terorizam), Velikom bratu, nego insajder kojemu su planovi psiho-sustava o masovnom porobljavanju čovjeka bili poznati pa ih je iskoristio u svom romanu, ‘1984.’
  Dvomišljenje se definira kao „odbijanje ili nesposobnost da se uvidi kontradikcija, kao i imati dva kontradiktorna mišljenja istovremeno, te vjerovati da su oba istinita.“
  Orwellovim riječima dvomišljenje ili dvogovor jest: „Znati i ne znati, biti svjestan potpune istinitosti i istovremeno govoriti pažljivo smišljene laži (političari su u ovome maheri, op. a.), u isto vrijeme imati dva mišljenja koja se poništavaju, znajući da su kontradiktorna i vjerujući u oba, koristiti logiku protiv logike, odbacivati moralnost i prikazivati se moralnim, vjerovati da je demokracija nemoguća i da je Partija [vlada] zaštitnik demokracije, zaboravljati sve što je potrebno zaboraviti, a zatim to prizvati u sjećanje u trenutku kad je potrebno i odmah ponovno zaboraviti: i iznad svega, primjenjivati isti proces na sam proces. Ovo je vrhunac suptilnosti: svjesno izazvati nesvjesnost, i zatim, opet, biti nesvjestan hipnoze koju ste upravo izveli. Čak i razumijevanje riječi ‘dvomišljenje’ uključuje korištenje dvomišljenja.“
  Ja bih to nazvao i oblikom šizofrenije, a u praksi je češće nego što mislimo. Recimo ova izjava Georgea Busha mlađeg: „Vidite, mi volimo… mi volimo slobodu… Oni sve mrze; mi sve volimo. Oni djeluju iz mržnje; mi ne tražimo osvetu, mi tražimo pravdu iz ljubavi.“ Dakle, ovaj manipulator i psihopat želi da pučanstvo vjeruje da je ljubav isto što i masovno ubijanje civila. (nekako mi moj pajdo YHWH iz biblije liči na ovoga krasnog Američkog lika kad je pobio sve živo na zemlji osim spodoba u Noinoj arki——YHWH—- je samo tražio pravdu iz ljubavi, a to što je to modus operadni OBER psihopata nikom ništa, jebiga, YHWH je bog i svi ima da se naguze i da ga prime!!! Naravno, samo ne oni koji ne boluju od KOGNITIVNE DISONANCE! )
  Popularno dvomišljenje imamo u našem vrlom potrošačkom društvu, a glasi: „Troši da bi uštedio.“ Jasno je kao dan da ovakve ‘akcije’ potiču potrošnju i nemaju veze s uštedom jer nas mame da umjesto jednog proizvoda, koliko nam treba, kupimo dodatna dva ili tri koja nam ne trebaju, i u konačnici potrošimo više. Ali nema veze. Uštedjeli smo!
  Nevjerojatno rašireno dvomišljenje (kognitivna disonanca) nalazimo u umovima koji sebe klasificiraju kao vjernike. S jedne strane, i tim je umovima evidentno da je crkvena kasta odnarođena, da se kupaju u zlatu i parama dok narod, kojemu propovijedaju skromnost, gladuje. I vide ti vjerni umovi da tu nešto ne štima. No s druge strane, bespogovorno prihvaćaju dogme i slijepu vjeru u božanstva kojima im ista ta kasta ispire um.
  Dakle, nema veze što su, eto, ti crkvenjaci kradljivi, lažljivi, nekad čak i zli do srži (šifra: pedofili), naš um će (MOJ NEĆE) napraviti ovu mentalnu akrobaciju dvomišljenja, pa će prihvatiti kao istinu dvije proturječne tvrdnje: jedna je da je ta kasta propovjednika vidljivo nemoralna, ali zato ono što oni propovijedaju je okej. Vidim da su zločesti, ali nema veze, svejedno ću vjerovati svemu što govore. Hej, pa to ima savršenog smisla!
  Ovom vrstom kontrole uma psiho-sustav nas navodi da prihvatimo sranja koja, kad bismo koristili zdrav razum, ne bismo nikad prihvatili. Pa nam tako mogu prodavati ratove, strahove od babaroga (čitaj YHWH), sumanutu potrošnju i kad kola idu nizbrdo, laži o gospodarskom napretku, što god im padne na pamet.
  No ne moramo glumiti ovce ako ne želimo. Možemo osvijestiti ove smicalice i ne prihvaćati ih. Možemo, za promjenu, početi misliti svojom glavom. Pa zato je imamo!!!****
  Ako je potrebno budem i jače izvukao sjekiru;-)

 3. an 25/06/2019 at 17:10

  “Djeci danas, kao i djeci mog djetinstva, nedostaje upravo to, jedno te isto, suštinsko biće, referentna točka u životu, ”
  “Necu vas ostaviti same…Poslat cu vam duha branitelja…nije od svijeta i svijet ga ne moze spoznati…”Biblija

  “Obično to biće nazivamo „onim pravim prijateljem“, za kojim svi potajno čeznemo.”
  “Sada vas zovem prijateljima” Biblija,
  dakle unaprijedio je ucenike u prijatelje i to zvanje im ostavio i sa duhom braniteljem kojega nam je poslao nakon njega.

  “Brkanje pojmova ljubavi i svjedoka, osobito new age pojma „bezuvjetne ljubavi“, je vrlo popularan „sport“. Pošto nemamo jasnu sliku realnosti, niti zapravo znamo što želimo ili moramo učiniti, skloni smo emocionalizaciji i onda se sve to pretvara u kašu romantičnih sanjarija. Svjedok nije tu da nas „voli“.”

  Tocno si to detektirao, ali si pomijesao znacenje pojmova.
  Ta osoba, svjedok, svojim prisustvom nas uvazava, postiva, ulazi u zajednistvo sa nama. Onolliko koliko mu damo mjesta, ili nekom njemu osobenom posebnom odlukom. Ovisi kako kada.
  Ta osoba ima stanje ljubavi, i to je onda medij, u koji mi ulazimo kada smo sa njim. Upravo to je ta okrepljujuca sila, i uvjet po kojem ga mozemo , ako odvojimo vrijeme za nepodijeljenu paznju, nazvati ga prijateljem svojim.On zraci prijateljstvo, prihvacanje, ljubav….
  Kao kada sretne netko dobrodusnog tipa i sjednu skupa u kafic, i u tim trenucima opustanja zla osoba osijeca da je nesto pozitivo preplavljuje. A to ne znaci da ta dobrodusna osoba, tolerira zlo te zle osobe, da uvazava njegov izbor zivota. Dakle, oni nisu u ljubavnom odosu: ljubavnim emocijama, sveobuhvatnom ljubavnom jedinstvu, romantizmu…Nego u susretu sa onim tko sto jeste. Prepoznavanju jedni drugih, i dijeljenju onoga sto imas. Ako zla osoba inzistira u tom druzeju na zlu svome, on nece primiti, a dobrodusna ce imati neugodne atake, ukoliko nema vecu ljubav , energiju ljubavi, u svom zivotu. Ako ima, onaj zli atak ce se vratiti posiljatelju ili ce on odustati.

  “ljubavi i svjedoka,……To dvoje skupa stvara iluziju ljubavi, ..”
  Ne, ne iluziju, nego stvarnost ljubavi. A to sto ti mijesas stvari, to te navodi na ovakav zakljucak.
  Kada se kaze “Ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe”, da li to znaci da ces ga voljeti romanticnom intimnom ljubavi, ili ces uciniti mu pozitivnu stvar u svojom osjecaju ljubavi koji imas u sebi. Ispoljavanje otvorenim srcem te duboke ljubavi i ulazenje tako u zajednistvo sa tim drugim , neprijateljem, je zrtvovanje svjesno i pogubljenje samih sebe. Cak i Biblija to napominje da se ne radi: “Ne dajte svetinje psima … svinjama.”

  Dakle, ljubav se moze ispoljiti kroz djela ljubavi, kroz prijateljstvo u ljubavi, kroz tiho prisustvo u ljubavi, kroz postovanje, kroz udarac po licu prijateljski,…ali ona duboka ljubav, duboki odnos ljubavi, i duboki savez dvoje u ljubavi, to je ono na sto ti aludiras. A za to je potrebno dvoje, odnosno okolnosti odredene i uvjeti. I imamo obavezu urazumiti srce, odnosno ljubav.

  “ljubav…pojam opterećen bremenom ideologije,…”
  Vise manje ona je definirana odavno, filos, agape i eros.
  Mozda bi mogli dodati bezumnu religijsku ljubav u to.

  “Starozavjetni Bog je Bog mržnje, osvete i genocida.”
  To su gluposti i…licemjerje.
  Pa i ti sam bi morao priznati da postoji situacija gdje je opravdano koristiti oruzje. Na primjer….
  I Bog tako misli.

  “Novozavjetni Bog je Bog uvjetne ljubavi. ”
  U tom slucaju ne bi slao Isusa po nas, je kaze Biblija da nije nasao nijednog pravednog na zemlji dok je gledao sa neba..
  Pogledaj ovo: ““Kad ste zavapili prema meni, nisam li vas izbavio…? Ali vi ostaviste mene i uzeste služiti drugim bogovima. Zbog toga vas neću više izbavljati. Idite i vapite za pomoć onim bogovima koje ste izabrali! Neka vas oni izbave iz vaše nevolje!” Izraelci odgovoriše Jahvi: “Sagriješili smo! Čini s nama što ti drago, samo nas danas izbavi!”….. A Jahve više ne mogaše trpjeti da Izraelci pate…” Biblija

  Dakle, govoriti o zlom Bogu Biblije je licemjerje. Cisto. A i pokvarenost i sarlatanstvo. ALI u toj magli opcih percepcija, nasih iskustava na tom polju,…mi tu stvar mozemo vidjeti sasvim drugacije…ovako kako govoris ti…. Ipak, kada govorimo o Biblijskom Bogu, nemamo za to “njegovo zlo” argumenata.

  “Ispovjedaonica je lukava replika religioznih institucija”
  Jasno, tu se sakuplja materijal za ucjene u osnovi, kod religija. Stvara se lazno povjerenje i veza izmedu osobe i svecenika.
  Ali u osnovi , ispravna ispovijed je ciscenje svoje kuce, istovarivanje smeca. Jer , tko cini grijeh, rob je grijeha. I ako se to talozi, postaje se veci rob toga grijeha. Ispovijed je za prijatelje i sam,…. a naglas pred Bogom kao prijateljem, ukratko: pred pouzdanikom. ispovjed je donosenje svjetla u nas same, donosenje na sunce grijeha, uzimanje svjedoka da smo slozi sa nepravdom koju smo napravili/odnosno da je ona pogresna, i ciscenje pokajanjem od toga.

  “.Upravo u onim trenutcima, u kojima boravimo u našim unutrašnjim sudnicama, pokunjeno… ”
  Mi sa razlogom sjedimo pasivno i pokunjeno. Nismo ludi sto tako radimo. Ali to je prvi dio. Drugi dio je da damo sebi sansu i prihvatimo milost oprastanja koju nam je Bog dao kroz Isusa. Da li znate da u starini nije bilo oprastanja, u zakonima naroda,…. a zidovi su se sablaznili kada je Isus to radio. Zato Isus je mudro to radio, trazio od njih da oni izvrse te presude ako su cisti…i oni bi odlazili bez osude krivca. A onda, nasamo, Isus bi tomue oprostio.
  Oprastanje je kategorija nasega poslijekristovog vremena. U Starom Zavjetu postoje tek naznake oprastanja, kao onoga koji ce doci u punini.
  I to je nesto sto trebamo prihvatiti za sebe, a ne da budemo sebi veci suci od samoga Boga. Islam je jos jedna religija tvrdoga srca, starih naroda.

  “udahnemo, opustimo se i dobijemo novi uvid u situaciju ”
  U/dah/nemo. Shvacas?
  Ne mozemo udahnuti ako nesto nismo iz/dah/nuli. Ispovjedili, suocili se sa bremenom teskog duha u nama. Obratite paznju na vase disanje, eka vam ono kaze sto je sa vama, kakvo stanje.

  “Svi mi podcjenjujemo naše izazove i preuveličavamo naše mogućnosti. To je baš ono što nam taj unutrašnji glas ili osobni sudac stalno ponavlja, jer i dalje, svjesno ili češće nesvjesno, čvrsto vjerujemo da je to „glas Boga“.”

  Da, moze se tako interpretirati. Ali zapravo puna interpretacija je ovo:
  Mi smo ograniceni, Bog neogranicen.
  Nema tu price kao u new ageu o svemogucem Bogu /covjeku.
  I Bog nudi da on preuzme nase breme, jer on nam daje zelje, ideje, ali hoce u blagolsovu nama ih realizirati i dovesti do pobjede. Dakle, jeste ta nasa bremena, planovi,…cesto su preteski, cesto ne vidimo zamke na tim putovima, ali kada ih predamo Bogu i u njegovoj viziji idemo za tim, korak po korak, to je lako breme. ALI treba umrijeti sebi, to je moment na koji se ti tuzis u tekstu, ne spominjuci drugi dio, Bozje vodstvo u realizaciji vazih nasih ideja , jer on ih je stavio u nas.

  Sada samo jos pazljivo pratiti tu viziju, lako se tu saplesti o svoje opet iskrsle planove. Na to se stalno inace tuze oni koji idu ovako.
  Bez brige, borbe ima svakako.

  ” Upravo ideje slobode i demokracije, sa svim „pozitivnim“ nabojem koje sa sobom nose, stvaraju u nama lažni osjećaj slobode, pasivizirajući…”
  Pa da, sa rijeci na djelo. Inace smo kao babe.
  Koliko nedobivenih bitaka ima sada u sistemu i van njega>? Tko ih se prihvatio?
  Hrabrosst. Ne lijenost. Na posao. Sloboda je plod nasih angazmana. Intelektualnih i svjetovno fizickih.

  Ti se pokusavas izdignuti iznad new agea, to je dobro. Ipak mjesto na kojem sada jesi je jos uvijek new age. Plafon treba probiti. To se samo ozbiljno broji.

  Sto mislis koji to kapacitet i potencijal ima new age, kada on ujedinjuje u sebi sve svjetske religije?
  Vrlo zeznuta stvar.

  Prilicno si iskren prema samom sebi.

 4. istina 25/06/2019 at 15:05

  i na rječ….s v j e d o k……
  “Dragi moji, do sad ste trebali biti svjesni da ste moćna duša i da se vaše misli mogu manifestirati u stvarnost.”
  upravo sam i primio radosnu vijest o jednoj mojoj inicijativi…iz mog okruženja

 5. Melita 25/06/2019 at 12:18

  Roditelj ne moze djetetu dati ono sto sam nema. Kako bi moga dualisticki um politicki, religijski, vjerski itd.. impregniran, polariziran i tako zarobljen garantirati djetetu sigurnost, stabilnost i uravnotezen rast kad je svrha i cilj dualizma i polarizacije – destabilizacija, destrukcija i disbalans. Stabilan i uravnotezen moze biti samo slobodan covjek. I samo takav moze sigurnost i stabilnost pruziti drugome. Roditelj vrednuje i prosudjuje dijete prema tome koliko mu je poslusno i koliko je u stanju zadovoljiti roditeljeve kriterije. Dakle upravo onako kako roditelj mora zadovoljiti kriterije i uvijete svoga boga!!!! Razlika izmedju onog sto bi dijete htijelo biti i onog sto je moralo postati manifestira se ili u oslobadjanju velikih kolicina agresije, autoagresije, ili na pr hiperaktivnosti ili pak pasivnosti ( odustajanja od sebe) u smislu bilo kojeg oblika introvertnosti. Tako dobivamo djecu koja na pr crtaju svastike po stadionima a da pojma nemaju sto je to fasizam, ustastvo, partizanstvo….hdz, sdp….. Roditelj koji stuje monoteistickog boga Starog ili Novog zavjeta ili nekog drugog boga ove civilizacije, ne moze svome djetetu pruziti uvijete zdravog rasta i sigurnosti van dualistickog polarizirajuceg uma. Ne samo da proslih 40 godina nije doslo do promjene, vec do nje ni ne moze doci bez nuzne generalne perceptivne evolucije boga!!!

  • istina 25/06/2019 at 14:56

   eto dok se ja malo poigravam slovima pomislih a di si ti ….s a d a….jer nekako energetski kao da si prisutna što se i vidi pogledom na tajmer….pisala si svoj komentar i kuckala svoje promišljanje…….eeeeeee da kako svome djetetu pružiti uvijete zdravog rasta……….hm,hm valjda imaš i svoje kad biraš taj izričaj u ludilu koje se distribuira nemilosrdno…što me vraća na rječi pouke čuvara života na ovoj planeti o poimanju Izvora i kako ploviti ovim nemirnim vodama čisteći se……što si imala priliku čitati ako si htjela…..već sam ponovio na 86 komentara

   • istina 25/06/2019 at 15:10

    kako naći stare razmjene….u ovom navodu se izabere zadnji draženov tekst i dole na dnu posta piše dražen-kao pisac ..klikne se na ime dražen i dobije skraćeni uvid njegovih postova i samo lista postove -se gleda di je to bilo 86 komentara —pa igrajte se malo ovom škatulom na struju

   • Melita 25/06/2019 at 17:22

    Upravo zato sto su sve duse cijenjene i njihov potencijal neogranicen, pa prema tome bez obzira na to ludilo koje se – kako vi kazete nemilosrdno distribuira, ne trebamo suditi ni postavljati granice tih potencijala vec pripomoci da se nesmetano razvija taj prirodni potencijal sa punim povjerenjem u njega. Taj se potencijal ne moze pokvariti vec ga mi svojim intervencijama mozemo zakociti. Neovisno o tome imamo li djecu ili ne, svatko zeli uza sebe nekog kako rece Fernando – tko ne sudi, ne kaznjava, ne uvijetuje, ne polarizira…. Dakle onog tko nas prihvaca zato sto JESMO a ne zato sto ispunjavamo odredjene kriterije i uvijete. Svatko zeli nekog takvog jer je takvo prihvacanje prirodno stanje za kojim svatko potencijalno tezi.. A mi smo vec predugo u neprirodnom……

  • istina 25/06/2019 at 14:57

   Zato su sve duše cijenjene jer je njihov potencijal poznat.

 6. istina 25/06/2019 at 11:47

  kako doooobroooo štivo…..umjesto prženja na 35
  …. 14.06.2019.

  Politička stajališta i mišljenja drmaju se po cijelom svijetu i to ne bi trebalo biti iznenađujuće s obzirom na učinak koji nove energije imaju. Kao što smo izjavili u više navrata, vi ste u brzo mijenjajućim vremenima koja će vas naposljetku potpuno odvesti u Novo doba. U većini slučajeva više vibracije koje doživljavate dovele su do onoga što nazivate korijenima novog načina života koji će biti daleko prihvatljiviji i u skladu sa željama ljudi.

  Treba vremena da se potrebne promjene dogode jer će uvijek postojati neki prigovor i pokušaji da se one zaustave. Međutim, to će biti bezuspješno jer se sjeme promjene dobro razvilo i ne može se zaustaviti. Nevjerojatno kojom se brzinom raspoloženje ljudi može promijeniti i dokazi o tome ilustriraju uglavnom organizirani mirni prosvjedi koji se odvijaju. Oni su informiraniji od svih ranijih generacija i neće se zalagati za bilo kakve pokušaje za ovjekovječenje starih načina. Promjena s velikim “P” ima veze s vama i na neki način će biti neizbježno destruktivna, ali ako je predvode oni koji podržavaju demokraciju, ona će uskoro mnogo pridonijeti zadovoljstvu naroda.

  Ovo su vremena kada morate dopustiti nove načine razmišljanja, doista ih treba poticati kako bi se pronašla rješenja za nove izazove s kojima se suočavate. Odgovori su već poznati, a oni koji su opskrbljeni znanjem željni su istupiti kad prevladaju prave okolnosti. Opet kažemo gledajte na mlađe generacije kako bi napredovali, jer su se rodile sa znanjem i sposobnošću da vam pruže odgovore koje tražite. Podržavamo i pomažemo onima koji rade za poboljšanje čovječanstva što je dopušteno i u tim okolnostima ne smatra se ometanjem vaše slobodne volje, već upravo suprotno.

  Ono što se isprva ne čini previše dobrodošlim je da se vaš životni vijek produžava, a to je još jedan učinak porasta vibracija. Starenje se usporava i može se već dokazati sve većim brojem starijih osoba koje su relativno dobrog zdravlja. U 80-im i 90-im godinama ima sve više ljudi i to nije u potpunosti zbog boljih zdravstvenih ustanova, iako je i to čimbenik. Bolest je ponekad uzrokovana samo lošim navikama kao što je jedenje pogrešne hrane koja ne održava vaše tijelo, ili navike poput pušenja koje mogu dovesti do svih vrsta bolesti uključujući i skraćeni životni vijek. Međutim, vi se budite na ideju zdravog življenja i ona je rezultirala promjenom prehrambenih preferencija kojima nedostaju potrebne hranjive tvari. Spominjemo te stvari ne da vas upozorimo, već da vam na njih jednostavno skrenemo pažnju.

  Budući da smo na temi vašeg blagostanja, ne smije se zaboraviti da adekvatna tjelovježba također pomaže u osiguravanju dugog zdravog života. Svježi zrak i opće zagrijavanje održavaju vaše tijelo u dobroj formi i sposobno da prevlada zub vremena. Naravno, mnogo toga ovisi o vašoj dobi, ali obično postoji nešto što možete učiniti da vam to bude korisno. Ne predlažemo da svatko treba biti zec, ali unos sirovih namirnica donosi mnogo više dobrog i može vam pomoći da imate uravnoteženu prehranu. U određenoj mjeri vaše će vam tijelo “reći” što želi, i obratno, ono što ne želi. Poslušajte svoju intuiciju u takvim stvarima i nemojte jesti zbog toga jer prejedanje nije potrebno. Ne propovijedamo vam o tim stvarima, već vas jednostavno podsjećamo na ono što je možda u vašem najboljem interesu i što rezultira sretnim i zdravim životom.

  Svi vi nemate vrtove, ali kakav lijepi zdrav način da provedete svoje vrijeme, i imate dodatno uživanje u rezultatima svog rada. Pritom se približavate prirodi i ako “volite” svoj vrt, on vam odgovara na te više vibracije. Vidite, uspješno vrtlarstvo je posao ljubavi koji vam se vraća svaki put onoliko koliko je dajete, ako ne i više. Energija ljubavi je dodir majke koji smiruje malo dijete i ilustrira koliko je moćna. Možete li onda zamisliti snagu Stvoritelja i shvatiti kako se čuda mogu dogoditi. Vaša je sudbina da slijedite takav put jer vi ste doista bogovi u nastajanju, ali nemojte dopustiti da vas ta misao plaši jer imate još dugačak put, još jako dug put. Zato su sve duše cijenjene jer je njihov potencijal poznat.

  Nikad nemojte sumnjati u svoj potencijal jer bez obzira na to kako ga sada gledate, pred sobom imate živote koji će postupno podići vaše vibracije, tako da razinu po razinu postupno postajete Biće Svjetlosti. Kad jednom budete u svom svjetlosnom tijelu više vam neće trebati fizičko tijelo, ali nemojte biti uznemireni jer ćete u svakom trenutku moći smanjiti svoje vibracije i stvoriti ga čistom mišlju. Također je dobro da imate barem ideju o tome gdje vas vaša evolucija vodi tako da vas ne zavaraju lažne priče. Međutim, ponekad pogrešne informacije postaju ugrađene u vaš um, ali uz pomoć vaših vodiča i možda pogodnih iskustava uspjet ćete pronaći svoje pravo Ja.

  Dragi moji, do sad ste trebali biti svjesni da ste moćna duša i da se vaše misli mogu manifestirati u stvarnost. Zato budite oprezni što želite drugim dušama. Vi ste iscjelitelj ako jeste, ali znajte to da možete svojim mislima nauditi drugima, ako ste bili tako skloni. Dakle, kako vrijeme prolazi, na vama je da vodite računa o izgovorenoj riječi, jer štetne riječi usmjerene prema nekome tko ima visoku vibraciju, da tako kažem, odbit će se od njih i vratiti vam se. Ako vam je teško donijeti promjene u um, svakako zatražite od vaših vodiča da vas potaknu, jer oni često mogu usaditi stvari u vaš um koje su od koristi.

 7. istina 25/06/2019 at 11:38

  pijete li limunadeeee……možda cidiš naranču ili pivo-biru ha,ha ma ni pivo ali ni biru?????
  ………………i mali prevod
  ………..Dopustite nam da olakšamo vaše misli o problemima koji uzrokuju neke tjeskobne trenutke. Prvo, s klimatskim promjenama tema globalne rasprave, govore se o morima koja pokrivaju otoke i preplavljuju obalna područja do planinskih lanaca i ljudi od milijuni utopljenih. To se neće dogoditi – Zemlja neće ugroziti živote svojih voljenih stanovnika tijekom njezina povratka u umjerenu globalnu klimu. Kako se polarni led i ledenjaci nastavljaju topiti, razina vode će se nastaviti polagano i u maloj mjeri povećavati, a stanovnici potencijalno ugroženih područja – otoci na razini mora, dijelovi kontinentalne obale, obale vaših najvećih rijeka i niske zemlje – imat će dovoljno vremena za poduzimanje potrebnih preventivnih radnji ili preseljenja.

  Onda je tu i proročanstvo da će iznenadna promjena polova uništiti planet. Bilo bi razorno ako bi se smjena dogodila naglo, ali neće. Prije osamdeset godina Zemljina osovina bila je toliko izvan ravnoteže da je bila u opasnosti da odleti u svemir i određena razaranja. Snažne civilizacije su širile masivnu svjetlost kako bi stabilizirale Zemljinu orbitu i omogućile joj da započne tečaj uspona, a to je bio početak postupnog pomicanja polova.(eto potvrde za onu galamu da sjeverni magnetski pol klizi od Aljaske prema Rusiji-pa samo se malo ispravljaju grbava leđa-kralježnica)

  Drugi su čitatelji zabrinuti zbog Zemljine putanje u putanju sudara(ispravljam prevod,moguće je mimoilaska) s planetom za koji neki misle da je Nibiru, a drugi misle da je nedavno otkriven planet znatno veći od Zemlje. Neke informacije koje se šalju o ovoj spekulativnoj situaciji samo su da stvore strah, ali nedostatak znanja je korijen većine. Vaši astrofizičari ne znaju da je Zemlja više od osam desetljeća putovala u uzastopno više energetske razine, tako da su oni zbunjeni i uznemireni gledanjem novih nebeskih tijela. Uvjeravamo vas, draga obitelj, Zemlja će nastaviti putovati sigurno i postojano sve do svog odredišta u petoj gustoći!
  ….eeeeettttttoooooo
  u boj protiv kontrole uma-nastojimo dohvatiti ….s v j e s n o s t…… i kao dobrovoljnog utjerivanja u neki tor za nove tobože prosvjetljene ovceeeeee i to još za svoje novce……ma daaaaaaj ma zar i toga imaaaaa?????daaaaa zar se čudiiiiš….ma ima toga na ovoj lipoj planeti još puuuuunooooo za razotkrivanjeeeeeee

 8. Duh sa sekirom! 24/06/2019 at 22:45

  Nešto smo pesimistični danas… bolan, fernandoooo, to ti je isto romantizam samo sa negativnim predznakom…
  Čuj, rat je gotov?! Ma mogu da mi popuše!

 9. istina 24/06/2019 at 16:45

  eeeeee fernandoooooo šah-mat……ok……e3-df3-f1na c4-i df7……….a rečenica
  …” Jesmo li spremni prihvatiti činjenicu da se igri bliži kraj?”
  Paaaaaa ima i o tome više verzija a koja će svršiti s nama ostaje da neki i vide….koji prežive igranje frekvencijama….eeeeeeee a ko se to s nama poigrava-mislim da i ti i ekipa oko tebe -zna, uostalom ima dosta i zapisa koji služe ka —–SVJEDOK o nekim izvedbama..no ajmo mi na ples……..
  https://youtu.be/iyLdoQGBchQ

  • istina 24/06/2019 at 17:15
   • istina 25/06/2019 at 12:14

    i neki se žale da ovdi ima previše istine a malo humora????
    Dolazi inspekcija u ludnicu, da vidi jel itko postao normalan. I obilaze oni ćelije kad dođu do Muje i Hase i oni sjede na podu i igraju karte. Inspektori pitaju:
    Što to radite?
    Kaže Haso: Kartamo.
    Ovi su normalni, sutra idu kući.
    I zatvore vrata kad se iz ćelije čuje:
    Mujo, veslaj dalje, ovdje nema ribe!
    – / / –
    Jedno jutro, netko kuca na vrata:

    – Dobar dan, ja sam iz Jehovinih svjedoka, želio bih razgovarati s vama.
    – Izvolite uđite, sjedite. O čemu želite razgovarati?
    – Joj, joj, ne znam, nikad nisam stigao ovako daleko..
    ********************
    Leže dva luđaka na trbuhu i pjevaju. Odjednom se jedan od njih okrene i nastavi pjevati.

    E, zašto si se okrenuo?

    Pa, druga strana ploče!
    ______________________________________________
    ☺ Došao Perica na ispit i izvlači pitanja. Prvo ne zna, drugo ne zna, treće ne zna. Profesor mu upiše u indeks ‘majmun’.

    Perica vidi što mu je profesor napisao i kaže: ‘Profesore, ovdje je samo potpis – niste mi napisali ocjenu.’
    eto toliko
    a sad na kupanje ki more u moru a nekom je dobro i u lavoru

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.