Radio brač – Dualizam i relativizam

radio-bracOvom turom da se ne bi ponavljali, što je najveći strah producenta na radio braču iako konstantno pušta isti program i istu glazbu i iste vijesti, pričali smo “filozofsku” temu o dualizmu i relativizmu. Duo je nešto čega je dvoje, stoga je dualizam sistem u kojem se stvari prikazuju kroz suprotnosti tj. opozite. Veliko-malo, crno-bijelo, dobro-loše su samo od nekih primjera. Da bismo mogli odrediti bilo koju od ovih kvaliteta nužno je da utvrdimo stajalište sa kojeg promatramo ove odnose. Stoga, nešto što je dugačko u odnosu na nešto u odnosu na nešto drugo može biti kratko. Relativno je. Stoga dualizam tvori svijet relacija ili relativnosti. To je svijet promatrača i promatranog u kojem promatrač ima subjektivno stajalište (relaciju) prema promatranom te stoga može vidjeti samo ono što je u skladu sa njegovom pozicijom. Ovaj svijet se jako lijepo vidi u psihologiji kada osobe u potpunosti odbijaju vidjeti nešto što nije u skladu sa njihovom subjektivno-relativnom pozicojom, jer tada gube identitete. Identitet je također dualističke prirode jer da bi bio identičan sa nečim moraju biti najmanje dvije stvari. Znanje o relativizmu kao poziciji koja je dekadentne svijesti je bitno, da bi smo ga mogli nadići i promatrati stvari kao ultimativni promatrač koji ne utječe na promatrano.

4 thoughts on “Radio brač – Dualizam i relativizam

 1. doki 01/05/2017 at 21:56

  Dobro sam shvatio “filozofsku” temu o -Dualizamu i relativizamu u ovoj emisiji gdje se stvari prikazuju kao suprotnosti itd. Razmišljam i mislim, pošto smo mi stoljećima bačeni u zatočeništvo matrijalnog postojanja većina nas ne zna što znači biti slobodan zbog manipulacije dualističke svijesti. Smatram i pored toga što imamo reptilski mozak, i Um o svemu odlučuje i ne spoznaje svoje višpe Ja, postoji način da se naša evolucija ipak može ubrzati, baš iz razloga što nam stoljećima ponavljaju uvjek iste ili slične dualističke laži. Evo do skoro i ja kao i mnogi drugi nisam bio toga svijestan. Mogu to mnogi nadiući, treba širiti Istinu jednom progresijom na kvadrat.

 2. FRA NE 01/05/2017 at 11:22

  Ponavljanje je majka znanja !Negdje sam pročita lipo razmišljanje ,ako ne voliš sve nemoj uopće pričati o ljubavi ,pa ispada da je i ta ljubav koju svi traže i tvrde da je daju (?) dualna, jer kako kaže jedno bez drugog ne može postojat ,a tip je priča o neutralnosti(ne utiravaj di ti nije misto) !:-):-):-):-)

  • Vlatko 03/05/2017 at 21:22

   Ponavljanje je majka hipnoze. Ako želiš nekoga programirati glupostima, natjeraj ga da ih ponavlja unedogled. Mi imamo direktan pristup znanju, i za njegovu spoznaju nije potrebno ništa ponavljati, nego ga samo treba otkriti. Što uostalom i proizlazi iz riječi edukacija (lat. educo = izvući na vidjelo).

   “ēdūcō (present infinitive ēdūcere, perfect active ēdūxī, supine ēductum); third conjugation, irregular short imperative
   1. I lead, draw or take out, forth or away. ”

   Fromm je dobro objasnio ljubav u Umijeću ljubavi. Kada ljudi kažu da nešto/nekoga vole, njima se u stvari sviđa osjećaj koji se javlja prilikom drogiranja hormonima koji se luče u mozgu (endorfin-fizička aktivnost, dopamin-ispunjavanje ciljeva, serotonin-unos hrane, oksitocin-intimnost). Zato si fantaziraju da to nešto/tog nekoga “vole” a zapravo su na drogama:
   https://www.youtube.com/watch?v=ReRcHdeUG9Y

   Meni je recimo bio apsurdan osjećaj nakon odlaska u teretanu, i sat-dva mrcvarenja vlastitog tijela idiotskim repetitivnim radnjama bez ikakvog smisla, a nakon toga se super osjećam i fantaziram da volim ići u teretanu. Kad malo razmisliš vidiš da to nema nikakve logike al eto, drogiranje hormonima (endorfin je zapravo morfij kojeg proizvodi tijelo) objašnjava stvar.

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.