Pravo na šutnju

family-fightČuli ste vjerojatno za ovo pravo koje svaka fizička osoba ima. Tko god je gledao američke filmove u kojima ima policijskog djelovanja, a to je gotovo svaki, čuli ste one čuvene riječi: “Sve što kažete može biti upotrebljeno protiv vas na sudu. Imate pravo na šutnju….. bla, bla neznam dalje.

Ovo se u pravnim krugovima naziva Miranda upozorenje (Miranda pravo, Miranda pravilo) je upozorenje koje daje Američka policija osumljičenicima neposredno nakon uhićenja ili ispitivanja. Miranda upozorenje je dio preventivnog proceduralnog prava koje su policijski službenici dužni prenijeti neposredno ispitivanoj osobi kako bi ona bila svjesna svojih prava iz 5. amandmana koje se odnose protiv primoranog samooptuživanja.
U slučaju Miranda protiv Arizone, Vrhovni sud je ocijenio da izjava koja tereti osumljičenika neinformiranog o svojim pravima izravno krši 5. amandman i 6. amandman Američkog Ustava – pravo na branitelja.

Navodno se to pravilo sada počinje u u našem sistemu provoditi na otprilike slijedeći način

U jednom priručniku za naša tzv. prava stoji

2. Pravo na šutnju

 • Niti u jednom trenutku niste dužni optužiti
  samoga/samu sebe.
 • Nakon što navedete svoj identitet, možete
  odabrati želite li dati izjavu, odgovoriti na
  postavljena pitanja ili se braniti šutnjom.

Ma bogati, nakon što navedeš svoj identitet, možeš se braniti šutnjom, a tad je sve već gotovo. Kad utvrde identitet mogu bacati uroke, prije toga ne. Čim si se identificirao njihov si, već si se optužio, dio si pravnog sistema. Zašto se ne bi branio šutnjom tako da ne navodim identitet? Možeš, ali će ga onda oni sami utvrditi ako mogu, ako ne mogu…….

 

4 thoughts on “Pravo na šutnju

 1. tanja 08/08/2019 at 10:32

  …. pa ce tako radnje sanjanja i imaginacije uzrokovati da pronademo vlastitu spoznaju sebe odijeljenog od “sluzbene” stvarnosti u kojoj obicno sebe promatramo.

  • Melita 12/08/2019 at 08:33

   Bas u tome i jest jedna velika zamka. Mozemo sebe gledati odvojene od “sluzbene” stvarnosti ali to jos uvijek ne mora znaciti da smo se u nekoj novoj stvarnosti odvojili od identiteta. A ne mozemo ni stalno sanjati. Dapace u snu je matrix najaktivniji.
   Sto je za d.o.o. drzavu zakon i ustav po kojem osoba postaje trgovacka roba kontroliranog porijekla i roka trajanja, to je za d.o.o. Vatikan njegov kanon kojeg je sam koncipirao i u njega u-dizajnirao od-kupiteljsko/spasenjski kupoprodajni ugovor. Drzava je autor zakona i ustava, a Vatikan je autor koncepta kanona. Bilo da smo kupljeni ili od-kupljeni ostajemo “double slave” tih identiteta. Za slucaj otpora ili odbijanja/protivljenja tim identitetima, postoje njihovi brojni derivati koji samo naoko djeluju suprotno ili drugacije. Odvajanje od sluzbenog identiteta i prihvacanje nekog drugog i drugacijeg ili vlastitog samo je zamjena a ne odvajanje od identiteta. Stvarno odvajanje zahtijeva svjestan proces kompletne promjene vlastite paradigme. U toj promjeni nema fokusa na drugome, nema upiranja u druge ni neke qazi-dualisticke duhovnosti. To je “brutalao iskren” zaokret prema sebi samome. Sto vise upiremo u druge to jasnije razotkrivamo i jacamo vlastiti identitet. Dakle hodamo u obrnutom smjeru!

 2. Alkemicar 07/08/2019 at 13:28

  Na sol, stolicu isprid sebe stavite osobnu i razumno. Ovo je vase. Ukoliko vas pita da je dodate. Da li vi mene silite da sudjelujem protivno mojoj volji. Zapamtite rijec je o uroku. Vi ste svoje napravili… Pod prisilom. Ukoliko neko ide stavit ruku na vas. Samo me dotakni i optuzit cu te za sexualni napad i pokusaj silovanja, palipo dok cekas kraj procesa, doma bez place razmisljaj o mojin ricima… Nema sile, sve u fino. Ako niste suglasni.. To je silovanje i nametanje tudih uvjerenja i oni mogu ic samo kontra uvjerenja a ne ih nametat
  S silon idete niz kurenat jer oni su spremni na frontalni sudar, medutim. Da li vi to mene ogranicavate, silite, prisiljavate… Itd

  Rekap.
  Uvjerenje
  Suglasnost
  Sila

  Po. Zz

 3. neven 07/08/2019 at 10:11

  ako je to tako, a tako je, identitet nije slika i verzal na komadu plastike, nije OIB na papiru, nije boja kože, nije simbol religije kojemu se klanjaš, nije ništa definirano i zaustavljeno.
  identitet je radnja, djelovanje, akcija bez početka i kraja. takav identitet je trajanje koje daje beZsmrtnost i vječnost.
  sve što nas veže, svatko tko nas veže, pa i naše samo vezanje za definirano i zaustavljeno, uzrokuje identitet ropstva i patnje.

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.