KAKO SAM SE IZBORILA SA BOŽIĆEM

Large family eating Christmas dinner Image downloaded by John O'Reilly at 12:56 on the 02/12/11

Piše:An

Dakle, kao i svi drugi, za božićnu histeriju, onu obiteljsku i vanjsku, godinama nisam nalazila lijeka.

Daleko od toga da sam je sama izazivala nekim svojim djelima, ili hranila je. Dapače, pokušavala sam djeci objasniti da to nije vjerski praznik, da mi ni ne znamo kada je Isusov rođendan, da bor nema veze sa Kristom pa makar imao zvijezdu na vrhu…
Na vjeronauku tokom godine, posebno bi uvijek naglasila neke usputne činjenice o tome, kao cjelogodišnji doprinos zadnjoj “propovijedi” pred Božić.
Ma ništa od toga!

Okice – isčekivanje, zeleno-crveno-bljeskajuće u glavicama… Pokloni!!!
Čak sam i poklone “usput” poklanjala, “slučajno” za vrijeme Božića. Stavljala zelene bljeskajuće ikebane malo prije Božića za “zimsku” dekoraciju.
Pitala sam prijatelje, što oni rade. “Uberem granu bora usput, stavim na zid sa dvije kuglice, kolač, i to je to.” (Naravno djeca su bila mala, a poslije, iz pogleda mi je bilo jasno da su pobijeđeni i sa manjim stvarima od Božića.)

Borba sa djecom izgledala je kao da se mjesec dana diskretno hrvam sa njima, i onda zadnji mjesec sa onim japanskim hrvačima, i nockaut zadnju, Božično-vrijeme, rundu.
Nedokučivo mi je po kojim to zakonitostima, ali UVIJEK kada bi sve prošlo, shvatila bi da su nekako uspjeli dobiti od mene, direktno ili indirektno, i duplu rundu Božićnih poklona.
Totalni knock-out. Mene.
Poslije se moram još i oporavljati od svega.

A bor?
Kako bi se iscrpila u bici za samo postojanje toga blagdana u mom domu, tako nakon nockauta, dok sam još na podu, unijeli bi u stan bor – od tri metra!!!

Ipak,jedne godine sam pobijedila :).
Još i danas mi to prebacuju!
Nešto i oni koji ni nisu tada bili rođeni. Valjda iz preventive.
Odustala sam.

I onda sam počela shvaćati da je moja taktika bila pogrešna.
Način na koji je taj blagdan ušao u kršćanstvo, shvatila sam, da na isti način može i izaći.
Naime, sve što rimokatolička crkva je preuzela od pogana, učinila je i iz namjere da privoli taj narod pod svoju vlast. Ona je imitirala poganske praznike, prikazujući ih kao dio kršćanstva. Samo je dakle promijenila imena tih blagdana, i vremenom je narod zaboravio ona prijašnja poganska imena. Zato sada kada govorimo o Kristu, najviše vremena nas ljudi pitaju potpuno besmislena pitanja (Krist-uskrs-jaja) (????????!!!).
Ali njima nisu besmislena, oni su zapleteni u tu mrežu laži i lukavosti učenja rimokatoličke crkve, i baš ih zanima priča Krista i zeke, a i jaja. I onda mi pričamo, kad je već tako, o Kristu, zeki i jajima. Opet i opet.

Dakle, kako sa Božićem?
Jedan od opravdanih blagdana, po Bibliji, je blagdan obitelji.
Negdje, mislim u Ponovljenom zakonu, Stari Zavjet, piše da je obitelj jednom na godinu išla u Jeruzalem i tamo blagovala, pred hramom/Bogom. Vrijednost je bila desetina njihovih prinosa.
Ako je obitelj stanovala daleko , onda bi prodala te stvari, i po dolasku u Jeruzalem, kupovala hranu i blagovala sa obitelji, u blizini hrama/Boga.
U današnjem obliku dakle rečeno: obitelj bi uzela određeni novac i za to kupila “što im srce želi”, i u prisustvu Boga (pomolila se za hranu) blagovala, i na taj način jednom na godinu posebno zahvalila Bogu za obitelj i svi se počastili od svojih plodova skupa sa Bogom (u njegovom prisustvu). I Bog je onda i ostajao sa njima tokom godine, kao netko tko je pozvan među njih i posebno počašćen.
To je dakle nešto kao prinos obitelji Bogu i svega što imaju, na njegov blagoslov.

Kada sam to shvatila, prepoznala sam da to zapad i inače radi, ali oni to zovu “godišnjim odmorom”.
Ali to meni nije imalo tu težinu, jer je to vrlo razasuto i rasplinjeno.
Shvatila sam da je meni najbliža slika takvog obiteljskog praznika baš zima, kamin, snijeg…
Igrom slučaja poklopilo se da baš kada sam to tako definirala , i dobila sam sve te okolnosti.

I tako sada slavim jednom godišnje sa svojom obitelji biblijski obiteljski blagdan, baš onako kako volim.
Ali ni to nije išlo tako, ometali su par godina taj mir uplivom sa “santama” u svim oblicima, ali nekako se vremenom i mojim poguravanjima, to smirilo.
Sada zaista vjerujem što radim, ali svake godine, ova božićna buka me pogura iz toga “moga preciznog centriranja” i moram se opet podsjetiti što je i kako. I onda povući i ostale natrag iz te buke.

I tako, “Dobrim pobijedi zlo.” Biblija, se pokazalo opet istinito.

Zaista još jednom kažem, puno srce mi je kada slavim ovaj obiteljski praznik, jer vjerujem u to.
A on se eto, beš poklopio sa Božićem. Nekako mi je najmirnije tada, kao kada mali brod vozi preko oceana u brazdi ogromnog broda.
Tako je Božić poslužio da počisti put za moj blagdan.

“Kada su Jahvi mili putovi čovječji i neprijatelje njegove miri sa njim.” Ne znači da su ti neprijatelji sada postali prijatelji, nego da mu služe, rade za njega, kao sada Božić mojoj obitelji.

I još:
Što uopće znači “Sretan Božić”?
S r e t a n      m a l i     b o g i ć.

Moj Bog je veliki “Zemlja je podnožje njegovim nogama, a nebo mu prijestolje.” Biblija.
A njegov sin – sliči na njega, i Otac mu je sve predao.
Kakav “božić”?
Samo poganski. Robovski.

Želim vam ugodne vaše obiteljske blagdane.

Ukoliko vam se sviđaju članci na ovoj stranici i želite je i dalje čitati i pratiti molim vas da pomognete u njenom daljnjem postojanju. POMOĆ

One thought on “KAKO SAM SE IZBORILA SA BOŽIĆEM

 1. Vlatko 25/12/2016 at 14:33

  Problem sa tumačenjem Biblije je svijest onoga koji tumači. U njoj se ne nalaze opisi povijesnih događaja i stvarnih lokacija na planeti jer je to skup knjiga o duhovnosti dakle evoluciji svijesti i fiziološkim procesima u čovjekovom tijelu, koji su povezani sa astrologijom (vidi Zodiac and Salts of Salvation).

  Naziv Krist dolazi iz grč. christos = sveto ulje a Santa Claus od lat. claustrum = sveto ulje ili cerebrospinalni likvor. Na naslovnici knjige ima shema čovjekovog tijela u Mazzarothu (krug zodiaca; Job 38:31). Kada priča kaže da je Isus rođen od majke djevice, znači da je nastao u znaku Djevice (Virgo), koji se u čovjekovom tijelu poklapa sa Solarnim pleksusom. Hebrejska riječ Beth+lehem, mjesto gdje je rođen Isus, znači kuća kruha (house of bread), što je drugi naziv za znak Djevicu dakle Solarni pleksus.

  A s obzirom da je naše tijelo crkva/hram, znači nitko nije nikuda išao da bi obilazio hramove i plaćao poreze.
  “Ili zar ne znate? TIJELO VAŠE HRAM JE hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji.
  Jer kupljeni ste otkupninom. PROSLAVITE dakle Boga U TIJELU SVOJEM!” – 1. Korinćanima 6

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica