Ja Tvrtko, ti Jane!

in godDanas svijetom dominira kapitalističko društveno uređenje. Čak su i dvije najveće socijalističke zemlje (Rusija i Kina) uvele kapitalistički sistem. To što se u njima razvila neka druga vrsta demokratsko-jednopartijskog sistema, različita od onog prikrivenog demoratskog jednopartijskog sistema kojeg poznajemo na primjeru uzorne demokracije sjedinjenih država, je jedna druga priča. Oni pažljiviji su vjerovatno primjetili da sam na početku spomenuo „kapitalistički društveni sistem“ i vjerovatno odmah na svom monitoru markirali debelim flomasterom kao neoprostivu grešku. Kapitalizam je fenomen toliko sveobuhvatan i zamršen da ga ne možemo promatrati odvojeno od društvenog uređenja. Kapitalizam je nešto više od puke ekonomije. Kapitalizam je filozofija, religija, pravo… Kapitalizam je tako srastao sa religijom (katoličanstvo), da bi ga mogli nazvati i samim proizvodom nje same. Sretna simbioza vjere i vlasništva, kao i njihove djece, samovažnosti-superiornosti i nasilnosti-straha, toliko je fantastičan fenomen, da nije lako povjerovati u njegovu logičnost.

Pitam se zašto i u ekonomskom smislu nemamo „sekularnu“ državu? Zašto kapital i korporacije moraju imati tako snažan utjecaj na politiku i državu samu? Kada glasno zahtjevamo odvajanje crkve od države, ne fokusiramo li se možda na sporednu temu?

Temeljna ustavna vrijednost socijalističkog društvenog uređenja je čovjek, za razliku od kapitala u demokratsko-kapitalističkim društvenim uređenjima. Ali kako to da se ustavni humanizam socijalizma ne podnosi sa populističkim humanizmom organiziranih religija? Jedna od temeljnih postavki socijalizma je automatsko pospravljanje religije gdje joj je mjesto, naime u crkve. Križevi u socijalizmu nisu bili nemani koja nas straše mučenjem i torturom na svakom koraku.

Temeljna ustavna vrijednost kapitalizma je novac-dobit-privatno vlasništvo. Za novac i vlasništvo se u kapitalizmu gine. Za čovjeka i njegova prava se u socijalizmu rijetko ginulo. Lakše je bilo ginuti i ubijati za ideje, ideje kolektiva, koji je pojeo slobodan prostor pojedinca. Kad se on sa vremenom počeo gušiti, sistem nije bio održiv bez represije većine nad pojednicem. Demokracija je također „teror“ većine nad manjinom i pojednicem, ali je sa vremenom sistem represije u njoj postao nevidljiv, sofisticiran. Čovjek je potpuno sporedna stvar u društvenoj stvarnosti liberalne demokracije. On u kapitalizmu postoji samo kao pravna osoba, objekt, tvrtka. Slobodan živi čovjek u klero-kapitalističkom društvu ne može i ne smije postojati.

Hajde da sve to trezveno stavimo na papir. Kapitalističko društvo se djeli na bogate i siromašne. Oba društvena sloja imaju pravo glasa na demokratskim izborima. Bogati biraju one stranke koje štite njihove interese (desnicu), a siromašni biraju stranku koja se trudi da im život učini što ugodnijim i dostojnijim čovjeka (ljevicu). Tu se odmah mora naglasiti da cilj političke ljevice tu i završava, jer pristajući na pravila demokratske igre, tabuizirano je dovođenje u pitanje samog kapitalizma. Pokušava se samo raspodjelu dobara učiniti što je moguće pravednije, gledajući na potrebe zajednice u cjelini. U kapitalizmu su crkva (Biblija, pravni sistem) i demokracija dva osnovna stupa društva, što je samo po sebi apsurdno. Kako to da se religija i socijalizam ne podnose, dok se religija i kapitalizam/neofeudalizam međusobno obožavaju, bilo to otvoreno ili skrivećki? Pa zar briga za čovjeka nije smisao svih religija? Zar one ne „moraju“ biti dobre, služiti čovjeku? Snaga medija i njihove propagande, koja je uvjek u rukama kapitala (desnice), toliko je uspješna, da većini ubogih birača ni dan danas nije jasno koga zapravo biraju i iz kojeg razloga. Obično uvijek prevlada onaj dio u prosječnom čovjeku-ženi, koji je pod kontrolom sila manipulacije (ukoliko ne prevlada onaj apatično-depresivni osjećaj). To je onaj impulzivno-reaktivno-emocionalni dio, koji sam sebe opravdava snagom glasa i nasilja, a ne trezvenom argumentacijom nakom strpljivog proučavanja političke scene.

Pošto siromaha ima više od onih bogatih, logično bi bilo da u državama demokratskog svijeta vlada politička ljevica. Ipak svjedoci smo da to nije slučaj. Uloga religije u cijeloj toj igri je „brigom i produhovljavanjem onih siromašnih“, iste navesti da biraju suprotno zdravom razumu, dakle one stranke koje ne zastupaju njihove interese. Nastaje fenomen da siromašni biraju upravo desne stranke, čak i one radikalno desne. Dakle siromasi snagom manipulacije biraju upravo one političke struje koje im na kraju krajeva uzimaju i zadnju koricu kruha iz usta, prije nego ih pošalju na ratna igrališta bogate (klero-kapitalističke) elite. Sa desnicom na vlasti oni siromašni postaju još siromašniji, moraju više radici za iste nadnice i čak im se onako skrivećki unaprijed smanjuju penzije. Zauzvrat kao „vrijednost“ siromašni dobivaju kičaste trofeje romantičnog tipa (nacionalni i religiozni identitet, ponos i važnost). Ipak onaj glavni „jack pot“ siromašni dobivaju svakih nekoliko decenija, kad na poklon dobivaju uniforme i naoružanje, te složno kreću u obranu svoje nacionalne i religiozne ideologije. Osjećaj važnosti i superiornosti daje toj osobi pravo da osudi i čak ubije onoga koga smatra manje vrijednim jer ima drugačije uvjerenje. Tako nastaje fenomen cikličnih „masovnih menstruacija“, koje osim kao masovna žrtvovanja, služe ustoličavanju na vlasti upravo tih istih huškačkih ideologija, koje su poticale nasilje, za minimalno nekoliko budućih decenija.

Inercija kapitalizma neminovno vodi „naprijed“ u neo-feudalizam. Zašto je to tako? Razlika između feudalne monarhije i republike je u odnosu pojedinca prema pravnom sistemu. Republika garantira jednakost sviju pred zakonom, uključujući i one bogate i one „svete“. To je naravno u praksi moguće samo ako iza te republike stoji jak (čitaj: nekorumpiran) državni aparat, odvojen od crkve i korporacija. Pošto je takva država teoretska utopija i praktična iluzija, izvodim logičan zaključak: republika može dugoročno funkcionirati samo u bezklasnom društvu. Dakle u društvu bez vlasništva (dualizma bogat-sirot) i religije (dualizma pravovjernik-krivovjernik). Sad svatko može, tko posjeduje imalo trezvenosti, sam izvući zaključak o smislenosti i iskrenosti jednadžbe:

Kapitalizam + religija = „demokracija“ = „republika“=neofeudalizam

Kako može jedno slobodoljubivo društveno uređenje može biti bazirano na dva stupa potpuno autoritativne, tj. neslobodne prirode? Unutar zidova velikih korporacija i crkve, slobodu, transparentnost i demokraciju nikada nećete naći, iako se te iste organizacije vole hvaliti kao zaštitnice temelja zapadne demokratske civilizacije. Sve absurd do absurda, čim se malo zagrebe po izpoliranoj površini društvene idile zapadnog svijeta. Ali tko se još usuđuje „izgranfati“ lak, kad strogi svjetski gazda svima prijeti javnim sramoćenjem i batinom?

13 thoughts on “Ja Tvrtko, ti Jane!

 1. doki 04/09/2018 at 21:16

  U ovoj objavi je sve tako lijepo i istinito rečeno. Pitam se dokle ćemo biti toliko sustavno varani od naših političara i svjetskih političara i njihove kvazi demokracije. Evo što je još 1787. vrlo lijepo iznio Alexander Tyler sa sveučilišta u Edinburghu. Tyler je napisao da sve “demokracije” prolaze kroz osam faza i da taj ciklus u prosjeku traje 200 godina:

  od robstva do duhovne vjere;
  od duhovne vjere do velike hrqbrosti;
  od hrabrosti do slobode;
  od slobode do obilja;
  od obilja do zadovoljstva;
  od zadovoljstva do apatije;
  od apatije do ovisnosti;
  od ovisnosti nazad u robstvo.

  Izgleda to je vrlo točan opis kojim kroče Sjedinjene Američke Države, koje se, čini se, nalaze negdje u zoni “od zadovoljstva do apatije, od apatije do ovisnosti”. Nadiđimo to i ne dozvolimo da padnemo u takavu zamku. Političari nemaju stid niti se osjećaju ponižerno kada moraju profesionalno lagati o nečemu što je toliko očito svakome tko je voljan i tko zna samostalno pogledati stvari te istodobno neovisno misliti. Pouzdano se zna da mnogi političari imaju jedno mišljenje za sebe, a jedno za javnost, pomoću manipulacije oni odabiru ” zna se”.
  Gotovo je nevjerovatno da inteligentne svjesne osobe vjeruju u te laži. Probudimo se!

  • istina 05/09/2018 at 11:15

   treba te pohvaliti za trud tvog doprinosa otvaranju očiju koji ih još protrljavaju nebi li progledali…stoga nastavi, dobar si…treba ljude podsticati da se zagledavaju u sebe da shvate-dožive put svijesti iz uma u srce i da nas se što više izmakne iz šapa bezčutnih iskorištavača našeg zatomljenog plemenita postojanja uhvaćenih u mrežu izopačenosti ……zato učeni i koji su shvatili kažu……MORAMO SE IZBORITI……i poruka…nemojte misliti da možete s rukama u đepovima čekati da vaš dio odradi netko drugi….
   iskoristimo ovaj ….”virtualni”……..prostor razmjenom promišljanja izboljšavati jedan drugome osvještavanje i uvide bez ljutnje i zamjeravanja jer smo različito postavljeni i uštimani….namjerno po onoj zavadi pa vladaj…i postavi istinu da je svi vide ako je želiš sakriti

 2. istina 04/09/2018 at 14:37

  odabrano je i u najavi sajta……..upoznaj svog neprijatelja…….
  David Icke: Britanija je majka svih prijevara, a Amerika je njeno čedo!( a koga treba još u + sam dodaj pogledom na jugoistok-odprilike)

  Britanija je svjetski podlac i licemjer, a njezin službeni jezik su ‘govnarije’. Po dugoj i grotesknoj povijesti upotrebe takvog jezika nadmašuje čak i Sjedinjene Države. Zapravo, Amerika je dijete, potomak, ‘Domovine’, u kojoj narodnu nošnju čini vuk u janjećoj koži.
  DRUGO LICE ‘CARSTVA’
  istinomprotivlazi.com/uz-kavicu/628-david-icke-britanija-je-majka-svih-prijevara-a-amerika-je-njeno-cedo

  • istina 04/09/2018 at 14:47

   Gospodari lutaka
   Bad Guys
   Anglosaksonski i cionistički savez Londona, Washingtona i Tel Aviva prekriva paranoja – Do kada će tlačiti cijeli svijet?
   N.Babić
   logicno.com
   Pon, 03 Ruj 2018 00:00 UTC
   Tlačitelji
   © ILLUSTRATION: AGENCE FRANCE-PRESSE/GETTY IMAGES
   U kolovozu su u Bijeloj kući i Tel Avivu cijeli mjesec glavnu riječ vodile ratne stranke, skupine koje su istovremeno napale na svim frontama. Pokrenut je napad protiv Kine, Rusije, Irana, Sirije, Venezuele, Sjeverne Koreje, čak i Europske unije. Iako s manjkom Johna McCaina, koji je preminuo, majmuni s bombama u ruci se ponovo vraćaju na pozornicu zoološkog vrta svijeta.

   Glasnogovornik Bijele kuće Trump i dalje prijeti. Svijet nikada nije vidio tako slabog predsjednika jedne od najvećih svjetskih sila. U njegovom društvu uživaju psihopati poput Boltona i Pompea, a Trump ih pokušava zabaviti.

   Ipak, anglosaksonski i cionistički savez Londona, Washingtona i Tel Aviva polako prekriva paranoja, koja postupno prožima cijelo zapadno društvo. Za mnoge svijet u ovako opasnoj situaciji nije bio u posljednjih 70 godina.

   Do 6. studenog, kada se održavaju takozvani srednjoročni izbori u Sjedinjenim Državama, nije isključeno da izbije novi rat. Naime, “Deep State” u Sjedinjenim Državama je odavno prešao granicu na kojoj je bio moguć dogovor sa suparnicima i ne vidi drugi način rješavanja problema nego oružanim sukobom. To je i ranije bila omiljena američka opcija u sličnim situacijama.

   Rat će otpisati sve američke dugove, a ako ga ne bude, onda je nadolazeći scenarij kolaps dolara i druga velika depresija.

   • istina 04/09/2018 at 14:54

    Citat dana

    Naše društvo vode ludi ljudi s ludim ciljevima. Mislim da nas vode manijaci radi manijakalnih ciljeva i mislim da me mogu strpati u ludnicu jer to mislim. To je ono što je ludo u svemu tome.

    – John Lennon
    i znamo kako je bilo s ovim imenom koji je imao moć okupljanja masa…..a to nijje opasno ..zar ne ?

 3. FRA NE 01/09/2018 at 16:14

  Sve napredne i kulturne zemlje ,zar to nije napredak na koji se ugleda cijeli svijet,a posebito naš elitni šljam,a i narod bi eura ,pa eto civilizacija narodu ,a dica u ritualne svrhe svjetskim bolesnicima gorili dabogda odma,posli je kasno jer je šteta već učinjena !

 4. istina 01/09/2018 at 12:44

  dakle dragi posjetioci …kontrole uma……pripremite želudac i svoj nauk na sljedeći tekst pa ajmo krenit iz navoda posta…..
  ” iako se te iste organizacije vole hvaliti kao zaštitnice temelja zapadne demokratske civilizacije. Sve absurd do absurda, čim se malo zagrebe po izpoliranoj površini društvene idile zapadnog svijeta.”
  dodajem IZOPAČENA SVIJETA ali izgleda pod reptilskim uticajem-rasturiti zdrav razum u čovjeka……..pa ……Norveška-park čudnih skulptura i dominira skulptura di u stojećem stavu reptil penetrira u omamljenu ženu obavijen oko nje….priloženi tekst će vam reči ostatak izopačenosti tog djela svijeta.Engleska-Švedska-Norveška-Finska-Njemačka…doista sam šokiran….
  https://croative.net/mediji-sute-o-mracnoj-istini-u-norveskoj/
  pričom ove ruskinje………a i načulo se slično od zviždača..no ovakov užas me podsjeća na spomenuti tekst od neki dan SUZANE REED di joj je rečeno da će se učiniti sve da nam se zgadi ZEMLJA i život na njoj za neke druge……..da zajeban je put do istine

 5. FRA NE 01/09/2018 at 07:52

  Danas svijetom dominira kapitalističko društveno uređenje ? Svijetom oduvjek vlada kapitalističko uređenje samo nije niko kužnija do sada…..to je zato jer je eva nagovorila adama da registriraju obrt,i instaliraju fiskalnu kasu 🙂

  • FRA NE 01/09/2018 at 08:21

   Neko bi pomislija da je to adam učinija radi eve,ne ,ne ,vidija je adam novoga audija na antimater iju,a eva je u šoping centru” stervej tu hevn” našla lipi kompletić,i postole na take 🙂 posli toga je skoknila do dućana” vatre bezdana” kupit malo smjelijeg donjeg rublja da poslovni odnos učini zanimljivijim 🙂 jasno je kako smo od smokvinog lista došli do udruženja krojačica 🙂

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.