Demokracija i kapitalizam

hqdefaultIma li danas danas alternative za demokraciju i kapitalizam?

Nema i zapravo je ne smije ni biti!

Zadatak menagementa javnog mišljenja  (kojim se bave mnogi „nevladini“ think tanks tj. tvornice mijenja  je  ljudima dati uvjerenje da se nalazimo u idealnom društvu i da nema ničeg boljeg.  Kao što znamo iz iskustva, jedina alternativa iz prošlog stoljeća zvana  „komunizam“ je propao.  Politička situacija u svijetu danas:  ljevica je na samrti dok desnica žari i pali.

Politička desnica je legitimni nasljednik feudalizma.  Tada je vladao „onaj plave krvi“, a crkva ga je podržavala.  Danas umjesto feudalaca imamo svjetske korporacije i crkvu koja podržava sistem kapitalizma. Dakle, crkva podržava bogate, tj. novac i moć.  Razlika između feudalizma i kapitalizma danas je da su se ljudi u feudalizmu bunili protiv nepravde (Matiju Gubca za sveca!), dok danas to nikome ne pada na pamet.

Sistem tržišnog gospodarstva nam je prodan kao „prirodan“ i „znanstven“ pa u modernom kapitalizmu imamo čudan ali sretan spoj religije, znanosti i kapitala. Zapravo bi crkva trebala biti protiv znanosti i kapitalizma (rano kršćanstvo je bilo vrlo slično komunizmu), ali izgleda da joj odgovara društvo „jesuitske“ znanosti koja je opet ovisna o krupnom kapitalu. Kod nas bi rekli: „lud jebe zbunjenog“! Tragedija današnjice je da  siromasi  biraju desnicu koja ih bez milosti (sudstvo kaže „sami su krivi jer su glupi“) pljačka ne do gole kože, već i ispod kože.  Hrvati na primjer nije bilo dosta pljačke društvene  imovine nakon dva mandata dana klero-desnici, već su je izabrali i po treći put da bi aferom Agrokora državu kao tvrtku doveli do bankrota, istovremeno zaduživši sve građane Hrvatske i njihove buduče generacije. Bez neovisne kritička inteligencije (sistematski izgladnjivana i zastrašivana u posljednjim desetljećima), Hrvatska nema ni teoretskih šansi da izađe na put napretka i prosperiteta. Hrvatima je izgleda milija diktatura crkve i feudalno ropstvo. Možda bi hrvatski turistički slogan mogao glasiti: Mala zemlja za veliki godišnji odmor u srednjem vijeku.

Kakvo je stanje u Evropi?

Crkva tamo nema ni približno toliko ovlasti i povlastica kau u Hrvatskoj. Ipak evropljani nisu svjesni da je „projekt Evropa“ zapravo američki neoliberalni projekt. Evropa ne misli svojom glavom. Ona sluša upute i radi za interese amerike. Politička oligarhija evropskog parlamenta ne radi za interese evropljana vec globalnog kapitala.

Prosječni stanovnik evrope danas provodi većinu svog slobodnog vremena uz televiziju. Njegova apatičnost i nezaiteresiranost za aktualne događaje posljedica su prvenstveno vjere u reprezantitvnu demokraciju i reprezentativnu religiju. Probuđeni pojedinci  spoznaju da njihovi interesi nisu zastupljeni tim sistemom.

U ne-evropskoj Švicarskoj sve su veće potrebe građanstva ka formi direktne demokracije kao i forme direktne religije (traženje direktnog religijskog iskustva nasuprot onoj reprezentativnoj  kojoj je kontakt sa Bogom-religiozno iskustvo moguć samo preko posrednika).

Unutar evrope je sistem direktne demokracije nepoželjan i doslovce pravno paraliziran jer evropa kao američki  projekt sljedi njen sistem otuđene reprezentativne demokracije čiji je cilj uvjeriti ljude da je suština prave demokracije izbori, iako oni ne nude nikakve alternative izvan maistreama korporativnog liberalnog kapitalizma. Reprezentativna ili indirektna demokarcija je društveno uređenje idealno za cvjetanje korupcije i lobizma u stranačkoj političkoj oligarhiji, koja zapravo sljedi upustva odozgo (crkva i krupni kapital) nego odozdo (biračko tijelo).

Ropstvo današnjice je do sada najsofisticiranije ropstvo u povijesti čovječanstva u kojem robovi čak nisu ni svjesni da su robovi. Na pragu smo društva sa potpunom kontrolom uma i tijela.  Kakav svijet ostavljamo budućim generacijama? Gdje je tu odgovornost svakog od nas ponaosob.

10 thoughts on “Demokracija i kapitalizam

 1. autor_itet 16/11/2017 at 17:11

  demokracija = magija => ovisnost => bolest…, (ne)sreća, teškom mukom izlječiva:)

 2. zenfjaka 16/11/2017 at 00:57

  Osho bi rekao, nijedno društvo ne želi da postanete mudri jer je to protiv njegovog uloga/ulaganja (investiranja)…
  Hai

  • oli 17/11/2017 at 14:17

   Jer ako ste mudri ne možete biti eksploatisani!
   Vidiš kako je on bio mudar 🙂

 3. an 13/11/2017 at 22:35

  “U ne-evropskoj Švicarskoj sve su veće potrebe građanstva ka formi direktne demokracije kao i forme direktne religije ” Osoban odnos…
  Kako znamo da ga je papa zabranio, a Svicarska je pod njim, kao i sve zemlje svjetskih religija, i to zbog ekumene. Tako da je Svicarska dala put, ali ona ga nece sprovesti. Dakle, njena bastina od njenog znanja i blagoslova proslosti, a za buducnost, koju, nazalost, ona sama nece uzeti.
  Dobra vijest je da taj put mogu uzeti svi koji hoce, gdje god da jesu, ali sa pravim znanjem o tom putu.
  Dakle
  – osobni odnos u religiji, odnosno onaj jedan pravi odnos,
  -i vlast nad svojim zivotom i nastojati naci slicne za jacanje u drustvu.

  Dobra vijest je i da nema generacija buducih, eventualno ima generacije jedne po svim znakovima i prorostvima.

 4. Vlatko 13/11/2017 at 20:58

  Šta se dogodi sa svijetom kada njime upravljaju desničari:
  http://www.trainingourprotectors.com/uploads/5/4/1/5/5415260/when_rwa_inherit_the_earth.pdf

  Btw u psihološkom smislu, desničar bi bio netko tko se spremno predaje autoritetima, što znači da su sve sistemske opcije zapravo desničarske:
  https://www.etymonline.com/word/right

  • Hrvat 17/11/2017 at 19:49

   Možeš li ti obiljno reći da svijetom u kojem prevladava demokratsko uređenje vladaju desničari? Pogledaj odlike demokracije i usporedi to s definicijama desno orijentirane politike vidjet ćeš da je ona tek varijanta lijevog pogleda na svijet. Konzervativci nisu sinonim za desničara.

   Ako ti misliš da bi ljevica bila bolja, ja bih te priupitao da mi navedeš jednu jedinu zemlju u kojoj je komunizam, socijalizam, socijaldemokracija, pa čak i liberalizam i zelena opcija kulminirala procvatom države.
   ‘Ajde navedi jednu jedinu!

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.