Brini se i budi nesretan! „Don`t worry, be happy!“

dont-worry-be-happy-marcin-bakJedan od zanimljivih trendova naše post-financijske civilizacije je potraga za srećom. Potraga za bogatstvom i društvenom moći polako ali sigurno ustupa mjesto potrazi za srećom.
Kakav je odnos pravne države i sreće? Ne samo da postoji ustavno „osnovno pravo na sreću“ (američka povelja o neovisnosti iz 1776.-e), već postoje čak i države koje imaju ministerij za sreću i duševno blagostanje (Nepal, Njemačka). Napori za porast stope ekonomskog razvoja polako zamjenjuju nastojanja za poboljšanje „nacionalne sreće“. Pošto je svakom političkom sistemu najviše stalo do stabilnosti i sigurnosti (sigurnog života bogatih i njihove privatne imovine), tvornice misli su odavno uvidjele važnost društvene sreće za društveni mir i poslušnost. Njemci to nazivaju „bruto-nacionalnom srećom za svakoga“. Što se kuha u „loncu sreće“ u laboratorijima  neoliberalnih tvornica misli, je zasigurno jedna posve drugačija priča.
Što nas čini sretnim? Pozitivistička psihologija (linija A.Maslow-a)  nas uči da osjećaj sreće koji se javlja nakon dobitka na lutriji zamre za otpriliko isto toliko vremena koliko individui treba da se normalizira nakon nesreće koja je izazvala njegov invaliditet. Osim što nas uči da je sreća relativna stvar, ta ista psihologija nam i otkriva od čega se ona sastoji. 50% je onaj nasljedni dio sa kojim smo rođeni, 10% definiraju uslovi naših života (zdravlje, posao, ljubav-obitelj), dok na preostalih 40% možemo sami utjecati.  Vrijeme provedeno sa svojom djecom čini nesretnim, dok nas momenti provedeni sa prijateljima čine sretnim, kažu psiholozi. Hoćemo li im vjerovati je stvar svakog od nas ponaosob, iako je bog statistike na njihovoj strani, koji tvrdi da nas usrećuje samostalno gledanje televizije i kupovina sa partnerom (?!), a frustrira vrijeme provedeno sa šefovima i na putu za posao. Loša vremenska situacija nas neće toliko unesrećiti kao zdravstveni problemi , govore oni psiho-eksperti koji ne poznaju fenomen splitske južine i njeno razorno djelovanje na ljudsku psihu.
Ukoliko smo ekstrovertni tip osobe, imamo puno prijatelja i gajimo redovite kontakte sa njima, imamo više šansi da nadopunimo naš osjećaj sreće. Oni introvertni tipovi će ili gajiti svoj osjećaj izoliranosti i shodno tome depresije ili  će svoju sreću potražiti u istraživanju svog unutrašnjeg svijeta. Ono što na prvi pogled izgleda kao hendikep, može uz malo discipline postati strast samopromatranja i od polu-čudaka napraviti pravog istraživača energetsko-svjesnih svjetova, onstran onog poznatog.
Pozitivistička psihologija nam osim analize stanja nudi i recept za uzgoj i njegu osobne sreće. To je naravno za one koji uopće i žele biti sretni. Najveći broj ljudi, obolio od neoliberalne bolesti apatije i rezignacije, uopće i ne želi biti sretan. Oni su potpuno „sretni“ sa osjećajem zadovoljstva koje prati uobičajeno funkcioniranje svakodnevnog života. Oblikovati svoj svakodnevni život, tako da imamo dovoljno vremena za spavanje, kretanje u prirodi i svoju vlastitu samoću, je dobar recept za polaganu izgradnju svoje vlastite dugotrajne sreće. Barem 10 minuta dnevno posvetiti vježbama tijela i usmjerene promatračke pažnje je nezaobilazni dio svakog programa „ka osobnoj sreći“.
„Što ti vrijedi sav novac svijeta ako nisi sretan?“„Novac nije nikoga učinio sretnim!“, tješe se oni siromašni. Istinitost te izreke znanost je odnedavno opovrgla.  Istraživanja su otkrila da posjedovanje više novca povećava osjećaj životnog zadovoljstva. Da li je doživljaj sreće sada ili u prošlosti i budućnosti? Jesmo li sretni kad nam je um sretan ili kad nam je tijelo sretno? Iskustvo sreće uvijek prati neka vrsta tjelesne ugode, jer ugoda ne može biti umska.
U jednom trenutku trezvenosti sam se zapitao da li uzrok moje sreće dolazi iz mene samoga ili izvana? Promjetio sam da sreća čiji je izvor izvana, tj. ona koja dolazi kao posljedica društvenog ugleda i priznanja, je sreća romantične naravi i ima za cilj, kao i sve romantično, porobljavanje i pasivizaciju. Drugi tip sreće je onaj koji dolazi iznutra. Taj tip sam nazvao fenomenološka sreće. Ona ne ovisi o vanjsko-društvenim utjecajima i bazira se isključivo na feedback-u tijela kojeg ispravno (besprijekorno) tretiramo. Sreća koju doživimo nakon konzumacije nama primjerenih količina alkohola, nije ista onom tipu sreće koju doživimo kad pronađemo svoj „sweet spot“, svoj „power place“ ili svoj ispravni položaj tijela stopljen sa usmjerenom pažnjom. Ukoliko po jednoj strani, ne ugradimo „filter“ sreće, koji će sve vanjske stimulacije držati na sigurnoj udaljenosti od automatskih reakcija i po drugoj strani nismo hrabri i skloni riziku ekspermentiranja i isprobavanja nečeg novoga, što bi nas moglo učiniti sretnim, vjerovatno nikada nećemo ni dobiti šansu da jednog trenutka iskusimo životnu sreću. Ako uz to nemamo neophodnu pažnju, snagu i disciplinu da je uočimo, uhvatimo i zadržimo, ta šansa sreće će prohujati pored nas a da nismo ni skontali što se upravo dogodilo.

Ponekad je put ka otkrivanju onoga što nas čini sretnim vrlo neugodan. Znam iz vlastitog iskustva koliko sam se napatio na prvim satovima škole klasične masaže, da bi nakon „nervnog sloma“ otkrio sasvim novi svijet tjelesne inteligencije i unutrašnjeg mira. Možda je unutrašnji mir najbolji indikator o kakvoj se vrsti sreće radi. Ukoliko on izostaje, zajedno sa njegovom ljubavnicom (osjećajem blagostanja cijelog bića – well being), najvjerovatnije se radi o „fake“ sreći. Naš „jelovnik“ sreće pišu čarobnjaci iz Hollywood-a i trendseteri iz tvornica misli. Konzumirati nešto izvan tog jelovnika je sramotno ili čak gadljivo. Naši receptori za prijem okusa sreće već odavno nisu oni iskonsko ljudski, već produkti marifetluka umjetnih inteligencija. Pošto smo mi beštije koje se vrlo brzo naviknu na novo, ono malo bolje stanje, osjećaj sreće je kratkotrajan i mora se uvijek iznova generirati novim stimulansima. Droge za ovisnike o junk sreći nazivamo umjetnost kojom se divimo, dok prirodne stimulanse za širenje naše percepcije nazivamo ilegalnim supstancama. Tabu o stvarnosti i stabilnosti ovog svijeta je tvrđava koja se ne smije niti dovesti u pitanje, a kamoli minirati njene temelje.
Zašto su djeca sretna? Zato jer ne koriste konceptualni um, ne brinu se, žestoko promatraju i jedno su sa tjelom. Kao odrasli ljudi mi  moramo to stanje ponovo osvojiti sistematskim radom.  Kako možemo znati što nas čini sretnim ako nemamo dovoljno vremena i hrabrosti isprobati nešta novo? Za ritam i hrabrost  u našem životu je zadužen organ koji zovemo srce. Ta pumpa nije tvornica sentimentalnih besmislica i sanjarija, već „stroj“ za herojske podvige. Ne kaže se uzalud da je prava sreća naći i kročiti „putem srca“. Niti nam netko može reći gdje je taj famozni put za nas, niti netko moće hodati njime umjesto nas. To je posao koji moramo odraditi sami. “. Ima li išta lijepše od vremena provedenog u tišini sa samim sobom? Ima li sretnijeg čovjeka na zemlji od onoga koji je počistio svoj „dom“ i vratio u njega onog pravog vlasnika. Tradicija čišćenja vlastitog doma, nije nigdje tako jaka i živa kao u Hrvatskoj. Zašto ne iskoristiti tu kolektivnu inerciju i počistiti svoj pravi dom, svoju podsvjest (tijelo) i svoju svijest od svega što tu izvorno ne pripada?
Istinski sretan je onaj čovjek koji je gospodar svoje energije i svoje pažnje. Vjerovati da robovi mogu postati sretni je čisto praznovjerje ideologije romantike, upakirano u u religijske i znanstvene „istine“.

26 thoughts on “Brini se i budi nesretan! „Don`t worry, be happy!“

 1. zenfjaka 22/12/2018 at 23:44

  …moguće je i ovo zgodan uvid,,, a sšstasš
  .. https://www.youtube.com/playlist?list=PLTqEXdGACJWfQGj9mLJsK5eeyInjGsMR6

  ..usput…:P … https://www.youtube.com/watch?v=UwJzpKhqRUU
  … ajme.

 2. zenfjaka 22/12/2018 at 18:55

  A ova je za dišpet… “dobronamjernima”… a štaš…
  https://www.youtube.com/watch?v=syZTBb6X5GUi
  ka da iman ča novega za reć
  .. i štaću van reć nadalje ?… neš ti šta jeman nešto novega reć… aj bog

  • istina 22/12/2018 at 20:36

   eeeeeee…………….veseli i dobri naš baja
   baš je lipo da si bia da se nedigne graja
   ali ak ti alien hend gladi .a.a
   skužaj, za malo omeetaanja
   maaa nis’ jaaaa ništaaa kriiiiiv
   samo smo te tili čuti da si žiiiv
   i da je ispravna orjentacija
   dok se tolerira zajebancija
   stoga neee zaboravi nam jope doć
   aš si i ti bolji ka svitlo da razbija noć

 3. zenfjaka 22/12/2018 at 18:01

  borit se s antigravitacijom oduzima dah… ali pismu ne:)
  … svako dobro svima… :)… Hai

  https://www.youtube.com/watch?v=UErJhq-Q1u8

  …HVALA

 4. ERVIN POLJAK 21/12/2018 at 23:14

  …previše riječi za čaranje… ide jednostavnije… https://youtu.be/rsV9NIvIPls …..ustani čobane!

 5. FRA NE 21/12/2018 at 19:25

  Viša svijest ne ovisi o zemaljskim brigama već o duhovno svjesnim pojedincima,a ovod ih jema,ne triba ih tražit okolokole.a ni kokolinda E 🙂

  • FRA NE 21/12/2018 at 19:39

   https://nexus-svjetlost.com/2018/12/21/traktat-zutog-cara-najstariji-sacuvani-klasicni-rad-o-kineskoj-medicini/ fala bogu na alternativnim portalima,ka i alternatoru u autu ča puni baterije E 🙂

  • FRA NE 21/12/2018 at 20:03

   Samo niko se nije sitija da nan fali glavni diđej zen u fjaci,i ni da prizivan jer san oprezan kod zazivanja duhova .ma je pusta stranica,ka i londra bez zna se koga 🙂 jel viš koji je problem kad san kraj makine,ne mogu se zaustavit,a trudin se ne stat svin silama 🙂 a to ti je zato jer bi neki tili da bude baš o temi,a ja san preširok za uska viđenja 🙂 zato jer nema te sile ni riječi koja me more štopat 🙂 ako misli kogod da pretjerujem ,izazivam takve da me izazovu,onda će dobit svoje E 🙂 bez za ebancije 🙂

   • istina 21/12/2018 at 22:21

    fali glavni diđej zen u fjaci
    ma ni vrag da ga neka drži u šaci
    i logično da neće vamo doć
    jer zabava traje do”duboko” u noć
    aaaa ljuuuudi pa zar ni danas petak
    i u sitne sate će nam napisati letak
    jer i on je snama sritan kad ovdi dili
    da se veseli hr. okolica pa i Split cili

 6. FRA NE 21/12/2018 at 08:47

  https://m.youtube.com/watch?v=j7cuY2cSnZ8 Ma srića didina 🙂 ne triba in puno ,dok ne odrastu 🙂 ma di si uspija očitat da se vriđan svega ti 🙂 evo ti link (nije balalajka) šta je pametan čovik govorija 🙂 nema pomoći od mudrosti ako ne radiš u skladu s njom,jer je to jedina žena kojoj moš vjerovat bezuvjetno 🙂

  • istina 21/12/2018 at 10:58

   nasljednik poljičke pameti i užanci-čestitka…..a od navedenog dva sam ispustia izlipit po ovome sajtu a i diš sve stić kad je simena puno a tlo poprilično zatravnjeno…eto mi se i posričilo da to i uživo se pokaže….i ne sumnjam da si ti ispravno uvatia ka i nebesku haljinicu za dalekometni uvid…pa homo ča……
   https://youtu.be/9WsN0Bba3d8
   i oš virovat ili ne ali su došli po mene i odvezli me na Susak da joj vidim pretke ove jeseni i okupa se u plićaku…he,he

   • FRA NE 21/12/2018 at 19:42

    Kažeš homo ća,a ja ti tvrdin homo erectus 🙂 pa ti misli 🙂

    • istina 21/12/2018 at 20:41

     da,da ni dovoljno reći dobar već exelent za klikere a i škovacin je pogodia……a vero si mi izčita i misli aš zbilja a di mi je to”čačin sin” pošaaa i niš se ne muzicira..a kome je dobro kad je sam

 7. istina 20/12/2018 at 14:45

  i slušaj dobro……
  https://youtu.be/UJkiYiOHOHs

 8. istina 20/12/2018 at 11:09

  a evo u prilog Fernandu za ovo brini se…..jedan skromni blog …probuđena uma i u điru je sa događajem 11.11.2018.koji sam spominjao o 20 min nikad do sada zabilježena vibracija cile nam planete…..ma daaaaaj a o čemu ti to sad aaaa??????????…….pa čekajte malo i splićani još nisu prominili svit oko sebe a imaju namjeru širiti svoju ideju pa i na Antarktik i Aboriđine(najstarije zemljane)…….i ovaj se trudi u traženju istine a eto znam za njega zbilja na zanimljiv način kojim vas neću zamarati jer osjetim da se nekima i………..i……iiiiiiiiiii ma bistri ste zar ne ?????
  https://zivitrenutak.wordpress.com/2018/12/19/majka-zemlja-ce-uciniti-skok-u-svom-magnetskom-toku/

  • istina 20/12/2018 at 11:39

   i ne recite sad olako da svi samo lupetaju ove rječi su nam odštampane prvi put 1996.
   ….”TOM: Da. Svakog jutra, prilikom buđenja, zamolite za zaštitu svjetlo koje vasokružuje, da biste mogli održati ravnotežu i stalno provjeravajte svoje unutarnje reakcije – u čijoj stvarnosti postojite.”
   fernando danas: ” Ono što na prvi pogled izgleda kao hendikep, može uz malo discipline postati strast samopromatranja i od polu-čudaka napraviti pravog istraživača energetsko-svjesnih svjetova, onstran onog poznatog.”
   …………………..dakle fernando ni običan čovik već čovikipo…jer čuje bubnjeve…… eeeeee zar ni i škovacin još živa legenda Splita……………………………….
   i da se ne prne od teksta imamo svježi kontinuitet pametne žene jer nam je i lipo poodavno naznačeno…….Ž E N A……odjevena suncem, mjesec joj pod nogama a na glavi kruna od 12 zvjezda……..čestitka svakom prevodiocu ovih rječi a posloženo na nebu 23.09.2017.
   ….6. Invokacija za ovaj sveti prijelaz– Pozivamo čiste organske Primarne vremenske linije da premoste i rastoče sve niže vremenske linije i stvarnosti. Pozivamo pozitivno fotonsko Svjetlo i plazmu kodiranu iz Izvora da ispuni kozmičke zvjezdane kapije, Sunce, Zemlju, sva carstva (biljna i životinjska) iz svih vremenskih linija, paralelnih stvarnosti da očiste sve stvoreno do najviše razine dozvoljene Kozmičkim zakonom. Otvaram se kao kanal samog Izvora da kroz mene spusti dijamantno-solarno Svjetlo otkrivenja, Neuvjetovane ljubavi i pročišćenja kroz sve svjetove, u najvišem interesu svih.

   Autor: Sandra Walter

 9. FRA NE 20/12/2018 at 10:04

  https://m.youtube.com/watch?v=XPrRxhYJMkQ shvaćanjem da je sranje svuda oko nas,preduvjet je za istinsku sreću,jer se ne brineš više za išta 🙂 osim za one stvari za koje se možeš i trebaš pobrinuti 🙂 tko se brine ,prvi gine 🙂

  • istina 20/12/2018 at 10:51

   a ti srićo moja(nemoj se sl.uvridit)……vidi ovo….9 mu je god. i pitam ga ja……ej F…. oš napisat pismo sv.Nikoli i gleda me onako svojim bistrim okicama a čitam ga ka knjigu da je rastanak težak i kaže pa moga’ bi ipak nešto napisat i doista skromno ispisa …helić na daljinsko i malo čokoladnih pralina….i ne sumnjaš koja je srića odjekivala a …..

 10. Melita 20/12/2018 at 09:24

  Covjek pun briga nikako ne moze biti sretan. Briga je najcesce produkt straha i nepovjerenja. Nepovjerenje je posljedica nesigurnosti itd….. Roditelj koji je siguran da dobro odgaja svoje dijete (a to moze samo ako je potpuno svjestan svoje odgovornosti), mnogo manje brine nego neodgovoran roditelj. Dakle sto manje odgovornosti to vise nepovjerenja a s tim i zabrinutosti. Zanimljivo je da su najzabrinutiji ljudi najveci vjernici. A to je u suprotnosti sa nekakvom logikom. Vjernici vjeruju da je bog stvorio sve dobro i savrseno. I da su to ljudi naknadno pokvarili????? Ali kako mozes pokvariti savrseno???? E onda kazu, slobodnom voljom da mozes ciniti dobro i zlo!!!! Medjutim cini se da ljudi ne cine zlo slobodnom voljom, odnosno da dok cine zlo njima ne upravlja slobodna volja nego bas obrnuto, neslobodna zarobljena volja. Dakle volja je slobodna samo kad ne cini zlo!!!! Ako duboko vjerujemo u Stvoritelja nema sanse da mozemo biti zabrinuti. Ako je najveci broj vjernika najzabrinutiji, to bi znacilo da najveci vjernici imaju najmanje povjerenja u boga u kojeg se zaklinju da vjeruju. Tu ocito nesto nije u redu. Vjera u Stvoritelja trebala bi biti povezana sa vlastitom odgovornoscu a ne sa brigom i zabrinutoscu. Odgovornost bi nas trebala osloboditi pretjerane zabrinutosti. Odgovornost i povjerenje u sebe tj u Stvoritelja mogla bi nas rijesiti briga i zabrinutosti i time donijeti vise srece. Dakle ono sto nazivamo vjerom trebalo bi biti usko povezano sa povjerenjem. Kad bi svi oni koji govore da vjeruju u boga imali u njega doista duboko povjerenje i svjesnost o vlastitoj odgovornosti, sreca bi se automatski pojavila. Posto se to ne desava, dali smo se uvjeriti da nasa sreca ovisi o kolicini imanja materijalnih dobara i tome hoce li nas netko voljeti, a ne hocemo li mi nekog voljeti. A sve to onda naravno utjece na nase psihofizicko zdravlje.

  • istina 20/12/2018 at 10:14

   nije loše odabran smjer no to je mala mrvica u traženju istine….. u promišljanje uključi faktor di i što nam se nameće na globalnom nivou….npr. NATO-NASA-NSA I NARAVNO KOME SVI TI SLUŽE= duboka država,vlada u sjeni koja radi što god hoće i ne odgovara za svoja zlodjela… a iza svih tih služinčadi TKO je dirigent……????? uklapa se čitanje Perunovih Veda……i posao koji je odradio Sičin sa zlotvorima koji nas prekrojiše za svoj interes i nikako ne zaboraviti da ima još prstiju koji čeprkaju po DNK-čovjeka…….nalipi sad na to ideju KARME koju namse ugurava u svijest i u kojim se svim područjima ni ne znaju ta postojanja……di je sve dostupna ova škatula na struju ?Oni koji su bili npr. u Indiji internet je jabuka visoko na tankoj grani -većinom to se dozira na kapaljku i rezervirano je za odabrane i kad sam več tamo…pogledajte ovaj….. MOHENJO DARO……tišina svjedoka……. a područje afrike se drži zaostalim jer to treba iskorištavati kao i mnoga druga područja.Pa kad spomenemo Stvoritelja teško je uklopit postojanje čovjeka bez duše-dakle klona na koje nas je testirano sa ovcom Dolly kako i priliči ovcama iliti kako se često upotrijebi “bezkorisne izjelice”…na ovo dodajem i slučaj Haiti-Fukušima inestanak velikog broja djece a čuđenju nema kraja kad se pogleda distribucija prljave tehnologije a najgora je naravno atomska…pa svi pogledajte koliko je aktivnih centrala na Zemlji-ima na netu većina je napukla i curi radijacija ka što i cure komentari na ovom sajtu a za neke i nećete znati jer admin ne pušta sve komentare koji mu se ne svide za mali primjer poimanja “boga” ……itd.itd.itd.its a di bi mi bia kraj……klik i nema te

   • Melita 20/12/2018 at 11:23

    Potpuno je tocno sve sto ste rekli. I zbilja smo “daleko” dogurali sa svim tim strahotama cinjenja. Ali upravo je sve to posljedica totalne neodgovornosti iz koje se radja pohlepa i td dalje lancano….. Kada bi odgovornost digli na visu potenciju kriticne mase, sve sto ste opisali prestalo bi se dogadjati i stvorile bi se nove ideje kako da se popravi nastala steta. Buduci da pojedinac ne moze direktno djelovati na one koji te strahote cine i cesto mu se cini da je nemocan, mozemo djelovati na svoju vlastitu odgovornost i tako indirektno povecavati globalnu svjesnost. Dakle umjesto razmisljanja o onom sto ne mozemo kao pojedinac uciniti, razmisljati o onom sto mozemo. Bas tako razmisljaju djeca i ovaj mali kojeg ste opisali i sretna su neovisno o ovim strahotama. Naravno ovisi o odgovoru i stavu svih nas u vezi pitanja moze li pojedinac utjecati na globalnu srecu ili nesrecu na ovome svijetu ili smo doista tako bespomocni i jadni?????

    • istina 20/12/2018 at 11:48

     NJEGOVI se puti ne mogu znati
     Al’ M U….vjeruj,ljubav će ti dati

 11. istina 19/12/2018 at 22:26

  eto i novog posta s prolazom komentara užasa no vidimo da su zviždači neustrašivi za razbijanje te opake dominacije jer ovo što se čini djeci treba posramiti svakog čovjeka jer ti koji to čine nisu čovjek već stvorovi bez duše koji maltretiraju cilu planetu……i jasno da će se prestrašiti od pisanja komentara jer to čine već poodavno nekažnjeno…….pa ajmo sad malo o” Bogu” uz recimo ovaj ispis:
  ………Vjerovati da robovi mogu postati sretni je čisto praznovjerje ideologije romantike, upakirano i u religijske i znanstvene „istine“.

  • istina 19/12/2018 at 22:39

   i za prilog za biti nesretan……….
   Pedofilija je pokretač ‘duboke države’
   dakle….priložit ću ponovo ovaj video za sticanje uvida da se nešto ipak zbiva više oko robova i onih koji se gospodare…….i zašto je izvedena baš iznad Jeruzalema……..mislim da vam nije teško pogodit……..jer tko je ovo u stanju izvesti-možda imamo napredna za ispis komentara a pitao sam i jednog koji bi mogao znati i značenje i eventualnog izvođača te mi je odgovorio kratko……..vrhunska energetska predstava………
   https://youtu.be/5nQ-NJLJHP4

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.