Biti dijete, nekad i danas

durimuskiKako je danas biti dijete? Kako je bilo biti dijete prije 50-tak godina? Tih kasnih 60-tih, nije bilo lako biti dijete. Roditelji su bili raskoljeni između nacionalne tradicije i internacionalne rock kulture, koja je u sebi nosila revolucionarni duh vremena. Na području Hrvatske se već polako kuhala neoliberalna kontrarevolucija, koja će poslje samu sebe prozvati „duhovna obnova“. Studenti diljem Evrope tada su protestirali za slobodu i istinu. Danas đaci protestiraju za lijepo upakirane laži. Sraz nivoa inteligencije i energije u ovih pola stoljeća je frapantan.

Djeci koja su živjeli na području današnje Hrvatske prije oko pola stoljeća su definitivno imala teško djetinstvo u dubinskom emocionalnom smislu. Tada je raskol u porodici bio na jelovniku svakog dana. Evo tipične profilne slike tadašnje porodice viđene iz očiju djeteta. Mama je bila „ustaša“ (ili što bi danas rekli klero-fašistkinja), dok je tata bio „partizan“ (ili što bi danas rekli komunjara). Zajednički ručak je bio najgori dio dana, pogotovo njegov početak. Hoćemo li slušati mamu i prekrstiti se prije ručka ili tatu i jesti bez klero-uvertire. Najgore od svega je bio ručak u krugu rodbine. Ako se prekrstimo i molimo sa svim ostalima, uvrijedili smo oca. Ako se ne prekrstimo, naljutili smo majku i svu rodbinu. Najbolje je tada izaći iz blagovaonice i sačekati dok ne prođe taj prokleti trenutak prije prvog zalogaja, od kojeg te boli stomak premda nisi stvarno ni gladan, niti si prije toga išta loše pojeo. Raskol u djeteta je u takvim trenutcima neminovan. Djeca su tada nosila breme odgovornosti koje nisu shvaćala. Što ako tata zbog nas izgubi posao? Što ako mama zbog nas izgubi naklonost rodbine? U oba slučaja je problem-kazna ekskomunikacija iz zajednice. Za djete, koje govori emocionalni jezik podsvjesti, ekskomunikacija znači smrt, jer bez pomoći socijalne okoline ono ne može preživjeti. Dijete će učiniti sve da spasi svoj život, pa barem zbog toga moralo prodati i svoju dušu.

Svako dijete bi trebalo imati pravo na permanentnu opuštenost. To je garancija za uravnotežen rast i razvoj svih sposobnosti, čije klice dijete nosi u sebi. Ja, skupa sa djecom tog doba, to pravo nisam imao. Konstantna napetost između dvije naizgled suprotne ideologije, razdirala je emocionalnu stabilnost i osjećaj blagostanja. Dom je uvijek bio na ivici vrućeg rata i konstantno u fazi hladnog rata. Što je najgore od svega, sve sam to nosio i čuvao u sebi, jer se nisam imao kome povjeriti.

„Pravo na opušteno djetinstvo“ nemaju ni djeca današnjice, iako je njima barem uskraćena hladno-ratovska atmosfera za kuhinjskim stolom. Čak i ako je danas jedan roditelj konzervativni katolik, a onaj drugi (nedaj bože) new-age-r, mir za stolom neće biti poremećen. Svi će se zajedno moliti i krstiti, jer svi vjeruju u istog boga romantičke prevare. Ipak, pojavio se jedan novi „virus“, koji sad razdire porodice iznutra. Konstantni stres i strah od poraza. U doba socijalizma strah u vezi preživljavanja nije bio tema. Danas je posve druga priča. Ako si danas „luzer“, nema ti spasa. Danas nema onog socijalnog aparata, koji bi uskočio kad netko zatreba pomoć. Virus propalice treba otkriti i napasti ga u ranom stadiju infekcije. Strah od loših ocjena, nepropisnog vladanja, ponavljanja razreda. Strah od nedostatnosti na poslu, greške ili smanjenja plaće. Sve su to posljedice globalne neoliberalne klime, koja se proširila do kuhinjskog stola, opterećuje naš probavni sistem i remeti atmosferu ugode u domu. Svaka porodica je danas jedna mala firma, koja se bori za preživljavanje protiv svih ostalih. Preživljavaju samo najači, iako u našem svijetu obilja ima dovoljno za sve. Sve rigorozniju kontrolu koju roditelji doživljavaju na poslu (njihovo vrijeme dok borave sjedeći na školjki biva doslovno mjereno štopericom), oni direktno prenode na vlastitu djecu, kontrolirajući ih poput helikoptera, koji stalno kruži iznad njihovih glava. Kontrola i nepovjerenje u sve i svakoga! Kontrola i nepovjerenje u samoga sebe! Svaka i najmanja opasnost se interpretira kao smrtna opasnost za sistem, bio on individualni, porodični ili kolektivni. Više se ni jedna sitnica neće tolerirati! Vrijeme opuštenosti i smisla za istinski humor je definitivno iza nas.

A šta je sa nasiljem? Premda je količina nasilja prema djeci u porodici i školi u posljednjim desetljećima opala, povećana je količina nevidljivog, strukturalnog nasilja. Tih ranih sedamdesetih nas je učiteljica-partizanka mlatila u školi svaki dan. Nije bilo dana da „kosa nije letila“. Scena kad se nakon pisanja na ploči ona okreće, preobrazuje u čudovište uvidjevši da netko nije bio pažljiv, i onda poput tenka stupa prema žrtvi. Hvatanje za kosu, povlačenje na desno i ljevo dvaput i za kraj slasna šamarčina, je živa još i danas u nekom dijelu mog bića. To je bila kazna ukoliko ju netko nebi poštivao svojom apsolutnom pažnjom. Nitko o tome nije smio pričati izvan škole. Svi smo nekim čudom pristajali na zavjet šutnje u strahu od srama i ekskomunikacije iz kolektiva. „Nijemost“ je bilo nešto poput kulta časti. Svatko tko je imalo držao do sebe se klanjao ispred svog vlastitog oltara patnje i žrtve. Vjerovatno su svi on i danas, kao odrasli ljudi, nijemi promatrači i gutači bijesa, laži i nepravde u društvu.

Škola postoji, kako nekad tako i danas, da služeći se strahom i sramom kao oruđem, od djece napravi buduće nijeme građane, koji će bezpogovorno izvršavati svoje društvene obaveze i ništa neće preispitivati. Da li je školstvu uopće cilj da od djece napravi slobodne, samosvjesne i glasne ljude? Da li je školski sistem sa svojom taktikom zastrašivanja ocjenama, slučajna greška ili je to namjerna i planirana strategija? Najbolji i provjereni način da od žive djece napravimo prestrašene i sramežljive spodobe koje zovemo odrasle osobe, je da ih od djetinstva svakodnevno javno strašimo i posramljujemo tome primjerenim sistemom obrazovanja i odgoja. Tim sistemom strukturalnog nasilja, od djece se rade osobe, koje će kasnije biti puno sklonije nasilju.

A što je sa imovinskim stanjem. Poznato je da su djeca iz siromašnijih porodica dvostruko sklonija kasnijm psihičkim poremećajima od one djece iz „dobrih“ i imućnijih familja. Dakle, ako nam je u interesu da većina buduće generacije bude psihički labilna, nesamosvjesna i sklona manipulaciji i kultu vođe, onda je podoban način za ostvarenje tog cilja da srozamo standard i većinu porodica osiromašimo. Teorija relativnosti (ne ona klasična jezuitska već od Opus Dei) danas glasi: 4 miliona kmetova = 200 feudalnih familija.

Ono što je za djecu današnjice definitivno veći izazov nego u proteklim desetljećima je sposobnost fokusiranje pažnje. Kao posljedica napada svakovrsnih podražaja putem modernih medija, pažnje djece je postala fragmentirana, površna i izuzetno kratka. Nemogućnost duboke i dugoročne fokusacije pažnje na samo jednu radnju u datom momentu je postao ozbiljan problem, čije ćemo pune posljedice tek uočiti u bliskoj budućnosti. Drugi fenomen kao posljedica korištenja modernih medija je ovisnost o mišljenju „digitalnog kolektiva“, koji od djece stvara emocionalno nestabilna i nesamostalna bića, kojih je najviše strah da se ne osramote na tim portalima. Strah i sram, kao osnovni koncept školstva, je direktno translatiran u stvarnost tih medija. Rezultat toga je dvostruki napad jedne te iste strategije na energetsku masu djeteta u rastu i razvoju. Upravo zbog te činjenice oni elitni slojevi društva svojoj djeci uskraćuju korištenje tih medija, nebi li njihovu pažnju zaštitili od disperzije i devastacije, te smišljenim i sistematskim treningom ih pretvorili u konstruktivne i efikasne mislioce.

Iako se danas često napominje da djeci trebaju nove granice, nove još strože norme ponašanja, upravo suprotno je istina. Sloboda u našem današnjem svijetu imamo sve manje. One su vrsta koja najbrže izumire u atmosferi histerije aktualnih klimatskih promjena. Svima nama treba puno više sloboda, sloboda za kreativno izražavanje, za slobodno učenje, debatiranje, slobode na vlastite greške, slobode preuzimanja rizika i nadasve slobode za suočavanjem i preispitivanjem onoga što zovemo svete istine ili realitet našeg svijeta.

52 thoughts on “Biti dijete, nekad i danas

 1. doki 23/05/2019 at 21:48

  Kako prije 50 god. i više tako i danas mi dopuštamo da se naša djeca “uzgajaju” za državu i crkvu da služe njihovim hijerajhiskim područjima moći i interesima. Davorin Trstenjak je već 1900 i neke god. govorio i pisao o slobodnoj školi. U suštini dali je ovakav uzgoj i školovanje djece uopće potrebno ikom?! Danas naša djeca nemaju pravo na opušteno djetinjstvo naravno kao i nekad ranije. Kako od njih napraviti konnstruktivne i efikasne mislioce?! Kvantni skok u svjesti?! Današnji sustavi i društvo koje traži podložnost i podčinjenost svojim interesima da im se služi, neće. Mjenjajući sebe uzgajajmo našu djecu za sebe za slobodne mislioce – za čovjeka. O tome bi se dalo naširoko pisati, ali za sad dosta.

 2. Melita 22/05/2019 at 11:57

  E barba, DANIEL ESTULIN: “INSTITUT TAVISTOCK”.

  • istina 22/05/2019 at 12:35

   eeeee lipa moja Melita već sam ja to probavio i ispjeva Draženu u stihovima kad me se ono dohvatia i zva na kahvu ali ću pogledat jer estulin ga kreše-dobar je i nebojise i još nisi rekla od kud se javljaš a nisam primjetio ni neku igru oko mjesta javljanja

  • istina 22/05/2019 at 17:42

   ……nemoj ići u to i nemoj to čitati i daj si …m i r a…….to ti je moj savjet
   …..Istražujući um i razvijajući tehnike za otključavanje njegovih tajni, agencije poput MK-ULTRA.(Max Spiers nedavno ubijen vrbovan za mk ultra) nesvjesno su kročile na područja koja su tisućama godina bila domena religije i misticizma. Kada je CIA u program ubacila droge i bizarne tehnike isključivanja osjetila imali su sve elemente ozbiljnog okultnog iskustva. Bavili su se posve različitim kultovima, kao što su elezuitski kult u grčkoj, tantra u indiji, taoizam u kini, židovska Kabala, pa čak i relativno nova pojava ceremonijalne magije koju su u 20. predstavljali Zlatna zora, OTO (Ordo Templi Orientis iliti Red Orijentalnih templara) na čelu s pojedincima poput Aliestera Crowleya, koji je sveprisutni lik u mnogim knjigama i svjedočanstvima prisutnosti magije i okultnoga u politici, znanosti i istraživanju svemira (NASA-ine misije) pa nadalje. Sve te ezoterijske prakse prikazuju vlastita podneblja i vremenski kontekst. Upravo magijska praksa o kojoj govorimo sada, koje prakticiraju ovi trustovi mozgova i pomno probrana elita ´perača mozgova´, pripada suvremenom, zapadnjačkom misticizmu. To predstavlja misticizam zapadnjačke kulture u kojoj i mi sami živimo…..itd.itd

   • Melita 22/05/2019 at 19:21

    Ako se ovo vase “nemoj uci u to”…. odnosi na mene, budite bez brige. Nigdje ja ne ulazim… niti se bavim nekim okultizmom, new aegeom i sl, sto nikako ne znaci da ne mogu biti informirana o nekim pojavama.

    • istina 22/05/2019 at 19:38

     ispravno kako ti i priliči…kod tebe si dozvolim malo sugestije

 3. istina 22/05/2019 at 11:16

  e eeeeee da a ….tanja…..?
  Gostuje Mujo na televiziji BiH:- Dakle Mujo, Vi ste pjesnik?- Da, ja sam pjesnik . . . .- Amater?- A mater nije, ona je domaćica – malo oko bašte i tako . . . .

 4. istina 22/05/2019 at 09:57

  evo jedan portal je krenia u razotkrivanje….e baš bi volia doznati ONU PRAVU ČISTU NEISKRIVLJENU ISTINU o nama i ovoj planeti pomalo kokodaču neki učesnici djela skrivenog kao Max Spers-nedavno ubijen u Poljskoj…Cory Good još kokodače.Phil Schneider-ubijen,Levašov-ubijen,Zakaria Sičin-ubijen Asanž-Snowden itd.itd svi napredni stradavaju a prilog ima dodira sa objavom -Matej ili neki server kako god ko hoće
  https://www.dnevno.hr/planet-x/video-krscanin-razotkrio-maskirane-izvanzemaljske-brodove-to-su-demoni-pali-andeli-koji-nas-zele-pobiti-1313798/

 5. Melita 22/05/2019 at 09:47

  Michael Haneke:
  ” Sustav je SAMORECIPLIRAJUCI virus smrti!”

 6. MELITA 22/05/2019 at 06:28

  Neki dan mi prijateljica s kojom pricam o tome sto znaci biti unutar, a sto van sustava posalje ovakvu poruku:
  Rijeka 18.5.2019
  Miran prosvjed
  HOD ZA ZIVOT NERODJENOG DJETETA
  cca 1500 ljudi.
  HOD ZA PRAVA ZENA NA SLOBODAN IZBOR (kontra skup) cca 1500 ljudi.
  Sa jednim i drugim prosvjedom sustav prezadovoljno trlja ruke.

  RIJEKA 18.5.2019
  HOD ZA ZIVOT RODJENOG DJETETA I ONIH KOJI SU NEKAD BILI DJECA 0 (nula) ljudi
  jer to nije u interesu sustava!!!!!! Toliko o djeci danas.

  • Melita 22/05/2019 at 08:51

   Hod za zivot djece koju se ne pretvara u poslusne zombije koji ne misle svojom glavom 0 (nula) ljudi.

   • istina 22/05/2019 at 09:11

    ma lipa Melita…ma jes ti to iz Rijeke A ?

    • istina 22/05/2019 at 09:32

     ma da ti malo pomognem-pokrenem te-čega se bojiš ?
     https://youtu.be/ZttVh0wzSao

     • Melita 22/05/2019 at 09:34

      Nisam iz Rijeke i niceg se ne bojim. Dogadjaj koji spominjem dogadjao se u Rijeci.

     • istina 22/05/2019 at 09:50

      ajmeee što je teško od tebe nešto izvući…….a neda mi se ići u astral jer šta ako mi se pupak stisne i se ne morem vrnit a toliko je još posla…..pa što si toliko škrta i da treba klještima izvlačit iz tebe-pa u čemu je problem ako znam di si

     • istina 22/05/2019 at 10:06

      eeeeee čuj malo……ako ti dođem…uzet ću ti onaj lapis lazuli a ti onda mene nađi šta već nije teško za tvoju bistrinu

     • Melita 22/05/2019 at 11:46

      Ehe barba, pa pogledajte kako sam transparentna. Neznam sto bi jos trebala….
      U buduce budem jos nadopunila. Pogledajte Estulina…
      Lapis imam jedan koji je samo vas

   • Melita 22/05/2019 at 09:18

    Unutar sustava:
    1.premisa:
    Bog je stvorio covjeka i sve sto postoji. (teizam)
    2. Premisa:
    Bog ne postoji. Nema ga. (ateizam).
    Jedna i druga opcija super pogoduje sustavu.

    Van sustava (ne pogoduje sustavu):
    1. Boga je stvorio covjek na svoju sliku.
    2. Covjeka i sve sto postoji je stvorio Stvoritelj. Stvoritelj i bog dva su potpuno razlicita pojma.

    • istina 22/05/2019 at 09:29

     zašto izbjegavaš odgovor ?????????????

 7. Melita 21/05/2019 at 22:50

  Dozvolite mi mali dodatak. Tocno je da svijest suti, tiha je i spokojna istovremeno. Ali ne jer nema sto reci, vec jer nema tu potrebu posto je sve receno. Zasigurno je nase “klepetanje” nas ego. Ali prije nego ostvarimo tu tisinu, pravimo itekakvu “buku i galamu”. Svi mi koji ovdje pisemo to radimo. Da smo dostigli razinu tisine, ne bi pisali. Naime “pisali” bi jezikom duhovnosti. Kad bi iz svake nase recenice pokusali eliminirati govor dualizma, kriticizma, prozivanja, vrijednosne procjene, ono sto bi nakon toga ostalo bio bi jezik duhovnosti. Ali misljenja sam da mi na ovom sajtu idemo sigurnim koracima prema necem sto se zove dobar dijalog obzirom na nase razlicitosti. I mozemo biti zadovoljni jer na ovim stranicama nitko nije zlonamjeran. U to sam sigurna.

 8. TOVAR 21/05/2019 at 06:58

  Tišina je vaša svijest; klepetanje je vaš program. Svijest je tiha jer nema ništa za reći. Ona ne misli, ona zna, a znanje ne mora neprestano trtljati pokušavajući razumjeti stvari. Niti se uvijek brine zbog ‘budućnosti’ ili žali za
  ‘prošlošću’ – što je najveći izvor mentalnog i emocionalnog raspravljanja.

  • istina 21/05/2019 at 11:12

   ajmo onda na viši nivo…….vidiš JA se obraćam tebi direktno i priznajem sve svoje slabosti ali nisam prema nikome na ovom sajtu nastupia kao ti s komentarom za mene koji ti je Dražen obrisao ali ne tako brzo da ga ja ne vidim…vidiš to je čudna komponenta moje intuicije da ja uđem na sajt dok još piše tvoj komentar – toliko o “viđenju na daljinu”…..namjera mi je bila da te podstaknem na pomisao o onima koji mogu od TEBE dobiti korisnu info ako ispišeš na hrvatskom jer nemaju prevodioca i neznaju ingliš……..dakle da te potaknem DA MISLIŠ NA DRUGE………i nisam ti ja baš uvredljiva persona-mogu otrpit kritiku i zato sam ti se i obratio brate…da uklonim negativnu energiju da slobodno i prijateljski komuniciramo bez dijeljenja grubih izraza u interesu nas samih i da damo primjer svim posjetiocima da treba nastojati imati pristojan nivo komunikacije pa stoga evo ja ću prvi…….OPROSTI mi brate sve moje propuste koji su te naljutili……..a sad ću ti dodati ako si od volje da mi kažeš svoj pogled na to………..J A……………osječam da nisi ispravno uvatia moje korištenje ta dva slova…..gledaj npr…………………
   I neka se nitko ne nađe uvrijeđen i ljut
   Jer…………..J A……..sam život istina i put.
   eto sad mi napiši svoj pogled na sadržaj-bit-dubinu kud to vodi i što je svrha pa ću pojasnit svoje viđenje da se uskladimo – izvoli dragi brate

   • TOVAR 21/05/2019 at 21:23

    Zar nije misliti na druge kada bih htio da i ti DRUGI nauče engleski jezik da i oni mogu bez posrednika čitati tekstove autora direktno ?Da li smatraš da ti DRUGI nisu sposobni naučiti taj jednostavan kod slova kako bi im bilo lakše surfati po stranim portalima?Da li bi to značilo da je i Dražen sebičan kada govori ljudima na HRVATSKOM jeziku(možda da pokuša sa kineskim;*) o ovim stvarima koje se tiču i tih DRUGIH a ti DRUGI ga gledaju ko telad u šarena vrata(ovu sam zaboravio ;*) mada se radi o stvarima koje su bitne za njih i njihovu djecu !Ne isplati se ić u dubinu bez boce kisika ;*) I dalje si mi preopširan, što nije uzrok za ljutnju s moje strane samo je priliv mračnih energija duhovnog fažola toliki da mora negdi odušit !ISUS je put ,istina i život,niti ja ,niti bilo tko igdje,i za boga miloga nemoj se uvridit !JA SAM OVO ŠTO JESAM JER NITKO DRUGI TO NE MOŽE ;*)

    • istina 22/05/2019 at 07:59

     sinoć nema pristupa i sam već pomislio da su Dražena zablokali kao Martinovićev sajt 4D i dalje piše This Account has been suspended-eeeeeeeeeeeeee brate moj vidiš kako si skromno uša’ u analizu malo po mome izmjene rječi di je naglasak upravo na ta dva slova….J A……ubuduće kad osjetiš da se ističe to…. ja….. znaj da za mene to znači svjedočenje NJEGOVA učenja-čovječanstva-osvještenost prisustva NJEGOVE ENERGIJE …ma baš kao što su i učili 12pomagača Poslanici Svjetla u 12 god.emitiranja Božanskog Svjetla kod Ličko Petrovo selo granica Hr-BiH do 1994 koristeći vanzemaljsku napravu za pojačavanje toroidalne energije srca-govoria o tome i Tesla a pogledaj koliko je daleko to mjesto boravka i emitiranja od Smiljana i dolaska Tesle……. i da nitko nije znao za prisustvo osim odabranih na ovoj planeti do objave odabranog i dovedenog iz Oregona sa tla di su stacionirani porobljivači ove planete i zamisli od tolikih ljudi odabran je i žitelj SPLITA do kojeg još nisam dospia ali imam jaku želju nekako ga naći i mora da je aktivan u Splitu i sad mi zuji jedna ponuda za boravak u Splitu od 2 tjedna koju sam odbio upravo za učenje kompj.programa da bi ja poslije učio druge….ali tada nisam znao za postojanje 12 Poslanika (saznao nakon 20 god.)Svjetla i za splićanina i bia sam daleko od ovog di sam danas-duhovno uspavan a valjda je to sve i određeno da mi tako bude….eto me uvatilo u litanije a nemoj mi se žalit da sam ti predugi jer da sam kraći kako bi se tek onda približia sestrama i braći eto bi finia da me lakše razumiješ lipi moj varilac i taj moj …JA…..

  • Melita 21/05/2019 at 22:49

   Dozvolite mi mali dodatak. Tocno je da svijest suti, tiha je i spokojna istovremeno. Ali ne jer nema sto reci, vec jer nema tu potrebu posto je sve receno. Zasigurno je nase “klepetanje” nas ego. Ali prije nego ostvarimo tu tisinu, pravimo itekakvu “buku i galamu”. Svi mi koji ovdje pisemo to radimo. Da smo dostigli razinu tisine, ne bi pisali. Naime “pisali” bi jezikom duhovnosti. Kad bi iz svake nase recenice pokusali eliminirati govor dualizma, kriticizma, prozivanja, vrijednosne procjene, ono sto bi nakon toga ostalo bio bi jezik duhovnosti. Ali misljenja sam da mi na ovom sajtu idemo sigurnim koracima prema necem sto se zove dobar dijalog obzirom na nase razlicitosti. I mozemo biti zadovoljni jer na ovim stranicama nitko nije zlonamjeran. U to sam sigurna.

 9. TOVAR 21/05/2019 at 06:19

  Ima ovde više posla nego šta se čini na prvi pogled ;*) http://psihoterapijasavjetovanje.com/pronalazak-sebe-kroz-svoje-unutarnje-dijete/

     • istina 21/05/2019 at 10:05

      ovakvo razmjenjivanje podržavam-bez vređanja prijatelju(jer ti znaš da sam te ja vidia-pitaj Dražena),brate mili još samo prevedeno …d i l i…..savladaj sebičnost i svoju uzvišenost radi znanja jezika tih slugu tamnih željnih vladanja i moći nad drugima…….a nije loše odabrano di se potvrđuje i moja sugestija da ovaj prostor koristimo na pomaganje u poboljšavanju razumijevanja ovog vremena i trenutka našeg postojanja.
      [13,51]
      Kada umreš, ako zapravo ne želiš otići, ako ne namjeravaš to učiniti, i mislim da je to jedina stvar koju moraš učiniti, u potpunosti namjeravati to učiniti i obvezati se na nju, a onda možeš napustiti.
      Inače ćete zapeti u petlji ovdje; zavedeni ste ili preplašeni ili proglašeni krivim ili što god radite na vama, da ostanete ovdje i ponovno se inkarnirate. Mislim da je to stvarna tajna onoga što se ovdje događa.

      [19,49]
      … upoznajete vratara i pitate: “Što je to? Izgleda vrlo zanimljivo? Kakav je to ljudski život koji mogu privremeno doživjeti? Zvuči fascinantno! ”- i to čini naivno gledište.
      A onda će Gatekeeper reći: “Pa, samo se morate uključiti, ovdje su uvjeti …”
      I telepatski bacaju na vas cijelu hrpu informacija, a onda se slažete, jer ste bili željni pokušati nešto novo.

     • TOVAR 21/05/2019 at 10:45

      Kako kaza na početku ,tako i sada i vazda,u vjeke vjekova,nikakve veze nema sa uvredom već se vrijeđa ono što je bez kontrole u svakome čovjeku,i mislim da si zadnji na planeti i svemiru koji bi trebao nekome spočitavat sebičnost i samo promociju,na primjer,moš iz svih svojih komentara pokušat izbrojat koliko puta u tekstu spomeneš ja ,sebe,što ti nije i je namjera,a ovo što si sad napisao davno sam negdje pročitao od drugih autora ;*) Kažeš da si me vidio,kao i dražen,a znam da me nitko ne vidi,jer je to nemoguće,osim ako možeš vidjeti duha ;*) Ali eto da ti ne pametujem ,ne tribaš se osjećat uvrijeđenim,jer kako i sebi tako i ostalima,uz dužno poštovanje naspram brojeva godina ;*)

    • istina 21/05/2019 at 10:50

     .”Tamni okultisti JAKO DOBRO ZNAJU kako ta stvarca između naših ušiju funkcionira. Zato i jesmo jebena stranka. Imamo priliku iskusiti trostruku penetraciju, i to svaki dan… a naši su jebači ono što se naziva polugama vlasti… zakonodavnom, izvršnom i sudskom.”
     naravno,pročitao sam to ali kad već podsječaš da ima koji misle svojom glavom a i žena iz mog priloga koja daje informacije i lipo kaže na sreću sve nas je više

     • TOVAR 21/05/2019 at 11:05

      Tekst od valtera perića sa zvona istine i šta s time,šta s tim tamnim okultistima,kako je moguće da se već do sada zna masa toga,a ništa se zapravo ne zna,kako ti okulisti imaju moć osim ako odeš po cvike ;*)

     • istina 21/05/2019 at 11:41

      gledaj..pokušat ću pomoći razumijevanje……pročitaj SMARAGDNE TABLICE Totha atlantiđanera koji je to ostavia iza sebe na neuništivom materijalu i dozvoljen je prevod samo dijela sadržaja-prevod se dozvoljava prema postignutom nivou svijesti-tako ja mislim……..radi se o energetskim centrima u ljudskom tijelu nazvanim sefiroti-DRVO ŽIVOTA s kojima se može svjesno kreirati i materijalizirati – dakle to je izlazak na stazu HERMESA………..do sada je poznato da se to biće pojavilo 3x kroz nama znanu povijest i zato se spominje kao Hermes Trismegistos-izgradio veliku piramidu na giza platou ali je znanje moguće koristiti u tamne svrhe kao i u Svijetle……slobodnom voljom se čini odabir……evo našao sam zanimljiv prilog iz prikaza u Sočiju kad smo pobjedili ruse-još je na netu…..pogledaj prikaz ispod maternice je prikazano drvo života..no bio bih predug u komentu da ti razjasnim sve
      http://www.cropcircleconnector.com/2018/Kuban/comments.html

     • istina 21/05/2019 at 12:20

      evo ko želi nek čita
      PDF]Smaragdne tablice Tota Atlantiđanina – Ivan Antić
      https://www.ivantic.info/…/Smaragdne_tablice_Tota_Atlantidjani…
      – Prevedi ovu stranicu
      Tokom vremena, potomci čuvara postali su sveštenici piramide i oni s Tota uzdigli na … je ostavio spise poznate okultistima kao Smaragdne tablice,

  • istina 21/05/2019 at 10:25

   Želiš li biti ovdje?

   Što u ovom trenutku želiš ili trebaš?

   Možeš li mi reći što misliš o ovome danas?

   Da li sam te povrijedio/la nečime?

   Tu sam, slušam te.

   • TOVAR 21/05/2019 at 10:55

    Znaš li šta je TO VAR ,zavariću na autogeno ;*) Moj ti je savjet mada znam i izbjegavam savjetovati ikog i išta,više se smiji,donesi smijeh drugima,tako ćeš im bolje pomoć umjesto da pričaš o mojem savjetniku SMRTI !Da li želim biti ovdje,gdje točno misliš,na kojem mjestu konkretno pošto sam svugdje ;*)

    • istina 21/05/2019 at 12:08

     čuj me prijatelju….to sam uzeo iz tvoje preporuke teksta koji je poučan i koristan i uklapa se u moju namjeru da s tobom izađem na put uvažavanja i da i ja sam mislio na autogeno a ne na magarca i slobodno ti se izjasni u svojoj dobroti a tebi ću šapnut da znaš….2x imam iskustvo bliske smrti i nosim jasnu poruku iz prvog iskustva di stojiš kao u međuprostoru i glasi…….vrati se…….još nisi odradia svoje…no o tome je posebna iskrenost pa te djelićem častim ka brata i prijatelja kao i ostale koji čitaju moje komentare

     • istina 21/05/2019 at 12:28

      eto sad se zna-simbolika- zašto stavljam Olivera
      https://youtu.be/eCJpGBMGtIM

     • TOVAR 21/05/2019 at 18:16

      Ajme barba pomišali su mi se Isus,svjetloradnici,uzašli majstori(inače sam i sam majstor svog zanata samo se penjen po skalama i kanaliziram elektrone ;*) zadnje vrijeme se masu priča o svemircima,a mene ti više brine oni 5G dok sam ovdje ;*) jer je stvarnija prijetnja čitavom biološkom životu općenito !Uostalom ljudi su već dobro hipnotizirani virtualnim svijetom,i tehnologijom sa koje se ne mogu više otkačit i da oće,a oni koji će najviše na.ebat su najmlađi,i to ne samo zbog ovisnosti već zbog uništenog mozga koji je i prijemnik i odašiljač ,a mikrovalno zračenje nije baš blagotvorno za ikoga !Starije lubanje su manje osjetljive na takva neprirodna zračenja,(vidi se na skenovima mozga kod djece,i odraslih po netu ) !Za primjer ,prijatelj mi se pohvalio kako ima aplikaciju ma svom pametnom telefonu sa kojom može vidjeti gdje mu se djeca nalaze,bravo za tehničare,i točno je jedino ovo,sama ljudska vrsta je svojom vlastitom voljom i umjećem izgradila sebi zatvor,i sad se kao čudi što sve ide u vražju mater ;*) ,ali to nije prepreka da uživam u prirodi i svježem zraku dok se ne razjebe totalno ;*)Što te navelo na zaljučak da nisam pročitao tabule smaragdine,uz to i hermesa trismegistosa,i viši i niži ključ solomona,abramelina maga,i još mnogo ,mnogo okultne literature ;*) Srećom nekoliko prijatelja su iscjelitelji,prije se to zvalo bioenergija,s malom razlikom,ovi novi se nakon iscjeljivanja moraju očistit od te negativne energije,dok su stari bioenergetičari pomrli od raznoraznih poslijedica ne znajući za taj detalj!Čovjek koji mi je nepokretnog oca uspravio na noge,nakon desetak godina ,umro je od raka !Tako da i ako se oćeš zajebavat s duhovnim,trebaš nevjerovatnu količinu znanja i prakse ;*) Ovo drugo je samo zajebavancija ;*)

     • istina 22/05/2019 at 09:26

      ………….)Što te navelo na zaljučak da nisam pročitao tabule smaragdine,uz to i hermesa trismegistosa,i…………….
      pa nisi prepozna’tekst koji sam izdvojio od Valtera i pokazao sam ti na kropcirklu poruku koju kažu da rade bića koja žive u dubinama crnog mora s kojima su se sreli ruski ronioci….. o Drvu Života koje koristi židovska kazarska mafija a znano je kao učenje kabale a njih zovu kabalistima -Alister Krovli izdanak itd.itd.itd i kažeš izčitava a nisi reka’ šta si isprobao ?????????????????

 10. istina 20/05/2019 at 20:55

  eeeee pa lipi fernando ti ono znaš pogoditi…pa eto ima veze i samnom da kažem poneku…..
  da tukli su nas ALI “kao”netko” me okuražia jednom prilikom ka dite VI osn. koji je već tada volia slobodu i bia buntovan pa na povod ko nije donia atlas neka istupi i pruži ruke za packe …ma reci joj dosta je bilo-odupri se i kuraj je narastao učas a i več odprije je bilo tog šaputanja i dođe učiteljica do mene a moje ruke spuštene…pruži ruke….neću…ovo nije za šibanje i neću…pruži ruke….neeeću…i ona zamahne te me odalami po leđima a ja skočim ,uhvatim šibu i iskidam na male komadiće i ostala je šokirana i ne krene sa šamarima jer ja skočim u drugi red klupa…eto tako za prilog………..
  a ovo kao da se podudara sa onom objavom Mateja—pa ko voli nek izvoli
  https://youtu.be/CaMkKX96niQ

 11. an 20/05/2019 at 20:52

  Nema vise djece. Danas djeca vise znaju nego odrasli prije 50tak godina. I nas su tada tovlili sa pricama o “Bosko BUha”,…odnosno o djelima djece…
  Rat je rat. Ne onaj na bojnom polju, a na susjednom “gospoda” donose deke za piknik. Danas svi ucestvuju, i svi mogu znati sto treba znati. Djeca , kao i mi, imaju flat internet i grupe…svjedocanstva…cak i njihove igrice su sablazne slike stvarnih ratova. I djeca svjedoce djeci na tim aplikacijama.
  “Premladi su da znaju”? Da li su? Otkuda onda ona djeca koja znaju?
  “Pusti ga, dijete je….” “Pusti ga na krizmu, clanstvo nekog drustva, pohvali ga za uspjeh u skoli, nagradi ga za uspjeh u nogometu…..Igras njihovu igru. Igra dijete, igras ti.
  I djeca ce biti sudena. Njihovi vlastiti djecji proroci, koji su znali i prihvatili, ce ih suditi. I djeca idu u pakao i raj. (“Kako si okrutna…Nisi normalna… Da li?)
  I djeci svjedoci duh istine. Imaju izbor : slusati ili ne.Roditelji ce platiti neke njihove cijene jer ih nisu naucili, ali djeca ce takoder snositi posljedice. “Nemoj razalostiti dijete, pristani na igru…” (ugasi autoritet). Moja djeca su mnoge moje upute smatrali pretjerivanjem. A onda su u svojim drustvima naisli na proroke-djecu i vratila se i provjerila stvari. Ja sma mogla trubiti o tome do ne znam kad, ali oni nisu percipirali….Roditeljski autoritet je ukraden od skola….Mnoge stvari, banalne koje je skola pogrijesila ja sma imala muke ispraviti kod djece , mada su trebali otvoriti samo zemljopisnu kartu i provjeriti, u nekim primjerima….mi smo to dozvolili tu kradu autoriteta.A govorim sada samo o primjeru skole, a ima toga jos i sire….
  Sve se placa, sve ima svoja djela…posljedice…Kada cuvamo djecu od boli odrastanja i stvarne skole zivota, zapravo je istina da cuvao vlastitu straznjicu. Nas vise boli njihova bol nego njih, kada im odbijamo neke “uobicajene stvari”.
  I to jeste istina. Nas emocionalni kukavicluk, njih kosi.Nase prijateljstvo sa djecom, i sloga, naustrb roditeljskog autoriteta, i znanja, njih zrtvuje: vragu/drzavi/sistemu….
  ja sam zabranila npr. nastavnicama da naglas cita ocjene moje djece pred razredom i roditeljima. Kada sam ih jednom pitala da provjerim ocjene jednoga tudeg djeteta, rekle su da je to privatna info, a onda pred svima citale , bez dozvole sve ocjene sve djece. Nakon tih citanja ucenici iz razreda su gledali popreko moje dijete jer su im majke prijetile da ce biti kaznjeni ako se ne ugledaju na ocjene i ponasanje moje djece… A oja djeca bi tada dobila neprijatelje od do tada drage djece. I tako svaki put nakon sastanaka. ( U cijelom svom zivotu nisam sjela sa djetetom uciti ih skolski sadrzaj dok su bili u drzavnim skolama, a na info sam isla na kraju godine i na pocetku, dakle to je bio njihov talent, a inace uopce nisu ucili jednostavno bi zapamtili.) A djeci sam govorila da to nije skola, nego drzavna skola, a da je zivotna skola, prava skola, i da oni koji “lose uce” u drzavnoj skoli, imaju druge talente, jer svi imaju neke, a poslije su oni to govorili toj djeci u skoli, i radovali se kada su otkrili njihove talente, nakon godina sa njima sto su bili.

  Nema vise djece. Svatko nosi svoje breme. Danasnja djeca su lumeni. Imali su praksu, internet im je priblizio mogucnosti…A to sto su vecinom birali igrice i zabavu…Koja je u tome razlika njih i odraslih. Ja se grozim odabira moje vlastite djece u tome…a imali su toliko znanja o svemu tome…. To su izbori osobni………Bog je stvorio Evu i Adama, savrseno, poucio ih i opet….”Nije u redu da se djecu manipulira”…A sa odraslima je u redu manipulirati Ih?. Imaju djeca svoje proroke, imaju i odrasli.Ne podcjenimo duha istine. On svjedoci i djeci. Mocno! I zlocini se rade rado, ili prisilno i nerado. Kako djeca tako i odrasli. A to se sve vidi i netko to zna…i daje im se prilika i upozorenja…Ne podcjenjivati djecu…A roditeljima je zadatak potvrdivati istinu, djeci slusati roditelje. Mogu poginuti od sutnje roditelja, mou od svoga neposluha, ali u osnovi od ignoriranja upozorenja duha istine.od toga se u osnovi gine.
  “Na zapadu djeca ne rade..”.Koje licemjerstvo!!!! 8 sati u skoli, poslije domaci rad, atmosfera zatvora i tretman gori nego u zatvoru…”Ne rade.” Valjda misle da djeca ne primaju place na radu. Sada se mozemo groziti djecjeg rada u Kini za “sitan novac”. Ili u Africi za prezivljavanje. Samo kazne nalaze u skoli i izbjegavanja kazne ako su “dobri”. u Saudijskoj Arabiji 3 sata skole dva puta sedmicno,, i onda ih drzava upise na Harvard. (cujem da je i Kolinda uvalila svoju tamo koja je “najbolja ucenica u skoli” , kao mama “na fakultetu” uz funkciju predsjednice, a sve djevojka uspjeva uz dodatne zahtjevajuce aktivnosti. “Cudo” od djeteta….Jasno o maminim poslovima “ne vidi ne cuje”, tako je “pametna. Baas za Harvard (u Americi privatnici koji nemaju veze sa drzavnim povlasticama izbjegavaju zaposljavati ih kao kugu, nemaju uopce vise obrazovanje koje odgovara stvarnosti potraznje i kvalifikacije realne, samo se zaposljavaju u drzavnom i sumnjivo privatnom sektoru). Osobno znam da u gimnaziji u ZG onaj tko ima dodatne aktivnosti ne moze pratiti program skole , do 3eventualno 4 ocjenom prolaze, uz emocionalne ozbiljne drame.).
  Gotovo je sa pricom o “djeci”. svi imaju svoje putove za istinu. Zar bi smjelo biti drugacije? Odrasli masovno svjedoce kako su znali istinu kao djeca unatoc roditeljskim i dr. lazima. Ako zena svjedoci da u vrijeme njemackog nacizma, kao dijete je ustala protiv roditelja i drzavne nauke u skolama i drustvu oko nje…i otisla iz toga….sto da se onda rece za sve druge…To su oni koji ce suditi kada sud dode. A to sto mi djecu stitimo od istine, to ih samo zrtvujemo lazi. Djeci treba realan svijet. Milenijci su sprdnja danasnjice. Ipak i tamo je istina usla. Kako nama dakle, tako njima. Hvala Bogu jer je nas roditeljski autoritet time olaksan, ali ne i ponisten. Ne trebamo ih jos odricuci se tog autoriteta dodatno pogurati u lazi. Ta roditelji smo im!!
  A rat u kuci je posljedica dva boga, dva puta….To je vec davno pokazano kao put propasti za plodove i samu instituciju koja je podijeljena. Ipak , kazem, istina svuda nade put…A da li je priznaju…nije njen odabir nego nas, svaciji osobno. I djecji.

  • istina 20/05/2019 at 21:05

   ….. Ipak , kazem, istina svuda nade put…A…….
   jasno da je pitanje malo nezgodno ili neznam pogodit rječi…pa ponavljam…..
   istina 19/05/2019 at 09:50

   sestroooo……uzeh dio tvog promišljanja a pošto si me zvala da doznam poneku više imam i pitanje ili kao upit o tvom svjedočenju.Dakle sestro bili ti prvo meni i ostalima koji će razumjeti pojasnila tvoje primanje tvog poslanja-način kako je to izvedeno i što ti je činiti- bi volia od tebe to čuti….osobno ću biti počašćen od tebe ako istupiš…jer ima tu više nego se vidi na prvu
   ……ovo sestro….
   “Za ovu sam službu primila direktan poziv.”
   priznam da sam radoznao na tvoj istup

   • an 20/05/2019 at 21:24

    Pa nema tu nista cudno. “Znas i znas da znas.” Ne ovisis o tudim potvrdama, ali provjeris ipak da cujes “kako zvuci”, odnosno da li plod koji donosis potvrduje duh istine kroz usta drugih, pa makar taj netko to negirao jer duh svjedoci jednostavno i tu negaciju kao laz, sto u konacnici potvrduje tvoje djelo kao istinu. Razumijes? 🙂
    Ako “osjetis” nekoga da ima onu “zlatnu zicu” za istinu, i taj ti to potvrdi, to izazima ponovnu potvrdu duha istine u tebi. A to je dobar osjecaj. Ne nuzno potreban. Ali i razum se umiri jer je razum sam procijenio istoga kao pronicljivoga istinoljupca. Ako pak neki ljubitelj lazi negira tvoje djelo , opet razum nade mir, jer ga je on vec prepoznao kao takvoga , ali tada fali onaj unutrasnji “pozitivni trenutak” potvrde tvoga djela.Pa bi rado i dalje svoju potvrdu. ALI NE OVISIS O NJOJ. NITI SUMNJAS U SVOJ POZIV. Jednostavno vanjska potvrda je nesto….sto je nesto… Comprendre? 🙂

    • istina 20/05/2019 at 21:42

     ma nisam te tako pitao….pa lipo sam kopirao….pojednostavi…uzmi malo Denikena
     “Za ovu sam službu primila direktan poziv.”

     • an 20/05/2019 at 21:53

      Daniken…!?
      “Biblija”?
      Onda svoj odgovor vec znas.

     • istina 21/05/2019 at 09:37

      ma lipa nam M…….
      pa teško je kao zaključit da ja znam odgovor-uostalom nudi ga i Matej ako si sve pročitala i ostala nijema na “kao rječ Isusovu” što sam slično pronašao i kod onog australca Mišela pa bi bilo lipo čuti i tvoju o tome ako te zanima ću ti kopirati…..no za većinu su to umobolnici i pošašavjeli ljudi ali detalji su upitni od kuda im-pogotovo kad navedu tehničku komponentu….. no da je aktuelno s ovim oko nas -meni je bez obzira što se može staviti ? ali eto se tebi neda ići konkretno da ja to čujem OD TEBE – to je poanta mog interesa i zato te pitam kako je to izvedeno-ti si izuzetno bistra žena pa moreš i uvatit razlog bez da ti ispričam ponešto…no možda na telefon ako se slažeš s pozivom di bi moga’pripomoći i lipi dodo

     • an 21/05/2019 at 14:27

      Moze emailom , ukoliko Drazen ti ima volje dostaviti moju e-adresu.

     • istina 22/05/2019 at 09:19

      pa imam je na tvom kontaktu ali te malo testiram koliko si voljna svjedočit pred ovim auditorijem

     • an 22/05/2019 at 12:47

      Spremna sam, bez problema…ali postujem okvire ove stranice i tekstova.

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica