Biblijski fundamentalizam

isus budyNa ovoj stranici sam otvoreno pisao (ne samo ja već i drugi) i primjećujete da su tekstovi kontradiktorni. Da ne bi bilo zbunjoza, jer je nekakav običaj da jedna stranica zastupa jednu stranu i ništa osim te strane na njoj ne može biti ispisano. Na ovoj stranici tekstovi mogu biti oprečni, jer je moja intencija bila od početka da napravim “živu” stranicu u kojoj tekstovi neće biti preneseni, kopipejstani, prevedeni i slično, već da uglavnom budu ispisani direktno iz glave, duše, srca pisca. I takvi su gotovo svi tekstovi na ovoj stranici što joj daje dodatnu vrijednost.

Ovaj članak je svojevrsni odgovor ili reakcija na tekstove koje je napisao Deus. Osjećam da je Hrvoje u mnogim stvarima  skužio o čemu se ovdje radi i da je istina bliska njegovu izričaju. Ali neke stvari ne mogu nikako progutati, jer mi se kose sa mojim zdravim razumom, pod pretpostavkom da je zdrav. Ono što mogu reći da je moje iskustvo meni pokazalo jest da se ne oslanjam na ničije riječi niti napise već prvenstveno na sebe. I to radim. Gledam u sebi koliko mi se sviđa to što netko govori i piše i postoji li rezonanca. Tako je bilo i sa Moojijem. Dvije godine sam prevrtao svaku njegovu riječ i tražio greške. Našao sam neke koje meni ne pašu, ali ne dovoljno bitne da bih ga potpuno odbacio. Nakon dvije godine promatranja od sada mu vjerujem sve što kaže i ako se ne slaže sa mojim, jer sam shvatio da on zna više od mene. Ista je stvar sa Joganandom, Tolleom, donekle Oshom. Ovo spominjem, jer je Hrvoje izravno prozvao Mojija kao podvalu što znači da su i oni koji mu vjeruju podvaljeni.
Ima još jedna bitna stvar. Mooji i Tolle su još živi i možete ih čak i uživo pratiti na Youtubu. Govore jezikom koji je sličan našem i mnogo razumljiviji i suvremeniji. Možete im vidjeti lica dok govore, čuti boju glasa, ton, frekvenciju, doslovno rečeno možete ih osjetiti. Sa druge strane Isusa Krista nitko nikad nije vidio, čuo, doživio. Da li je on postojao ili nije i kako se zvao, kako je završio potpuna je nepoznanica. Ono što ja osjećam jest da je nekakav lik postojao, jer ono što se u bibliji govori moralo je doći iz višeg izvora znanja. Nije to mogao netko kopirati i falsificirati, pa sam uvjeren da je netko tko je tako govorio doista postojao, ali kad, gdje, i da li je umro za naše grijehe, što to znači umrijeti za grijehe, diskutabilno je.
Može li bog umrijeti, kako deus kaže da on uvijek umire za naše grijehe. Postoji li uopće grijeh u apsolutističkom smislu ako nema onog koji ga mjeri i validira. U skladu s čime je nešto grijeh, a nešto nije. Zar je bog zaista sudac? Po kojim pravilima sudi? Ako postoji sud, mora postojati i kazna? A što je sa nagradom?  Ja jednostavno ne mogu prihvatiti nikakvog oca punog ljubavi koji sudi i kažnjava i kojem se trebaju prinostiti žrtve. To je jedan bolestan koncept kojeg su nam prodali svećenici kako bi bili u vječnom strahu od božje kazne i možebitnog pakla kao posljedice grijeha. Uuuuu, bog će te pokarat! Bacite se na koljena, svi grešnici, i molite boga za oproštenje, jer gorjet ćete u vječnom ognju ako to ne napravite. Ako tako gledam, već smo u paklu!
Bog sudac po meni ne postoji. Postoji samo zakon uzroka i posljedice koji se ne može prekršiti jer to je zakon, nije pravilo. Što prouzrokuješ moraš iskusiti. To je pravedno, pošteno i u ljubavi. Sve ostalo je nerazumno. Nadalje ako čovjek nema svoje misli, ne upravlja svojim tijelom, svojim dahom i u potpunosti ovisi o bogu, postavlja se pitanje kako on može biti odgovoran za ono što radi. Ako postoji grijeh čiji je to grijeh?
Grijeh je još jedna izmišljotina relativističkog svijeta sotone/boga koji je u bibliji i prikazan samo kao drugo naličje iste stvari, (deus – deuce) stoga ja u zadnje vrijeme ono originalnog i jedinog nazivam stvoriteljem, a ne bogom. Grijeh je iluzija jer ako je sve stvoritelj, a u njemu greške nema, nema niti grijeha.
Štovanje i služenje bogu je idolatrijska izmišljotima. Ne možeš služiti nečemu što nije uopće odvojeno od tebe.
Biblija je duboko kompromitirana knjiga koja je izraziti mix nebuloza i istinitih (prvenstveno isusovih) izreka. Ali u tom miksu onaj koji se nije probudio ne može razlikovati jedno od drugog i sve trpa u isti koš bilo da je potpuno istinita ili da je potpuno lažna.

“Ako su Isusove izreke moćne i istinite, mora da je cijela biblija takva” – bullshit!

Slijedeći izvadci su iz Knjige “Biblija nije sveta knjiga” Maura Biglina, koje sam koristio na seminaru Gospodar Svijeta. Oni govore, istina, samo o starom zavjetu i starozavjetnom bogu, jer se u novom zavjetu bog niti ne spominje te taj gospod bog nije uopće otac o kojem isus priča.  Analizom starog zavjeta jasno postaje da je Jahve jedan od elohima kojeg je zapao narod izrelski, nije ga čak niti birao i u taj narod uvodi strogu disciplinu kako bi stvorio od njih ratnike pomoću kojih će osvojiti druge zemlje, itd…

Kad analiziramo strategiju koju je primjenio da osvoji tu famoznu obećanu zemlju, na vidjelo izlaz sva pažnja koju je uložio da ne pobudi pažnju svojih kolega/rivala koji su bili puno moćniji od njega i koji su vladali okolnim zemljama. On je bio svjestan situacije i doslovno opsjednut strahom da ga njegovi ne napuste i počnu slijediti druge elohime. Zato im je stalno prijetio smrću i izdajice ubijao bez milosti (knjiga brojeva 25,1-18)

Jahve se neprestano bojao da se njegov narod ne okrene drugim Eohimima, Biblija jasno govori da je narod mogao odabrati između Jahve i drugih elohima (Jošua 24,15 i dr.)
Elohima je dakle bilo mnogo, bili su kolonizatori pa su, kao takvi, imali potrebu da definiraju pravila, norme i zakone za narode kojima su vladali.

Ako li vam nije po volji da služite Gospodu, onda se odlučite danas, kojemu ćete služiti: bogovima, kojima su služili oci vaši s onu stranu rijeke, ili bogovima Amoreja, u kojih zemlji prebivate! A ja i kuća moja služit ćemo Gospodu.”

Zapovijed o predavanju prvorođenaca, za njihovu uporabu u žrtvovanju: Jahve bi ih dao predati kad bi imali 8 dana, točno kao i životinje (izl 22,28-29) i želio je da budu spaljena (žrtvovana) za njega (Ezekiel 20,25)

Ljudske žrtve su potrajale barem do 622 god. pr.n.e. kada ih je reforma Kralja Joshue zamijenila jaganjcima, pokušavajući izbrisati sjećanje na to.
Zapovijed je ublažena i postupno je zamjenjena otkupninom u novcu koja se pokazala vrlo korisnim za kastu koja je tada vladala. Prijelaz sa ubojstva na plaćanje u novcu jedna je od mnogih situacija u kojima se očituje postupni razvoj morala. (osnova današnjeg plaćanja za grijehe)

To je moj susret sa Biblijom. Kad sam pročitao gadosti koje taj bog govori o tome kako će se svetiti, ubijati, do koljena sedmog jer on je ljubomoran bog, odustao sam dalje od čitanja tojeg ludila. I svatko tko spomnje biblijskog boga kao pravednog sudca i osvetitelja po meni ili nije pričitao istu ili neželi vidjeti ono očigledno. Moj prijatelj Valter bi to nazvao Kognitivnom disonancom, što god to bilo.

Branitelji biblije uvijek govore o kritičarima kao budalama koji doslovno čitaju bibliju jer je ona napisana alegorijski. To je jedini argument. Ali ti isti branitelji kada im kažeš da stvaranje nije postojalo jer je to alegorija a ne istina onda tvrde suprotno. Ma oslanjajte se na sebe.

Stoga se ne mogu spojiti sa velikim djelom priče Deusa, jer jedini izvor njegova izričaja je knjiga upitnog karaktera i cilja.
Kazna o kojoj taj bog “pun ljubavi” priča i buduće kraljevstvo nebesko kojeg sukladno sa njime deus propagira jednostavno je ne – provariva deluzija za moj um i srce.

Stoga postoji mnogo pitanja koja mi se vrte po glavi. Zar je moguće da milijunima godina prije isusa nitko nikada ni u jednom dijelu zemlje nije došao do Stvoritelja, jer isus tada još nije postojao pa nitko nije niti mogao doći? Tek pojavom isusa put k stvoritelju postaje otvoren?
Kako ovakvim uskim gledanjem i fundamentalizmom objasniti ljudima koji nikad nisu čuli za bibliju i isusa, kako ostvariti spasenje? Pretpostavljam da je jedini način pokršavanje i inkvizicija? Zar ćemo se ponovo baviti time? Kako će se spasiti aboridžina u Australiji koji nije nikad vidio čitao, čuo ništa o bibliji i isusu? Nikako? U što je taj bog otvoren i pravedan? Ili ćemo se ponovo vraćati na istrebljenje heretika i protestanata?

Heresy: The Latin word is from Greek hairesisa taking or choosing for oneself, a choice, a means of taking; a deliberate plan, purpose; philosophical sect, school,” from haireisthai “take, seize,” middle voice of haireinto choose,” a word of unknown origin, perhaps from PIE *ser- (5) “to seize” (source of Hittite šaru “booty,” Welsh herw “booty”).

Ne bih želio da se stvari ne mogu debatirati, jer ako nema debate i hereze ono što ostaje je fundamentalizam, posljedično tome inkvizicija.

Vjerski fanatizam se ne mora nužno orctavati kao džihad. Po meni je fundamentalist svatko tko ne ostavlja niti trunke mjesta mogućnosti da možda nije tako kako misli već potpuno sigurno izriče svoje stavove kao apsolutnu istinu. Ako je to apsolutna istina, onda nema nimalo prostora za pregovaranje i priču.
Kao da sjedim u crkvi ii na vjeronauku gdje svećenik priča neupitne istine i nema niti trunke mogućnosti preispitivati ili nedaj bože sumnjati u iste. Tako mi Deus ponekad u svojim člancima zvuči.
Stoga predlažem deusu za kojeg znam da je od srca, da ispusti tri riječi (bog, isus, biblija) i to sve što priča počne pričati takvim krnjavim riječnikom. Jer i on sam kaže da su to samo riječi, a ove tri su se maksimalno izlizale i otrcale.
Samo za kraj jedna opsevacija. Ako prirodni čovjek nije od boga, onda je neprirodni – a to je osoba. Nema druge mogućnosti niti zaključka.

Ozdrav svima, i biblijoljupcima i onim ostalima, bez ikakve namjere.

110 thoughts on “Biblijski fundamentalizam

 1. zenfjaka 16/06/2017 at 03:59

  Ponekad se ne razlikuje pesma i esma. Saću ka čovik ljudskog karaktera zalipit esmu.
  https://www.youtube.com/watch?v=Q0RiZV0qTfw
  ..znan:)

 2. Forki 15/06/2017 at 12:57

  Možda će neko ovo doživjeti da se hvastam i uzdižem ali stvarna namjera mi je izazvati, u vas, dobro raspoloženje i unutarnje propitkivanje!
  Nitko od nas nije za bacit u “tralje” i svako od nas ima nešto u sebi li na sebi iz čega drugi mogu naučiti nešto vrijedno, pa tako i deus-Hrvoje, iako će mnogi možda vidjeti da ga osuđujem, omalovažavam i sl., međutim, to je krivi dojam koji se pojavljuje jer smo tako utrenirani, od malih nogu, da druge ljude shvaćamo osobno, dualistički i crno-bijelo. Zapravo, svaku nakupinu atoma što izgleda kao čovjek pokušavam i vidjeti kao čovjeka (mislim tu i na žene) a njihove stavove i uvjerenja obaška, jer uglavnom se radi o indoktrinacji iz razno raznih razloga, tu je ona isusova “ne sudi” zlata vrijedna, jer ljudi nisu njhovi stavovi i njihova uvjerenja a upravo je to ključno ako postoji manipulacija sa bilo kakvih razina (zemaljskih i kvazibožanskih) jer tada njihova “podijeli-pa vladaj” nema nikakve šanse. Eto to je jedna krasna duhovna metoda koju osobno maksimalno koristim a druga je isto preljepa i prakticira je zenfjaka a zove se “jebe mi se!”- al ne u doslovnom smislu:-) Nju koristim manje i uglavnom kada nemam vremena za razmatranje nečega što mi je nepoznato a možda važno a da ustvari dobijem na vremenu, ovo možda zvuči kontradiktorno ali neznam to drugačije objasnit – um je opasna igračka i treba polako i oprezno s njim!!! Ne kaže se bezveze da je najbolje učenje kad to doživiš na vlastitoj koži!
  …hebo ti tvoju Njemačku-kaže Fata Muji- kad ja moram imat na poslu stalno povez na očima i otvorena usta u obliku slova O!!!
  Ćutite se dobro!:-)

 3. Esej 15/06/2017 at 11:28

  Pozdrav zenfjaka, uz pesmu takođe:

  https://www.youtube.com/watch?v=PDZESIrt6WE

 4. zenfjaka 15/06/2017 at 09:36

  Smišna mala esejka. A meni se pari da joj neko ćorno svesku. U to ime a ono kad si zajebanti tovar neka piči pisma. ):)…ma sve u stihu i rimi,,bez zle namjere,,,a kad se volin smijat…šta ću

  https://www.youtube.com/watch?v=C2bZOef3pOo

 5. Esej 14/06/2017 at 23:19

  Forki, kako ti to lepo posložiš, vrlo si pronicljiv i iskren i duhovit i tvoje reči ne mogu ama baš nikoga da uvrede, ja sam dosta slična deusu po temperamentu, kada se za neku ideju ili naum “zapalim” teško me odvratiti ka “zdravom razumu” (pitam se ima li uopšte toga kod mene). S objektivne tačke gledanja, svi su u pravu sa utiscima o ličnom proživljenom koje je naravno uvek subjektivno (a i s obzirom na različite sposobnosti interpretacije ličnog doživljaja objektivno sagledavanje realnosti ipak nije samo stvar “pojedinačnog gledanja” i “lične odluke”, već nešto mnogo više, nešto do čega se ne “stiže” pojedinačno, već ono što nam svima i dalje ostaje nedokučivo ) . Mislim da nema smisla na silu nekoga ubeđivati u nešto što je duboko lično i duboko intimno, sem u slučaju da taj koji ubeđuje zaista ima moć da preuzme svu odgovornost za posledice koje njegove reči i njegovi postupci mogu izazvati kod nekoga koga nikada nije video, upoznao, tj. ubeđivanog. Pritom ne mislim ni na koga lično, već je ovo zaključak mog promišljanja o svim ljudima i po sebi, i njihovim i mojim uobičajenim reakcijama. Tvoja širina duha i uma je ono što me doslovno ne ostavlja ravnodušnom. Mislim, mogu ja da lažem deusu ili nekom sličnom njemu, kako je sve to divno i istinito što on priča, i da mu bezrezervno verujem, kada on ipak interpretira neke izvore za koje niko nije siguran da su istiniti, kada mi deluje iznuđeno, i nije u skladu sa onim što osećam u srcu, i ne samo njemu nego bilo kome. U njegov lični doživljaj verujem i njegova osećanja povodom svih njegovih otkrovenja, ali u nasilje koje propagiraju reči istrgnute iz neke knjige na koji se mnogi bez promišljanja pozivaju i u koje se zaklinju, apsolutno ne verujem. To bi onda bilo pravo licemerje. Tada bih lagala, bila bih neiskrena i prema sebi i prema njemu i prema ostalima. Uz svo dužno poštovanje prema svima, kažem “dužno” jer toliko mogu da ne lažem. Ali ako bih morala da lažem da bih nekome pomogla, da bih nekoga spasla od neke nevolje, lagala bih kako znam i umem i to sve iz ljubavi a ne interesa. Sada bih verovatno morala izmantrati stotinjak “Oprosti meni grešnoj” i stotinjak “Zdravo Marija”, da me neki “crkveni koncilj” ne bi osudio na “večne muke”. A priznajem, grešnost takozvana, nije posledica greha, već posledica neznanja, ograničenosti, spleta okolnosti, pogrešnog shvatanja, i spisak zaista može biti beskrajan. Mislim da zlo samo po sebi ne može postojati, barem što se živih bića tiče, jer ako postoji samo jedan stvoritelj, odgovornost za tu pojavu je najviše na njemu i on je taj koji treba i mora i može da opravda. Živa bića su ograničena materijalnim postojanjem, i sve što je tkzv. zlo, jeste posledica “utamničenosti” u materiji (jer to jedino možemo dokazati svojim čulima). Ja se ipak odlučujem, ako se to negde računa, za bezrezervno pomaganje živom biću u materiji, da mu egzistencija, koja je već takva kakva jeste, bude lakša i dostojanstvenija, dok se taj neki “svemoćni” ili “izvor”, ne doseti da je svemoćan i mudar i pun ljubavi za apsolutno sve što je stvorio.

 6. Hrvat 13/06/2017 at 17:18

  deus, vidim da spominješ “državiste” u negativnom kontekstu. Nije li Isus rekao – Caru carevo, Bogu božje? Ako ga On nije sudio (mislim na uređenje), zašto to radiš ti? Primjetio sam da uporno tumačiš Isusa na svoj vlastiti način koji ima potvrdu samo u tvom shvaćanju. Kako to?

 7. Brižni 12/06/2017 at 14:05

  Deuse, kako mu se pobogu to izmaklo kontroli? Ili je nešto zabrljao, ili tu ima još nešto veče od Njega. Ja, onako laički, zaključujem da ta priča ne drži vodu.

  • deus 12/06/2017 at 19:04

   Nije njemu nista izmaklo kontroli. Postoji slobodna volja, i mi ju trenutno prakticiramo na pogresan nacin. Izmaklo kontroli nije, negoiz ljubavi, imamo vremena ne biti u pobuni.

   • Brižni 12/06/2017 at 22:39

    Već dugo slušam tu priču o slobodnoj volji. To mi dođe kao da ja napravim auta i onda nešto krene po zlu, zadimi se iz spod haube…e , to je njegova slobodna volja. Ma je malo sutra. Zajebo sam negdje … iz ljubavi valjda…

 8. deus 12/06/2017 at 13:31

  NeShvacate, niti mozete shvatiti, razumjeti, jer gledate na szvari materijalisticki, kako vam svo vrijeme i govorim. Nismo bili u slicnoj situaciji forki, jer mozes ti procitati i svr knjige ovoga svijeta, bit ce ti jasno onoliko koliko mozes pojmiti. Mikesate, po volji, kako vam pase. Rekao je, ne znam jel Sandor la vey, ili crowley,”cini ono sto zelis”, kao temeljni postulat sotonizma. Ako sustinski razmatras zivot, dok je u glinenoj posudi, naravno da ne mozes pojmiti stvari koje su od duha. Posve je isto sto vas drzavisti ne razumiju, i sto vi mene ne razumijete. Dzabe avioni ostavljaju tragove na nebu, kada ljudi to odbijaju uvrstiti u jednadzbu. Napadate, a ne razumijete, jednako kao i drzavisti. Zato ste dokolicari. Volite citati samo ono sto ce vam potvrditi ono sto sami vjerujete, a svivjeruju, lako je to dokuciti. Dvoje ljudi se javilo na mail, da daljnje rapsprave to o cemu pisem, ostali, kevcite coporativno. A, kao, tu smo da produbljujemo znanje, kao. Zbilja ne znate prepoznati kongregaciju i slijepu religiju, kada ju vidite, a druge napadate zbog toga.

  • deus 12/06/2017 at 13:46

   Ispod tekstova se iznose sudovi, ili se pitanjima zeli zapoceti rasprava, na osnovu donesenog suda. Sasvim jednostavno.

  • pobuk 12/06/2017 at 14:30

   Deus prijatelju moras shvatit da postoje drugaciji ljudi i vjerovanja. Ne mozes napadati ljude jer imaju svoja uvjerenja. Pokusaj opravdati to njihovo stajaliste svojim viđenjem jer ak mislis da nije bitno ici dalje onda je nebitno i pisati tekst. Nije da oni ili mi ne zelimo cuti i nije da ucimo samo ono sto pase jer materija nije toliko vjecna. Uvjerenja makar s vremenom blijede. I ti si uzeo dvoje ljudi s kojima ces nastaviti pricat o onome sto znas ali to je krivo. Oni ce te ulijeniti i utjecaj koji dobijes postat ce veci od tebe samog.

   Aleister Crowley kazes se bavio sotonizmom? Hm? Jesi siguran u tu konstataciju ili si stvorio vjerovanje procitanim ali utkanim u umu opis sotonizma? Bavljenje mistikom uz astrologiju ne znaci da si sotonist. Bio si u samostanu i vjerujem da se tamo “ucenja” svojstvena okviru ljudi unutar samostana tj. vjerovanju koje ustanova nosi. Tajna drustva koja su danas poznata posjeduju tajne koje se saznaju stupnjevanjima i razvojem covjeka. Pocinjes od dna tajnim pozdravima da bk na vrhu ucio mistiku i “sotonizam”. (Pazi navodnici su-pazi). Zar crkva nije yogu priglasila sotonistickom vjezbom? Zamisli prijatelju. Obicna yoga. Ako si je probao onda znas sto ona cisti. Dogme spavaju u covjeku pa ce je covjek ili prigrliti u potpunosti ili ce je spaliti njenom suprotnoscu. Da li zbog srama ega ili ljutnje. Crowley je mislim odbacio kult krscanstva i otisao u sad povijest kakvog ga pamtimo.

   Vjerovanja su jedno veliko nista jer skup vjerovanja se zasniva na dobivenim podacima iz svijeta koji nije istinit. Stoga vjerovati tebi na rijec ili bilo kome nije neka sreca.

  • Forki 12/06/2017 at 16:34

   Dragi deus, niti jednom riječju te nisam napao, na osobnoj razini, niti tebe niti ikog ovdje, pročitaj malo bolje moje komentare, napao sam nebuloze koje ta knjiga sadrži, jer ona je ključna za tzv.”vjeru” i tzv. “nevjeru”, u njoj se sve svodi na crno-bijeli svijet, bog-vrag i ako nisi s nama(i ne vjerureš da je istina što u njoj piše) onda si protiv nas i u vlasti si zloga!!!.
   Hajmo sad krenuti od samih početaka po toj knjizi…
   Dakle, prije stvaranja čovjeka, bio je stvoren taj tzv duhovni svijet u kojem je obitavao taj bog sa svojim anđelima i arhanđelima i onda je u jednom trenutku sotona ili lucifer htio postati bog (valjda je mislio napraviti državnu udar) i potom su krenuli problemi za svo postojanje. Nakon toga taj bog stvara adama i evu i dopušta sotoni da ih napastuje, ni manje ni više već u rajskom vrtu, ko fol da vidi hoće li mu biti poslušni (prije bih rekao da je posrijedi bila nekakva oklada između boga i vraga) i dobijaju nogu u guzicu jer su jeli sa stabla spoznaje dobra i zla. Poslije toga, nakon ohoho vremena, kad su se ljudi namnožili (da nespominjem tu i one anđele koji su se sexali za ljudskim ženama pa su onda rodili divove) on udari sveopćim potopom na zemlju, jer se čovjek iskvario grijehom, ne samo na ljude, već, na sva božja stvorenja (ovo mi se čini kao ona komunistička-svi za jednog jedan za sve). Poslije toga mu je kao žao i govori da više nikad to neće napraviti, ali pošto se čovjek nikako ne želi sagnuti pred njim, već pred sotonom šalje svog sina kroz osobnu patnju da napokon spasi svijet,aaaaaaaaaaaaah!!!!!!!!!!!
   Ovo će možda netko shvatiti osobno, ali moram reći, ukoliko je mozak ljudima barem malkice veći od zrna riže morali bi se počešat iz uha i zapitat:
   – Ako je taj biblijski bog svemoguć,sveprisutan, i sveznajuć…
   kako to da nije znao što će se zbiti kad stvori sotonu?
   pa onda kad stvori čovjeka?…zar mu nebi lakše bilo i sa manje patnje po sve da uopće nije stvarao sotonu???
   KONKLUŽN-ili on nije Bog li je sve radio s predumišljajem!!! Boli njega ona božja stvar za sve stvorove ispod njega, bitno je da se on dobro zabavlja!!!

  • deus 12/06/2017 at 20:28

   NNisam uvrijedjen, ali me zbilja ne razumijete, to je objektivno zapazanje 🙂 ali dobro, nema smisla dalje drviti o tome. Neces niti jedan korak uciniti, bez vjere, razmisli malo. Vjerovati sebi nije garancija nicega, obzirom da je stvarnost uistinu takva, da niti jedna misao nije nasa, niti jedna zelja srca….pocelo svega uistinu je duh, a u duhovnom svijetu vrijedi kvalitativno prozimanje i medjuovisnost, nitko nije sam za sebe. Tocka gledista, sa koje gledate (ne provociram, tako.je) je materijalisticka, dakle, promatra samo ovu stvarnost, i ovaj zivot uzima kao takav. To je ono sto imamo, svrha je sam sebi. Postmodernizam, koji je opet nastao unutar tog duha, kaze da u nista ne mozemo biti sigurni…sve je relativno..e, pa, iz opservacije je vidljivo da postoji zakon u prirodi. Ako postoji zakon, postoji i zakonodavac. Ako se rijeka odvoji od izvora, presusi, zar ne? Ako neka zivotinja nije u skladu sa vlastitom naravi, propada. Malo je kompleksnije kod nas, jer imamo slobodnu volju, ali zakon je zakon. Sve sto je starozavjetni Bog napravio, bilo je iz ljubavi, da ne propadnemo trajno. On nas je stvorio, i sav zivot je od njega. Reci da je genocidan moze netko, tko ne uzima zbilja duh kao pocelo svega, jer, ne nestaje zivot, kada se ubije tijelo, i Njemu je to sigurno jasno. K tome, da nismo u pobuni, drasticno, ne bi niti mjere bile drasticne. Nije da se on ljuti jer je povrijedjen, nego zato sto smo se odvojili pobunom od izvora…i nuzno presahnemo tada. Druga stvar, Bog se u bibliji bori protiv bogova, istih koji i danas upravljaju svijetom. Sudit ce njima, a od ljudi, onima kpji u slobodnoj volji, odaberu tako. Zivot se povlaci na ovoj planeti, jer vise nije moguc. Da bi covjecanstvo nesto “st orilo”, mora nesto unistiti. Nije Bog genocidan, nego bi mi, koji nismo izvor zivota, uporno mimo Njegove volje, a da zadrzimo zivot. Ne mozes okrenuti ledja Zivotu samom, i zivjeti, to je tako 🙂 e, da bi nas opravdao, podnio je smrt za nas, no opet, u slobodnoj volji,mozes odbiti participirati u spasenju, naravno. Nista On ne treba od nas. Mi trebamo od Njega. Naredjuje Izraelcima, jer da nije, ne bi niti bilo u nama potencijala da se ikada vise vratimo. Nista ne nastajeiz nicega, i mi ne mozemo stvarati iz nicega. Mozemo samo ponavljati. Ako ne vjerujes, probaj izmisliti nesto originalno…ne preimenovati poznato, i malo promijeniti odnose, nego bas skroz novo 🙂 ako mene pitate, nejasna poimanja o stvoritelju, zapravo je stvaranje boga na sliku koja nam odgovara. Lisava nas odgovornosti. Pitajte se, koji bi bio motiv da se netko trudi biti bolji? Sto je duhovni rast, nego nadrastanje vlastitih nedostataka? Zasto nedostataka, ako nema moralnih normi? I nije li, onda, duhovni rast isto sto i skruseno priznavanje vlastitih grijeha? E, pa, svjedocim vam, nema veceg duhovnog rasta, nego kada padnes na koljena. Shvatite, ne bi imali na osnovu cega reci da ovaj svijet vode zli ljudi, kada ne bi bilo morala. Takodjer, ne bi ga vodili, kada bi mi poslusni Bogu bili. Ti, ja, svatko, zivi prirodu duhq sa kojim je, sa kojim je njegovo duhovno bice, nitko od nas ne biva u nekom vakuumu. Ne budite sa ovim svijetom, budite sa Ocem svojim, to vam govorim, a vi ne prihvacate da ste sa ovim svijetom:) fora je da ne moras ciniti nista za svoje spasenje. Dapace, ne mozes uciniti nista. Isus-Krist je izvrsio pomirenje, ti ga samo prihvatiti trebas. Netko je spominjao glavu u pijesku: opet, takav zakljucak je posve proizvoljan. Nikakvo zabijanje glave, jer, ne govorim vam o odlasku u crkvu ili pristupanju sljedbi. Ne mozemo nista napraviti da bi se spasili djelima, no, gkedajte, da bi pokajanje biko iskreno, covjek mora okrenuti ledja grijehu. Povrh toga, ako je obracenje iskreno, bivas sa Duhom Svetim, a obzirom dasi onakav kakav je i duh u kojem boravis, iz korijena se covjeku zivot promijeni. Ne skvrcis se u klupu, nego djelujes u skladu sa novom prirodom…a ako netko, kada pogleda Njegovo stvorenje, prirodu, zakljucuje kako poslusnost Bogu podrazumijeva lance, nije dobro pogledao, ako mene pitas 🙂 ako vam je uistinu do toga da me nesto pitate, javite se na mail. Ovo mi na pijacu slici, i ne mogu tako…nisam zeljan usporedjivanja misljenja i takmicenja. Sve je preslika svega, momci moji, i kada ti se to razbistri, sve se pocne samo po sebi dokazivati, cistom opservacijom, na osnovu te premise. Ne mogu vam ja to dokazati, ali mozete sami sebi. Volimo mi grijeh, vise nego Boga, zato se i izmotavamo stalno, i razblazujemo si, kako nam pase 🙂 ne osudjuje On svijet i covjeka, On nas je spasio. Nije On genocidan, mi smo, jer ne stvaamo zivot, ali ga unistavamo. Po prirodi stvari, sljedeci korak je unistenje, pa, izadjimo iz Babilona, da ne budemo osudjeni sa njime 🙂 netko ce reci, kontradikcija, jer sam maloprije rekao da nas nije osudio…i nije, mi smo se osudili…ono sa rijekom i izvorom 🙂

   • deus 12/06/2017 at 20:38

    Btw, crowley je sam za sebe rekao da je zvjer 666 🙂 jedino, ako niti to ne znaci da je sotonist, obzirom da to ukazuje na biblijski kontekst. No, sotona kao takav je uzet iz biblijskog konteksta, paaaa..:) Blawatsky, koja je utemeljitelj spiritualistickog pokreta u novije doba, velicaotvoreno lucifera, i sto se mene tice, takve stvari jesu sotonizam. Kao i poganstvo. Postoji nepregledno more duhovnih bica…i glede onih bezanih uz ovu planetu, razlog su sto sve dublje i dublje tonemo. Jedan je Bog, a namece se puno bogova 🙂

   • Forki 12/06/2017 at 22:41

    Auuu dragi deus, vidim ja da si ti jedan pravi dobrica, ono baš pravi, ali brate, što se mene tiče, nadrobio si ovdje svega i svačega, ima okus kao pravi čušpajz, ipak u pravu si i čušpaž je jelo i može te zasititi ako si gladan! Nadalje, meni je potpuno jasno da ti ovdje nikome ne želiš zlo i zaista volio bih te upoznati pa da te i doživim, ipak nisam siguran kako bi to završilo, mojim ponovnim opsjednućem ili tvojom slobodom…:-)
    Taj biblijski bog mi neide pod normalu i bog! Kod tebe on ima opravdanje za sve što čini, pa bio to i masakr učinjen potopom sveg živog, ili žrtvovanjem svog sina jedinorođenca za spas čovjeka. Oprosti mi, molim te, bježi odatle, taj tip je skroz-naskroz poludio i nekim se čudom domogao božjeg prijestolja!!!A gdje je završio pravi Bog, pojma nemam???!!!
    Zašto? Pa radi ljudima stvari koje, kada ih ljudi rade, opisuje kao grijeh i kakav je to bog kad se ljudi nesmiju ugledat na njega i biti “savršeni” kao što je i on sam? Ma pravedan je dojaja, jelda?!
    Meni je sasvim jasno da ja ništa nemogu stvorit, eventualno mogu neš napravit od limuna kojeg dobijem od njega, ali to nije razlog da nas drži za hidihote. Govoriš o slobodnoj volji a prije toga pričaš da niti jedna misao ili želja srca nije naša, pa čija je pobogu? I kakvog smisla ima imati slobodnu volju ako nemaš osobno um,razum, misli i želje srca? Ovo je kontradiktorno i više od do jaja! Neda mi šejtan mira pa opet moram prozborit, možda je on trebao stvoriti kompjuter, kod kompa nema zajeba, radi po zakonu, i sigurno bi ga bolje slušao nego stvoreni čovjek!!!

    • deus 13/06/2017 at 18:37

     Ako pogledas prirodu, koja je preslika duhovnog svijeta, vidis da je sve medjusobno ovisno. Mi smo mravi, koji su odlucili raditi samo za svoj racun. A zamisli da mravi, ili pcele odluce takvo sto 🙂 i bolje bi ga slusao, ali nas nije takve stvorio. U svojoj slobodi, mozes odabrati uz sto ces pristati, a o tome ti ovise misli i zelje srca, jer je sve uzajamno povezano na toj, ajmo tako reci razini, tj. duhovnom okruzenju u kojem jesi. Nama srce kuca, disemo, a nije pod nasom ingerencijom, zar ne? Tu sada dokazido kucenja materijalistickog i duhovnog pogleda na svijet. Materijalisti kazu, oni koji nisu posve prizemni, da je sve energija. Ja bih rekao da je sve bice, jer iza svake energije stoji bice koje ju ispoljava, jednako kako smo i mi bica, i ispoljavamo energiju. Poslao svog sina znaci, da se On utjelovio. Ne moze stvorenje gkedati stvoritelja, niti sa njime imati neposredan odnos…Krist je taj sa kime imas odnos, jer mu je narav istovjetna stvoriteljevoj, a istovjetna je jer je to On sam. Lucifer nije stvoren zao. Pobunio se, jer je htio vidjeti stvoritelja, iako je to nemoguce..obzirom da to nije mogao, odlucio je ignorirati ga, i fingirati Njega. Umro je, jer je kazna za nas prijestup smrt, platio je cijenu za nas. I daleko od toga da ne trebamo teziti poprimiti Njegovu narav, aki je to prakticki nemoguce, a da se nije utjelovio, biko bi u svakom smislu nemoguce, jer je netko trebao unijeti to u iskustvo covjeka, obziromda mi mozemo samo ponavljati. Religije su te koje tvrde da ako cinis ovo ili ono, postizes to i to. Nisam pripadnik religije, niti bih bio. No, samo po sebi razumljivo, kako ces prihvatiti sto govori, ako ne vjerujes u Njega? A ako ne slusas sto govori, uistinu, neces niti teziti za duhovnim stvarima, zapravo. Teziti za duhovnim stvarima, u svrhu poboljsanja ove egzistencije, krnji je oblik, i, kako ja vidim, nevodi nigdje dalje od bilo kojeg oblika hedonizma. Svijet je unisten, i opet ce biti, zato jer, opet, ako se rijeka odvoji od izvora, presahne. To je to. Razlika je u tome sto je tada postojao Noa (koji, btw, nije Izraelac. Tada nije bilo Izraela) koji je bio vjeran Bogu. Kroz stari zavjet, nasao se koji covjek, a uvijek je morao biti neki covjek, jer, kazem, ako nesto nije uneseno u ljudsko uskustvo, niti ne postoji nama na raspolaganju. U doba kada je On dosao, vise nije bilo ljudi do kojih bi doprijeo, nego je Sam morao postati covjekom, kako bi to unio u nase iskustvo. Uslobodnoj volji, moze covjek odluciti ostati uz ovaj svijet, eijeku koja sahne, no, na krajuce presusiti…a moze odluciti vratiti se izvoru 🙂 kozmos, koji gledamo, dusevni je svijet. I znamo da djeluje na nasu planetu. Kakva je dominantna kvaliteta, to dobivamo nazad. Obzirom da su ljudi, u vrijeme Noe ljubili destruktivne stvari, ha, to su i dobili, slobodna volja se postuje. Mi ne razumijemo sto zelimo…dok pristajemo uz ovaj svijet, mi zelimo smrt, a to cemo na kraju i dobiti. Sud se svodi na to da ce se Bozja milost ukloniti, inprepustit ce nas onome sto zarko zelimo. Mozda umom zelimo raj, ali dusom zelimo ono sto za posljedicu ima unistenje. Nece se to zaustaviti nasim dobrim djelima, jer imamo slobodnu volju, i mainstream u toj slobodi, zeli smrt, a da to niti ne shvaca. To sto ja titram fino, zracim ljubav i sto ja znam, ljudi imaju slobodu ignorirati. Nije Isus-Krist uzurpator, jer mu je narav posve Bozanska. Trudim se da i moja bude, no, koliko cu uspjeti, ne znam. Ne mislim da je svejedno, jer vjerujem da sam spasen Kristovim djelom i milosrdjem, jerbi upravo to potvrdilo da nisam, jer ne hodam ovim svijetom u duhovnom okruzenju u kojem tvrdim da jesam. Tesko je izbrisati navike koje su urezane duboko…ovisnosti…no, koliko imam snage, pokazujem spremnost da sve odbacim, a Isus-Krist ve se pobrinuti za ostalo 🙂 da nije dosao, uslijed rastuce materijalizacije, egoizma, ajmo reci kroz tu paradigmu, kretanje atoma bi stalo. Nastupila bi potpuna materijalizacija i okostavanje covjeka. Kostur je ono sto predstavlja materijalno u nama. Misici, koji daju i formu tijelu, predstavljaju eterski segment. Disanje je ritam astralnog tijela, ili duse, a krv i krvotok, predstavljaju duh, davaoca zivota, animatora onoga sto je samo po sebi mrtvo. Obzirom da smo bili nevoljni sami nesto ucinii, izljevanjem Njegove krvi, izlio se i Njegov Duh ponovno na ovaj svijet. Sva teznja ka dobru, izvire odatle. Kao sto je ovaj materijalizam, korporatizam, zazivio u Rimu, i danas smo svi gradjani, tako i Duh Sveti, cini opoziciju tome u svijetu, shvacao tko to, ili ne. Zbog pojedinacnih slobodnih volja, ova stvarnost je viskozna, i duhovni impuls se siri polako. Kako onaj sotonizma (Rima), tako i onaj Duha svetog. Razlika je u tome, sto onaj tko nije svjestan djelovanja Duha svetog, ne moze se u dovoljnoj mjeri niti dovesti pod njegov utjecaj, i klecnut ce po putu. Ne treba On nasu vjeru, mi ju trebamo 🙂

     • Forki 14/06/2017 at 13:01

      Pustio sam da noć odradi svoje odnosno da sa ti zadrškom odgovorim, misleći da će taj “duh sveti” koji, valjda, progovara kroz tebe doprijeti do mene, ali eto nije. Izgleda mi je fajervol isuviše jak za njegov uticaj a da to postane moje iskustvo!!
      Postavit ću ti par pitanja, a ti probaj odgovore pronaći u sebi, ali nemoj ignorirat svoj zdrav razum, odnosno sebe, nemaš se čega bojati, hrabar jesi jer živiš tako kako živiš.
      Odakle crpiš tu svoju gorljivost u vezi isusa krista? Što si prvo morao napravit da taj duh sveti “uđe u tebe” i kako zaista znaš da je taj duh “svet”??? I tko je uopće, taj isus krist?
      Moram opet spomenuti Draženovo predavanje-rođenje i smrt osobe-gdje govori o nastanku religija odnosno tko ih je izmislio i zašto…
      Probat ću ja odgovoriti, po svome iskustvu, a ti vidi dali je to slučaj i kod tebe, ako jeste “kidaj naljevo” odatle!!!
      Dakle, gorljivost sam crpio iz, po meni, najkontraverznije knjige na cijelom svijetu a zove se biblija. Zašto najkontraverznija, zato što što su njen sadržaj birali i određivali “elitisti” tog doba, carevi, biskupi… dok s druge strane neznamo tko su bili ljudi koji su ih pisali i da li su oni bili zaista ti za što su se predstavljali (tada to nisam znao, a ti provjeri ove informacije, možda sam u krivu).
      Što sam morao napravit da taj duh sveti uđe ume? Pa rekao sam u jednom od prijašnjih postova, idnoktrinirao sam um knjigom jednog kršćanskog propovjednika dok nisam izgubio fajervol odnosno zdrav razum. Nakon tzv. rođenja odozgo u ulaska duha “svetog” ume, pojavljuje se iznutra jedno vrlo snažno i neopisivo čuvstvo, počinješ gledati svijet oko sebe u “okvirima” te knjige i ništa, ama baš ništa što izlazi iz njezinih okvira NE ŽELIŠ čuti i smatrati za bitno, važno i istinito!!! U toj knjizi se govori da kad duh sveti uđe ute izbaci van sve što nevalja, e kod mene to nije bio slučaj, a vidim da nije ni kod tebe (nekakve ovisnosti spominješ), mislim, to su neke intimne stvari i nebi baš o tome javno, rekao bih to ovako, “grijeh” je i dalje stanovao u meni iako je duh sveti imao od mene dosta molitvi da me riješi toga, valjda mu se nije dalo da napravi red, ili to ustvari i nije “sveti” duh!!! Ili nešto deseto što je nedokučivo zame!!!
      E sad isus krist dolazi na red!
      Stvari koje je on govorio i sad potpisujem, o ljubavi prema bližnjem, o osuđivanju drugih odnosno neosuđivanju drugih i slično, uopće to nije sporno, nego nešto drugo, dakle vratit ću se počecima…sa zrncem zdravog razuma;-)
      Prethodno moram spomenuti Maura Biglinja, onog talijanskog starozavjetnog prevoditelja, koji svojim knjigama baca svijetlo iz sasvim drukčijeg kuta na bibliju, odnosno stari zavjet, jednu njegovu knjigu sam pročitao drugu još nisam, evo ti jedan od linkova “http://www.novilist.hr/Kultura/Knjizevnost/Preispitivanje-dogmatske-tvrdave-Kontroverzna-Biblija-nije-sveta-knjiga”, koji je momentalno dobio otkaz (radio je za rimsku crkvu) kada je objavio te svoje knjige (baš me čudi zašto!?). Ona ruši temelje te priče i otkriva tisućljetnu klerikalnu manipulaciju ljudskog roda, dakle pozivam te da budeš hrabar i da ju pročitaš.
      Još jedno, KLJUČNO, pitanje, ako je taj Isus Krist zaista bio stvarna ličnost, zašto nema niti jedne jedine riječi spomena na njega u djelima kod ijednog povjesničara iz toga doba kad je on navodno bio na zemlji, osim u bibliji, zar se za jednog takvog čudotvorca nebi čulo među narodima a onda i među povjesničarima iz tog doba?????Ako sam ukrivu , molim te, reci mi me povjesničara iz tog doba koji ga spominje.
      Zaista te ne želim vrijeđati, ovo što ću napisati je komičnog karaktera, dakle, čovjek može misliti da je “spašen” jer je primio duha svetog i opijat se biblijom ili bilo kojom “službenom” religijskom knjigom, ali, ustvari, događa se jedna od ove dvije stvari… ili se pretvaraš u “duhovnog drkađiju”, odnosno misliš da hebeš a ustvari od qurca praviš budalu ili misliš da zaista hebeš a ustvari primaš to nešto iza leđa kroz “B- klasu”!
      Mislim, i to se može raditi al onda bar da osvijestim to!!!
      Isprika svima koji čitaju ove moje bisere a i tebi brate deus!

 9. Forki 11/06/2017 at 12:05

  Upozorenje! Govorim, odnosno pišem iz svog proživljenog iskustva!
  Vrijedan zaključak Fra ne -“Onima koji se razbacuju duhom,svetim pogotovo,jedno malo upozorenje;ono što prizoveš puno je teže poslije istjerati pogotovo što taj koji priziva ne zna karakter ni snagu tog nepoznatog i ne može biti siguran ( NITKO) što mu se nakačilo”.
  Malo bih nadopunio-ono što prizoveš puno je teže poslije istjerati pogotovo što taj koji priziva ne zna karakter ni snagu tog nepoznatog (iako kroz želju on zna što bi to trebalo biti) i ne može biti siguran ( NITKO) što mu se nakačilo, jer kad spustiš “firewall” sa sebe tko će garantirat da neće ući nepozvani gost ili netko pod lažnom zastavom!?Garancije nema!
  …i tako hodajući kroz život tražeći istinu naletim na nešto što to nije, a što je istina za sada pojma nemam, pa onda kontam da u mom slučaju izgleda ona i nije toliko važna koliko znati što ona nije…ako ikada dojdem do nje to će biti, valjda, kad sve lažno osvijestim… uf!
  Budite dobro svi!

  • pobuk 12/06/2017 at 08:15

   Forki ovo je tocno. Kada vidis kakvi ljudi i sa kakvim mocima zive na Zemlji zacudio bi se kako jos itko vjeruje u ove pricice. Imaju takvu moc da je mogu i koristiti za lose međutim oni su u dobru. Entiteti su nakaceni pozivima i raznim vjerovanjima. Oko nas secu i krecu se svakakve spodobe i duse. Ovi ljudi krizaju dimenzije i rade stvari koje znanost ne prizna. Kada njih nađes onda ces vidjeti da je biblijski bog jednam mali dzeparos, tj ima sve odlike suvremenog kriminalca. Pozz.

   • Forki 12/06/2017 at 11:46

    Pročitao sam desetine, možda i stotine kilograma kojekakvih knjiga, pregledao tisuće sati kojekakvih videa, tisuće web stranica tzv duhovne tematike ali bibliju sam doslovno pročitao par puta tako da vrlo dobro znam o čemu se tamo radi…reći ću to ovako, od čovjeka se traži da zabije glavu u pijesak, što onda znači da nema pojma što se dešava oko njega, s jednim maleckim (jer to nesmije skontat) ALI, kad ti je glava u pjesku onda posljedično guza ti je “free”, pa tko voli nek izvoli!:-)
    Oduvijek me to duhovno i metafizičko intrigiralo, kad sam bio u tom biblijskom tripu čak sam imao dosta jak poriv da se zaredim, ali nekako sam odustao, napravio bih vjerovatno nered u samostanu…mislim muško sam, znate o čem pričam…:-)
    Nisam još bio u doticaju, odnosno, nisam još nikog upoznao tko ima bilo kakve moći da bi mi se činio radi toga posebno drugačiji od mene-običnog smrtnika, to su sve nekakva “fantomska ja” kojeg i ja posjedujem i sa kojim se natežem. Bilo bi zanimljivo da zapazim kakvog dobricu sa nekakvim moćima, ne bi me se riješio dok mi nebi sve objasnio!:-)
    Ispričavam se na komentarima, nekome mogu izgledati seksistički a takva namjera mi nije bila.
    Uzdravlje!

 10. FRA NE 11/06/2017 at 08:07

  Kako se ovde ipak nalazimo u ograničenom prostoru stranica,servera i svašta nešta ,bilo bi lijepo kada bi se entiteti s druge strane mogli suzdržati od predbacivanja,osuđivanja,nabacivanja i uvjeravanja drugih u nekakve upitne istine izopačene unutarnjim stanjima dotičnih ,ako zbog ičega onda zbog poštovanja čovjeka Dražena Kasala koji je po meni više nego tolerantan i kako je naglasio,PUŠTA DA SE IZRAŽAVAJU MIŠLJENJA I DA SE NEKIM ČUDOM DESI DISKUSIJA NA OBJAVLJENI ČLANAK BILO KAKVOG TEMATSKOG OPREDJELJENJA ! Apokaliptično,kataklizmični načini obraćanja nepoznatim entitetima mogu za poslijedicu imati (vidi kroz radosno dijeljenje blaga u sekciji komentara) nesagledive emocionalne poslijedice po nekoga s druge strane optičkog kabela ,stoga teplo preporučam ako itko ima problema koje nije u stanju riješiti sam sa sobom neka potraži stručnu pomoć, jer nije sramota ,a pošto u današnjem vremenu postoji masu štiva za samopomoć raznoraznih autora svjetskog renomea bilo bi predivno fokus usmjeriti na temu samokontrole i uljuđenog ponašanja ! Onima koji se razbacuju duhom,svetim pogotovo,jedno malo upozorenje;ono što prizoveš puno je teže poslije istjerati pogotovo što taj koji priziva ne zna karakter ni snagu tog nepoznatog i ne može biti siguran ( NITKO) što mu se nakačilo ,a po reakcijama na ovom mjestu više je demonskog nego milosrdno benevolentnog karaktera(ponavljam ;odnosi se na sekciju s komentarima)! Onima koji pišu tekstove, ako nisu svladali emocionalno promišljanje potpomognuto razumom preporučam obratiti pažnju na način kojim se Dražen izražava kroz svoje tekstove bez korištenja mističnih fraza i izraza jer kako kaže ,bit jest da može razumjeti svatko,ili ako se već želi biti dubokouman pogledati tekst”o dva ontološka oksimorona”autora davora buinca kao predložak za razumno i suvislo promišljanje !⊙△⊙

 11. Esej 10/06/2017 at 22:26

  I ti si deuse taj cmizdravac i adolescent koji se krije iza krupnih reči, sa velikim slovima i licemernim smajlićima i ti i ostali dušebrižnici, frka ti je da imaš svoje ja i da stojiš iza njega, kao i ovi ostali fanatici. I ti si to ranjeno dete koje je još uvek pod nečijem vlašću, i ti i svi koji nikada nisu dobijali od svojih roditelja ono što je trebalo, a to je ljubav. I možete da pretite paklom koliko hoćete, jer niste shvatili da svi već odavno živimo u paklu, doduše dobro našminkanom paklu. Jesmo skvrčeni i mali i nemoći, ali ne zato što smo tako hteli ili što tako treba, već zbog psihopatije koja nas već milenijumima teroriše na najgore načine i pomoću najužasnijih i najperfidnijih metoda. Zovite to kako hoćete Bogom, Ocom, Sotonom, sve je to isto ime za jedan te isti metod zarobljavanja i držanja ljudskih duša u pokornosti i strahu. Dok je toga, hranidbeni lanac će uvek postojati.

 12. Esej 10/06/2017 at 22:08

  Ti si na putu deuse, kao i genera i još tu nekoliko fanatika, da postanete isti takvi zlostavljači i ucenjivači i manipulatori tuđim emocijama i strahom, samo da biste se osećali superiornije u odnosu na ostale. I još pretite da sranja tek dolaze, kao najgori konkvistadori, pretite paklom, kao najgori inkvizitori. Koristite se istim metodama koje se koriste već milionima godina da bi se ljudske duše držale u vlasti, da ne bi bile svoje nikada, to je ono što vas plaši, individualizam, i vi sami ste najgore izmanipulisani.

 13. Esej 10/06/2017 at 22:01

  Da se ponizim pred ocem koji me je od najranijeg detinjstva šutkao, na svako moje detinje obično pitanje odgovarao sa “marš tamo, glupačo jedna”, da bi mi govorio da sam mentalno zaostala, da bi mi psovao i majku, i mrtvu baku koja je umrla od raka, njemu treba da se ponizujem? Nikome i nikada više.

 14. Esej 10/06/2017 at 21:39

  Deus, ti si verovatno zlostavljan u detinjstvu, kao što je i moj slučaj. Nisam to mogla sebi da priznam i stalno nalazila opravdanje, sažaljevala svog “oca”, da bi on i sada pred kraj života nastavio da pravi sranja i rastura porodicu. Tako da mi je svo ovo tvoje izlaganje i insistiranje na poniznosti prema “ocu” dodatno unelo mučninu i gađenje. Tvoji postovi su pokrenuli lavinu mučnine i fizičke i psihičke nelagodnosti u meni. Moj otac je koliko sam saznala, kao i njegova majka, bio žrtva “oca” kojega je verovatno opet neko zlostavljao u detinjstvu. A moja majka je stalno ostajala uz njega iako je ceo život živeo kao momak, dok su nam se ljudi smejali iza leđa, imao je ljubavnice dokle god je mogao fizički da ih ima, a u kuću nije doprinosio ni finansijski ni emocionalno, dolazio kući u sitne sate pijan, čak jednom dok sam bila na ivici života i smrti, nije hteo da me vozi u bolnicu, pa me vozio vozač firme u kojoj je radila. A na nas decu je gledao kao na neke igračke kojima se podsmevao, nikada nas nije pomilovao, zagrlio, poljubio, iako smo prešli preko svega toga i opraštali mu, on je sada postao još gori nego što je bio, nemoćan, ali besan. I ti kažeš da treba kleknuti i pokloniti se “ocu”? I uživati u zlostavljanju? Jednom kad te neko udari, nikada više ne okreći drugi obraz, to me je naučio jedan moj drug. Da dopustim da mi čitav život, otac, crkva, izmišljeni bogovi nameću osećaj krivice i niže vrednosti, nikada, nikada više!

 15. Esej 10/06/2017 at 12:21

  Poruka od Kogi Indijanaca (Kolumbija) “mlađem” bratu:

  https://www.youtube.com/watch?v=Tm–I0fwaBk

 16. Esej 10/06/2017 at 12:11

  Da li bi neko želeo da korumpira, “konvertuje” i “ubeđuje” ove ljude u svoju “istinu” ponovo? Da imam novca za kartu, vrlo rado bih im otišla u goste i iskazala svoje duboko poštovanje. Treba iskazati makar trunčicu milosti prema svemu “drugačijem”.
  https://www.youtube.com/watch?v=OmVszP2LwI8

  • FRA NE 10/06/2017 at 13:13

   Lijepo je stariji brat objasnio maloj braći samo mala braća nemaju razvijen slušni aparat da mogu razumjeti o čemu sad taj priča ,jer biće zbog toga šta sidi ispod stabla i iza njega su kolibe od zemlje ,možda bi ,da sidi negdi u ogromnoj kancelariji u odjelu za velikim stolom ,a kažeš posjetila bi ih ,ja bome ne bi, baš iz poštovanja,da im što duže potraje ovaj rajski vrtal dok ne dođu mala braća šta kopat i minavat poradi rudnih bogatstava za dobrobitnost čovječanstva i zbog očuvanja prirode koju bi se zaštitilo asfaltom,betonom,tako da ostane konzervirana i zaštićena od ljudskog utjecaja !Čuvajmo planetu i prirodu na njoj :-):-):-):-) posjecimo šume i sve šta strši ,pa je zalijmo betonom tako će trajat vječno!:-):-):-):-):-):-):-):-) Ma ne mogu od smija pisat,svaku rič moran dva tri puta ispravit , jer ne bi htijo da me netko krivo svati :-):-):-):-):-):-):-):-)

   • Esej 10/06/2017 at 13:31

    Teško da bih im ja šta potkopavala ako bih došla u goste. Oni su mi preci po jednoj liniji. Krv nije voda:)

    • FRA NE 10/06/2017 at 13:37

     Kad bi i ima želju ić igdi otiša bi tamo živit trajno :-):-)

 17. FRA NE 10/06/2017 at 08:36

  Jutros sam se probudio (zazvonio alarm na telefonu koji sam namistija večer prije,da me probudi na vrime za ić na posal) kako sam se sam probudio kad sam mora navit sat da me probudi inače bi nastavija spavat dok se ne probudim,ali i tad kako mogu znat da sam budan ,možda spavam ,a da ne znam(kako ne znam,pa otvorija oči gledam sobu ,pas me tuče šapom da ga pustin vanka da učini zalivanje , gnojenje i trk na posal !Dođem u kafić ,naručim kafu da se probudim (znači nisam se probudio dok ne popijem kafu ) i čim sam srkn’o prvi gutljaj omiljene tekućine ,smotah duvan ,tek nakon šta sam pročita sve šta se da pročitat dođem ovde i vidi čuda koliko se različitih peudonima pojavilo kojih nisam prije bio svjestan da postoje i dok čitam slova i brojke ,zareze i ostale znakove hvata me iskreni smijeh od srca,i tada shvatim koliko sam zapravo sretan jer instiktivno od djetinjstva brojke i slova nisam uzimao kao nešto ozbiljno i uvjek me čudilo zašto se ti ozbiljni ljudi uvik svađaju i natežu oko nečega i to do te mjere da skoro dođe do fizičkog obračuna ,a mogli bi skupa s tom uzalud isijanom energijom micat brda,pomoć nekom kome je pomoć potrebna (ne pisanjem ,već stvarnom pomoći ,npr.prinit paletu cimenta i kamion žala(šljunka),dat onih šugavih papirića ako nema za kruv,ili duvan (nebitno za šta)!Dok sam se bavijo muziciranjem imao sam kosuru do po leđa ,pa kada bi bio u društvu ,ili u prolasku gradom čuo bi ljude vidi ga isti isus,i ne samo to kad bi me i moje prijatelje vidjele stare bake kako nosimo instrumente u podrum di smo radili probe,te mile starice bi se krstile više puta i urlikale ajme vidi sotona sad će đavlja horda činit pakal !Tek na pozornici sam shvatio onda, da je (kako je tesla lijepo objasnio,energija ,vibracija,frekvencija ;toliko je jednostavno,stvarno je ) upravljat ljudima (plešu kako sviraš,i što si bolji to je efekt jači) jer udara direktno u podsvijest i riječi bilo koje svrhe i namjere nemaju niti će ikad imat tu snagu i moć koju ima zvuk ! Potres je vibracija kojoj je uzrok nekakva energija,i zvuk je prati ,grom je poslijedica nekakve energije ,popraćena zvukom ,a riječi bez zvuka su ipak samo hrpa slova ,i znakova ,pa nema nikakvog razloga hvatat se i žestit na nikakvo pisanje ikog o ičem, jer je misao apstraktna tvorevina i čisto je subjektivnog karaktera onog koji je pokušava izraziti slovima i brojevima (kviskoteka) !A sad kada sam nasrao slova evo malo zvuka koji skoro pa točno opisuje slova i brojke ,ma sve šta umom moš smislit ,izvrnit ,obrnit (ne mogu ,pa čak ni uživo dočarati koliko meni s osobnom nije stalo do ičijeg mišljenja ,osim svoga ,jer tvoje je samo tvoje ,a moje je jedino ispravno meni i nikom drugom ,i ne osjećam i nemam potrebu nikoga tepit i nametat mu svoje, jer kod toga to ne radi ,kao i tuđe kod mene )Misli šta oćeš,viruj u šta i koga oćeš(bija živ ili mrtav,postoja ne postoja),znaj šta oćeš ,samo nemoj da drugi pati zbog toga tvoga i samo tvoga mišljenja i uvjerenja jer vratit će ti se sigurno(zakonom uzroka i poslijedice; Tesla(živija pa umra)!Aj dont vont đamp d konklužon ,aj mej bi mor denđeros den aj tink aj em !Živi i veseli budite ,i pokušajte se ne svađat i prepirat oko pizdarija jer sve to jesu pizdarije i ništa više ni manje !:-):-):-):-) https://m.youtube.com/watch?v=5fhC9uMZNPg

 18. Esej 09/06/2017 at 23:48

  “Na kraju, onaj koji je imao milosti će imati milosti. ” Ovo je misao koja je utemeljena u humanizmu i renesansi ljudskog duha. Ništa ne propisuje, nikog ne ograničava i ne obavezuje, ali nas usmerava kao ljude ka razumevanju svega što nas okružuje i predstavlja uvod ka lakšem i plodotvornijem suživotu.

 19. Forki 09/06/2017 at 22:25

  Ljudi, molim vas da budete blagi prema Deusu, i sam sam bio prije dosta godina u vrlo sličnoj situaciji sto se tiče punih usta i srca isusa krista, tako da ga u potpunosti razumijem, naravno ne opravdavam ga već ga razumijem, jebena je ta sila koja spopadne čovjeka…
  Sljedeća stvar je što se vjerovatno nalazi u teškoj životnoj situaciji (obiteljskoj,ekonomskoj) a onda te ta sila još više spopadne…
  Dakle, molim vas budite blagi, inače ga gurate jos više u zagrljaj tom Borgu, a vjerujem da to zaista ne želite raditi!

  • Esej 09/06/2017 at 22:48

   Bravo forki! Isto se i meni dešavalo, bila sam u teškoj situaciji iz koje nisam videla izlaz, i maltretirala ljude oko sebe, procenjivala i sudila o njima prema dogmama, sve dok nisam shvatila šta to zaista činim. Znam šta je to verski zanos i znam kako se lako okliznuti i zapasti u deluziju. Deusu je verovatno to iskustvo sada potrebno da bi naučio kako dalje. Prepoznala sam u tim njegovim doživljajima nekadašnji doživljaj sebe i sveta oko sebe. Utripovala da mi se obraća nekakav Sveti Duh, dok se nisam lepo dozvala sebi. Jedino što znam je da ništa ne znam i da je sve stvar iskustva. Mada, niko od nas ne može znati šta je kome potrebno u kome trenutku. Možda on postane propovednik ali moraće još puno da uči, a moda sutra već promeni mišljenje i počne pričati nešto deseto, ali to ne menja njegovu suštinu, deus, ako mu je to pravo ime, ostaje deus. Ipak se moramo međusobno trpeti svi međusobno. Barem dok smo ovde “dole” na zemlji, osuđeni smo jedni na druge. A u šta će ko da veruje ili ne veruje, juče i danas i sutra, zaista ne pravi nikakvu razliku u tome šta smo po svojoj suštini. Valjda ljudi prvenstveno, bez svih tih “aditiva”.

   • Forki 09/06/2017 at 23:20

    Ma nisam ja bio tada u nekakvoj teškoj situaciji ali da jesam još bi više zaglibio u živo blato…
    …bilo je to doba devedesetih, nesretni rat, prognanički dani, i nekako mi dođe u ruke kniga “Mir s Bogom” od nekog američkog kršćanskog propovjednika,( imam je još al neću da je reklamiram, ubojita je za insana). pročitam jednom, mislim si kakve gluposti…nakon nekoliko dana drugi put, onako zaintrigirala me, kad sam je pročitao treći put i kad je sve to leglo u meni za par dana, jednu većer prije spavanja, kažem u molitvi nešto kao” isuse ako postojiš daj mi nakakvi znak” i zaspem…neznam ni sam u koje doba noći, u snu preplavi me nekakvo crnilo da sam se zasro, mislio sam da ću umrijeti, instiktivno sam rekao (ili pomislio) da ne želim još umrijet i to je otišlo od mene, smirio sam se i nastavio spavati…
    Ali sljedećeg jutra počinje show…
    neopisiv je to osjećaj, boli te uvo za sve, misliš da si otkrio Boga, i da je on uvijek tu negdje, i još jedna čudna stvarčica, da me je netko tada stavio pred streljački vod i da znam da ću umrijeti mogao bih se smijati tima što me streljaju jer znam da sam spašen,siguran…
    taj osjećaj je trajao oko mjesec dana uz jake porive da pričam o isusu…
    eto to je moja priča…

    • Esej 09/06/2017 at 23:31

     Forki, vrlo iskreno i jako (tvoja priča). Upravo tu knjigu i ja imam (skuplja negde prašinu). I iz svega do sada u životu sam naučila da tek ništa ne znam o ničemu:) Jednostavno, živim, dišem, osećam. Pozdrav!

 20. komentar 09/06/2017 at 20:44

  Nisam se do sada javljao i komentirao, pratim sastrane, al ovaj “deus” je ili naporni fanatik ili proračunati agent koji ima za cilj klasičnu taktiku “podjeli pa vladaj” – u stilu jezuita… Dražene, di si ga uopće našao da piše ovdje? Daj se molim te vrati na svoje sadržajne i konstruktivne tekstove zbog kojih te pratimo i podržavamo donacijama. Kaj ne vidiš da je tip čista diverzija pod krinkom duhovnosti.

 21. tgom 09/06/2017 at 18:46

  @ Deus
  “Nije to nista novo: “nisam ja, zena je…nisam ja, zmija je”. To radite vi, u potrazi ste za krivcem.samo uznosit covjek moze u drugome krivca, ponizan ne.”
  “Ocito ne shvacas to sto citiras, jer upravo vi ste ti koji ste pasivni i trazite krivca.”

  hmm dali ti možda kriviš druge za nešto, možda su krivi što traže krivca?
  ima ona izreka neznam dali je prikladna hmm, “Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu.”.

 22. deus 09/06/2017 at 13:28

  Jos jedna stvar Drazene: kazes, njih mozes pogledati u oci. I meni si gledao u oci, kudikamo dulje i konkretnije, nego njima, pa si brze bolje nalijepio etiketu, koja se zgodno veze za religiozne ljude, findamentalizam. Jer to tebi fino ne rezonira, obzirom da se niti osvrnuo nisi na to sto ti jasno dokazujem koliko je sve cime se bavite ovdje, isprazno…no, najteze je propovijedati propovjednicima, autorima knkiga. Ti si, dakle, mjerilo istine, ono sto tebi fino rezonira. Zar ikome rezonira fino spoznati da je gresnik? Ali, da ti kazem, to je uistinu put u slobodu, ne ove povrsne tricarije. Nije to nista novo: “nisam ja, zena je…nisam ja, zmija je”. To radite vi, u potrazi ste za krivcem.samo uznosit covjek moze u drugome krivca, ponizan ne. Ako je nekome validna metoda, imaginarno pucati ocu u glavu, kako bi SEBI olaksao teske odnose, taj nista ne zna o duhu, dusi, niti razmatra procese.Taj netko jednako nevazne stvari pise, kao i spavaci, ali da bi u uznositosti napravio distinkciju, kiti se uzvisenim perjem. To sam nepobitno dokazao, a na to se ne osvrcete. Ti si mjerilo svega, ti si bog! Znas, kada kazem duhovni pogled, to je doslovno par ociju koji se kod covjeka otvore, novi par, i zbiljaVidi slike covjek. Iznad ove stranice jasno vidim lucifera kako je raskrilio zastitnicka krila. To vam treba biti jasno stoga, vama koji to ne vidite jasno, iz toga sto nicime niti jednu od tvrdnji pobili niste. Niti blizu…nego ste bezumno alergicni na ime Isusa-Krista. Inace, relativno razumni ljudi. Koji me poznaju, ali, krivo ime propovijedam, sve pada u vodu, smeta meni, koji sam mjerilo svega, kada to cujem. Nek ti ovo stoji kao svjedocanstvo toga. Tvojoj kongregaciji reci necu nista, jer ako im je idol takav, kakvi li su oni? Opisao sam vam vasu mocvaru, a vi vidite koju cete etiketu nalijepiti na to.

  • deus 09/06/2017 at 13:34

   Genera: zavidna razina strpljenja, od tebe covjek moze nauciti puno…odnosno, od Duha Sve5og koji kroz tebe progovara.

  • deus 09/06/2017 at 14:38

   Ako nista drzgo, iz prve ruke mozete vidjeti kakav je to duh, anti-Krist, dok ste tako alergicni na Njegovo ime. Niti jedna misao, nema izvoriste u tvojoj glavi, zapamtite to.

  • Vlatko 09/06/2017 at 14:54

   “The luciferic beings want to hold human beings back from any action at all, and make them into dreamers, mystics, who in the course of time would have no more use for earth existence, and could therefore be removed from it. The ahrimanic beings want to keep human beings bound forever to earth existence. This is the way they want to mechanize everything, i.e. press things down into the mineral kingdom.” Steiner, 1921

   Šta je tvoje propovjedanje nego ovo što STeiner naziva “luficeric beings”? Da budemo pasivni promatrači jer veliki tata ima plan i on nas ljubi i teći će med i mlijeko samo ako budemo strpljivi a zemaljska egzistencija je veliko zlo i treba jedva čekati da ona završi.

   Inače, sporno u svemu što si pisao je korištenje riječi Bog, kao što ti je Dražen objasnio (jer svatko ima nekog svog Boga, nekome je to novac, nekome država, nekome Allah, nekom starac s bijelom bradom, itd), vjerovanje da se radi o nekakvim entitetima te da je fizička egistencija, zlo od kojeg treba bježati. Ostalo je po meni točno što si napisao.

   • deus 09/06/2017 at 15:10

    Ocito ne shvacas to sto citiras, jer upravo vi ste ti koji ste pasivni i trazite krivca. Samo to radite, nista drugo. Drugo, ne moj niti pocinjati sa Steinerom, ako odbijas Isusa-Krista, jer je centralna figura njegovog rada. Upravo to radite, bolji ste od spavaca, fantazirate da je duhovnost kako vi hocete….sanjari. postoje prirodni zakoni, ali ne i zakonodavac, ne i dosljedno provodjenje tih zakona…prirodne sugestije 🙂 onako je, kako meni pase 🙂 mudrujete, i vrtite se u krug. Hoce, Bog ce sve rijesiti, ne ja, no ako ti iz toga iscitavas da valja biti pasivan, iz toga se vidi da rezoniras kao i vecina svjetovnih krscana. Ja sam izasao iz Babilona, i to nije nimalo pasivno bilo, hvala na pitanju 🙂 vama su oni samo izgovor 🙂

  • dražen 09/06/2017 at 21:41

   Dakle Deus, moraš čuti slijedeće. Sjedio sam s tobom i gledao te u oči i vidio potencijal kojim su ti bila otvorena vrata da pišeš na ovoj stranici. Dakle budi svjestan da ja objavljujem tvoje tekstove na zato jer mi se sviđaju, već zato što mi se ti sviđaš. U tebi sam vidio potencijal i nekako te pokušavam izvući van granica Isusa – Boga – Biblije. Ako vidiš samo to i nište ne prihvaćaš drugo onda je moguće da najveće duhovnjake i mudre ljude propustiš samo zato jer se ne zovu Isus i nemaju dugu kosu i bradu i ne propovjedaju kršćanstvo. Koliko god je Isus bio velik i sada jest on postoji u svakom čovjeku i u onome koji nikad za njega nije niti čuo niti vidio. Nisam te nikada kritizirao kao čovjeka, već samo tvoje tekstove. Ali ti si to izgleda počeo shvaćati osobno i poistovjetio se sa svojim propovjedanjem. Javno iznosiš intimne stvari koje sam ti u oči iskreno i sa povjerenjem rekao. Kako to možeš raditi? Ne vidim dobrobit i dodatnu vrijednost ove konstatacije osim da me uniziš kao čovjeka, jer kakav je to čovjek koji to radi. A onda posljedično tome i kakvi su ljudi koji me čitaju. Jedina svrha ovog komentara je u tome da me posereš a sebe naravno uzdigneš, čime si izišao izvan okvira ljubavi, poštenja. Iznošenje tuđih intimnih stvari radi njegova diskreditiranja je podlost, samo vidi prijatelju da li ona postoji u tebi ili sam je ja izmislio.
   Ako je lucifer zakrilio ovu stranicu, kako kažeš, imaš uvijek slobodnu volju da prestaneš pisati tekstove.

   • deus 09/06/2017 at 23:47

    Sto se tice ovoga: ajme, oprosti, uopce nisam tako gledao…ali jesam bio maliciozan, i najdublje ti se ispricavam. Hvala ti sto si otkrio licemjerje, zbilja, bez ikakvog uvijanja.

    Sto se ostalog tice, ne mogu pisati drugacije. Ne mogu, jer bi bih lagao, i jedini bi mi motiv bio, tek toliko da objavljujem tekstove, i nijekao bih Spasitelja. Trebao sam shvatiti da nema ovdje mjesta tome, no pokusao sam prenijeti iskustvo, kako se to kod mene odigralo, jer pale su u vodu sve moojieve apstrakcije…nije to moj hir. Jedino sto je ostalo, nakon sto se sve raspalo u sudaru, i mom slomu je Isus-Krist. Nisam nbio niti svjestan da sam slomljen, imao sam iluziju…no, iscepila se. Jedino rjec Bozja, pokazala se nadmocnom. Eto, kada tako nesto izgovaam, uvijek iz mene prsti snaga, ali sa svom poniznoscu. Ja sam ocito los medij vama, jer je uznositost prisutna, a ja sam razmetljivac.

    U svakom slucaju, oprosti zbog ovoga, da sam bio svjestan sto radim, bez obzira na malicioznost, ne bih to rekao.

    Ogrijesio sam se ja o vas sve, jer sam vas dovodio u priliku da Bogohulite, iako niste toga svjesni…ali ja jesam, i gurao sam i kada sam vidio da ne ide…ego. daleko sam manje adekvatan, nego bih pomislio sam za sebe, kada se sve realno pogleda….

    No ipak, ne shvacate ozbiljnost situacije. Ne shvacate velicanstvenost, pa niti ne razumijete zanos i gorljivost…razumiju me oni ponizni, zbilja. Ako prihvacasstvaranje, a ne evoluciju, sustinski, sve je evidentno samo po sebi, da tako kazemo. I stoji da ste razmazeni adolescenti. I zato ne mogu dalje pisati ovdje…niti trebam. Sto ja imam pisati, kada je sve vec napisano? Uvijek je tu, ocito, doza ega, cim skrenem sa putanje i pretjeram, ali, dobar dio opaski je na mjestu. Genera to bolje radi, i ervin, citiraju rijec Bozju, ja jos uvijek to svojim rijecima…a covjek je gresan. Takva nam je sva priroda. Nije to ugodna spoznaja, ali oslobadja…jer, nije da je to kraj…skvrcis se…nego se nanovo rodis..drugaciji…ono sto te drzi u poniznosti, i podsjeca te tko si zapravo ti, sam po sebi, odnosno, ja sam po sebi, su ovakva posrnuca. Ne zamjerajte nista, ako vam ikad dodje, probajte procitati bez predrasuda. Probajte pogledati Michaela Heisera na youtubeu, bolje to id mene radi, dalejo bolje. Pavle Simovic…ako nista drugo, pitajte se, pa sto bi covjeku da tako navaljuje. Mene nadvlada narav, ali ne pisem gluposti, niti u replikama ovdje. Eto, sto ja znam vise? 🙂 no ono sto je sigurno, zao mi je zbog svakog loseg osjecaja, uzrokovanog sa moje strane, glede komentara. Pozdrav.

    • Esej 10/06/2017 at 14:40

     “Ja sam ocito los medij vama, jer je uznositost prisutna, a ja sam razmetljivac.”

     Mislim da je mali nos tu presudan. Ja imam dugačak i prelomljen, što me ne kvalifikuje da idem uz “masu” već da uvek idem svojim putem, kao crna vrana, imam dobru intuiciju, vodim se često instinktom, te je tako sasvim razumljivo što ti misliš da ako neko nije poznat masi poput mene (jer si ti ipak poznat, javan i lepuškast), automatski povlači zaključak da sve o čemu neki anonimus piše predstavlja gluposti. Ko zna, ako ti druge smatraš uznositima jer ti ne idu niz dlaku, možda i taj tako omraženi veliki nos predstavlja neku vrstu prepreke za formiranje harmoničnog društva uniformisanih i unisonih, izraz pobune, sotonizam i vampirizam (gle čuda, uvek su vampiri na slikama predstavljeni sa orlovskim nosevima što se kosi sa današnjim holivudskim merilima “lepote”, plastični hirurzi se raduju i pune džepove, jeee). Veliki nos – veliki ponos, veliki ego, valjda u suprotnosti sa malim nosićem koji je uvek ponizan:) Još indijanski, orlovski, ma to odmah treba pokrstiti i skratiti tu bogohulnu izbočinu koja može dobro da namiriše svašta:)

  • Esej 09/06/2017 at 23:24

   Deus, niko ti ne osporava tvoju čvrstu veru u Isusa Hrista kao Spasitelja. Jedino što je “naporno” je način na koji to pokušavaš da podeliš sa drugima. Shvatam ushićenje usled Otkrovenja, i shvatam tvoju radost, ali jednu važnu stvar si ispustio, iz blagosti si se prešaltao na jarost. A hrišćanstvo, barem ono izvorno, čini se ne zagovara jarost, nego upravo blagost prema svima pa i onima koji ispovedaju neku drugu veru, ili su pak ateisti ili “nevernici”, ili “sotoniolozi”, toliko je klasifikacija čovek napravio da mi se zavrti u glavi. Strpljenje je ključno ako si punim srcem pošao tim putem koji lično svedočiš, strpljenje, razumevanje, tolerancija, blagost prema svemu unaokolo, pa čak i prema “palim” anđelima. Kada si u tome svim srcem i svom dušom svojom, nestaje potreba za osuđivanjem, za prisiljavanjem na bilo šta. I ti “pali anđeli” su kako predanja kažu nekada bili braća sa Isusom Hristom, pa se odrodili, ko zna šta je sve ko od njih prošao u životu, kakve strahote, to niko od nas ne može znati, a možda se na kraju svi i pomire:)
   P.S. Vidim da želiš svim srcem tim putem koji ti se ukazao, zbog toga sam te “uputila” ka fra Dragi Bojiću, koji je prošao izgnanstvo iz institucije zvane Crkva, a svim srcem i svom dušom svojom radi na pomirenju i onom izvornom, čistom svedočanstvu vere koja objedinjuje i pomiruje čoveka i Boga, veru i neveru, čovek je zaista široke duše i širokih shvatanja i nije ukalupljen u dogme, već daću sebi slobodu da kažem “živoj veri”.

 23. tgom 09/06/2017 at 11:20

  odlican tekst, bravo.
  ako mogu zamijetiti po komentarima se vidi da ljudi jednostavno nemogu prihvatiti da su zapeli u krščanskoj dogmi koja je usađena u njih od malena, prepričavaju ta učenja i jednostavno ili im nije jasno ili se prave mutavi da im je izvor sama ta dogma, koja su kao fol otkrili drugim putem.

 24. ervin poljak 09/06/2017 at 10:21

  …jedan mali copy+paste: “Budite postojani i postanite još svjesniji! Pokažite narodu koji ide u crkvu njezinu unutarnju trulež! Istupite iz dogme i forme te pomognite svojim bližnjima. Odvedite ih k Bogu, k vječnom živom i sveobuhvatnom Duhu koji ne stanuje u kamenim kućama, već živi u duši, u središtu vječnog duhovnog tijela, u čovjeku. Budite na usluzi i pomozite da nastane unutarnja crkva slobode u kojoj su svi ljudi braća! Duh istine ne priznaje konfesionalne veze. On jednako ljubi svoju djecu.”

  “Čovjek mora primjenjivati kozmičke zakone nesebične ljubavi, mira i harmonije. U svim oblicima života mora gledati nešto čisto, lijepo dobro i plemenito, a prije svega poštivati sav život. Tako će nastati “duhovni rod ljudi koji su svjesni Boga”. To novo čovječanstvo, koje već danas izrasta, sastojat će se od ljudi koji žive prema kozmičkim zakonima. Pored toga vrijedi pravilo: Ono što se otvori u čovjekovoj nutrini, nesebična ljubav, mir i harmonija, želi poprimiti i vanjski oblik.”

  “Zračenje, tj. pozitivno zračenje koje dolazi od nesebičnih i miroljubljivih ljudi, pomješano s pozitivnim duhovnim zračenjem zemlje, učinit će da na Zemlji nastane carstvo mira.”

  “…unutar Njegovoga djela, koje nije nikakvo ljudsko djelo, već ga je stvorio On pomoću milosrđa i pomoću kojeg trebaju naći put k Bogu svi ljudi kroz istinu i ljubav, unutar toga treba nastati Unutarnja crkva Kristova Duha u kojoj će svi ljudi biti braća.” Ta unutarnja crkva nema ništa zajedničko s vanjskom institucijom crkve. To je crkva duše, što znači da svi ljudi, bez obzira na vjeru, nacionalnost, rasu i boju kože trebaju u sebi prepoznati život, živjeti ga i na taj način postati slobodni. Ta unutarnja crkva Kristova Duha nije neka vanjska religija, već religija unutarnjeg bića, zajedničke ljubavi koja zrači ljubav prema svima koji su ugroženi, koji pate i traže pomoć. U toj crkvi ljudi bi trebali spoznati da je duša unutarnja crkva i da bi pomoću duše čovjek trebao osjetiti hram Duha Svetoga koji je čovjekova kuća. U toj crkvi, koju je inicirao Isus Krist neće biti ceremonija niti rituala. U njoj svi su braća i svi trebaju njegovati to bratsvo zajedno s Isusom Kristom moleći i ljubeći svoje bližnje. Ta zajednica treba zračiti i pružati ljubav gdje god je potrebna. U toj unutarnjoj crkvi Kristova Duha Isus će pomoću unutarnje riječi stalno podučavati svoju djecu, davat im upute kako da u svom unutarnjem biću pronađu put k Njemu. U toj crkvi sve će biti potpuno slobodno i besplatno. Neće biti statuta, članarine, crkvenog poreza, postojat će samo jedinstvo i obostrana ljubav tako da će nastati jedan plamen koji će svijetliti i davati snage onima koji iskreno traže Krista.”

  • deus 09/06/2017 at 13:53

   Svjedocim ti, dragi brate, uistinu nista ljepse, mocnije, svetije, svrhovitije nema, od jedinstva sa Isusom-Kristom, u duhu. Uistinu, nanovo se covjek rodi…i vidis, obzirom da nitko ne radja sam sebe, tako ne mozemo niti mi sami, svojim radom, roditi sebe nanovo, uduhu. Milost je to, vidi se ovdje, jer posve logicki dosljedno pisem, i jasno, no vidi onaj kome je dano. Ljudsko umovanje ne razumije, ali gresna dusa prepoznaje, pa se otima i otud toliko buke. Lijepo je, mili brate, kada osjecas u sebi kako raste Kraljevstvo Bozje. Muci nas jos ovo gresno tihelo, i gresan svijet, ali eto, to su muke kroz koje covjek rasti moze i treba. Shvacena patnja, najvaznije je iskustvo. No, uskoro dolazi i oslobodjenje od tijela, i ovoga svijeta. Prepoznaju to svi ovdje, samo su oslonjeni na ljudske snage, i misle da se na ovaj nacin ista cini, osim sto se profinjuje egoizam. No, nista se ne dogadja slucajno, a Bog nas sve ljubi. Koga ljubi, njega kori i odgaja. Doci ce daleko “stroze” okolnosti, gdje ce se sve ove apstrakcijice rasplinuti, tada ce mnoga usta zazivati spasonosno ime Isusa-Krista.

 25. Esej 08/06/2017 at 21:13

  I kao jagoda na vrhu “tortice”, OBOŽAVAM hrvatski jezik, neodoljiv mi je i vaš smisao za humor:) Eto, izašlo iz mene:) Ko o čemu ja samo o Hrvatskoj, ima da me “proteraju” iz matične mi i mučene Srbije:) A nisam nikada bila kod vas ( ne nudim se, da me neko ne shvati pogrešno ).

 26. Rock 08/06/2017 at 20:26

  Odlicano razmisljanje drazene,a tako nekako i ja razmisljam….u svemi ima zrno istine ali onaj ko ima oci vidit ce i onaj koji usi cuti ce istinu..zacarani smo od samog rodenja …https://youtu.be/EOAiYRxLpq0

 27. Esej 08/06/2017 at 19:28

  I za kraj, vrhunac, razgovor između pokojnog profesora Mirka Đorđevića i oca prote Golijana, o toleranciji! Profesore Đorđeviću, čast mi je da imam priliku da prosleđujem Vaše reči, Vaš rezon, gde god da ste sada, moj veliki naklon.

  https://www.youtube.com/watch?v=VsqFjy7NlyA

 28. Esej 08/06/2017 at 17:47

  Moram, pošto vidim šta vas muči, vrlo vredan video uradak, odnosno predavanje fra Draga Bojića, pod nazivom “Čovjek i njegovi bogovi”. Vrlo objektivno i uravnoteženo izlaganje na datu temu.

  https://www.youtube.com/watch?v=QFrgiL7nzQs

 29. dražen 08/06/2017 at 15:50

  Što je Bog? To je riječ koju smo svi preuzeli zdravo za gotovo da označava stvoritelja svega i onog koji animira sve. Jasno je da u bibliji Jehowa nije taj. Jehova je kreator sintetičke iluzorne stvarnosti te samo igra ulogu dobre/pozitivne strane i ima protivnika kojeg nazivamo sotona. Da su u ovoj religiozno/idolatrijskoj stvarnosti te dvije osobe dva kraja jednog konopa vrlo je vidljivo, jer u relativističkom svijetu iluzije nešto se može spoznati samo svojom suprotnošću.
  Stoga je bog dobro (good – god), a đavo je zao (devil – evil). I bog i sotona imaju korijen u istom devine / devil.
  Čak i izraz kojeg ti za sebe koristiš je dvostrukog značenja:

  deus (n.)
  “God, a god,” see Zeus; c. 1300 as a French interjection; never nativized, but appearing in adopted Latin expressions such as deus absconditus “hidden god.”

  deuce (n.)
  late 15c., “the 2 in dice or cards,” also “a roll of 2 in dice” (1510s), from Middle French deus (Modern French deux), from Latin duos (nominative duo) “two” (from PIE root *dwo- “two”).
  Became a mild oath by 1710, about 50 years after it was first attested in the sense of “bad luck, the devil, etc.,” perhaps because two was the lowest score, and probably by similarity to Latin deus and related words meaning “god.”

  Zato ja u potpunosti izbjegavam koristiti tu riječ bog jer je ona personalnog značenja i ljudi se podsvjesno odmah hvataju za sliku bjelog bradonje koji sjedi na oblaku i gleda nas jadnike što dolje radimo.
  Još samo mogu reći da je tvoj koncept i kontraproduktivan, jer kad netko čita tvoj tekst obuzme ga osjećaj jadnosti, malenkosti, niškorisnosti, nemoći, naspram svemoćnog boga. Jer mi to i jesmo jadnici, zar ne?
  Na žalost neću nikada prestati govoriti koliko je čovjek veliko biće i bitno biće jer je stvoriteljev ljubimac i njegovih “gena”. To što je upao u probleme i iluziju i neznanje pa je zaboravio što je nimalo ne umanjuje njegovu veličinu, ali zato postoje uvijek oni koji ga žele pošto-poto umanjiti. Ovo je tipična crkvena retorika u kojoj je čovjek ništa doli prah, govno, bezvrijedno biće na rubu galaksije, na nebitnoj planeti trećoj od sunca.
  Ne prihvaćam, hvala.
  Bog zna što će sa vatikanom, ali nije ga on kreirao pa nije na njemu ni da ga riješava. Čovjek ono što kreira, posije mora požeti, i takav je zakon. Stoga ne znam što u ovome nije jasno.
  osim toga u tvojim riječima ima jako mnogo sarkazma i omalovažavanja onih koji nisu tako duhovno razvijeni jer sjede u sistemu i pjuckaju kavu za razliku od tebe koji gologuz sjediš u šumi. Provjeri si svoje motive prijatelju, jer ovako se ne pomaže ljudima, možeš ih samo otjerati od sebe. eto toliko.

  • Genera 08/06/2017 at 16:13

   pitanje je sad tko tjera te ljude…. Deusove rijeci ili kontrola u umu onoga koji cita te rijeci :)…. vecina vas nit ne poznaje tog covjeka… kako je uopce moguce da napisan tekst moze izazvati toliku buru neprijateljstva prema covjeku…. ne prema slovima….

   ne osuđuju vas Deusovi tekstovi, vec vlastita savjest….. a ego trazi krivca i srecom, Deus je tu….

   prljava vam usta i zli jezici…. iz obilja srca usta govore….

   Boze me sacuvaj takve komunikacije….

   • Esej 08/06/2017 at 23:54

    Ovde si okvalifikovala ljude da su im prljava usta i zli jezici, to su vrlo ozbiljne reči, koje su potekle iz tvog pera. Jesi li sigurna u to što si napisala? Videla si neprijateljstvo prema “nepoznatom” čoveku od strane “nepoznatih” ljudi, u komentarima čitalaca? Ego, krivac, pakao, neprijateljstvo, kontrola u umu, odabrane kategorije,prljava usta, zli jezici, sve si to ti Genera sama napisala. Pazi u sledećem komentaru koje si sve reči navela: ONI SU PUNI SVAKE NEPRAVDE, BLUDA, ZLOCE, LAKOMSTVA, POKVARENOSTI, PUNI ZAVISTI, UBISTVA, SVAĐE, PREVARE, ZLONAMJERNOSTI, SIRE GLASINE, KLEVECU, MRZE BOGA, DRSKI SU, OHOLI, UMISLJENI, SMISLJAJU ZLO, NEPOSLUSNI SU RODITELJIMA, NERAZUMNI, NE POSTUJU DOGOVORE, BEZOSJECAJNI SU PREMA DRUGIMA, NEMILOSRDNI” Zar to nešto ne govori? Ti to sve vidiš u komentatorima? Vrlo interesantno.

    • Genera 09/06/2017 at 00:14

     Bogohuljenje, psovanje, vrijeđanje = prljava usta, zli jezici…

     Ovo drugo je poslanica Rimljanima….

     Dakle, nista nije od mene…. sve je od Rijeci Bozje….

     i da…. naravno da to nesto govori…. govori upravo to da ne razumijes, a sudis….
     Pisano je: … sto gledas trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opazas??…

     al ako i vec hoces tako…. nisi li ti zadnja koja bi me trebala prozivati za ista….
     mene opravdava vjera u Isusa Krista, dakle svjesna sam svoje gresnosti i toga da je On jedino Spasitelj gresnika….

     nicime “od sebe” ja nikog ne napadam…. niti jedna napisana misao nije “moja” misao…. jer sam svjesna itekako, da covjek ne zna nista, Bog zna sve….

     Prozivam li ja tebe za tvoje grijehe, ili se sama otkrivas??

   • Esej 09/06/2017 at 00:04

    Ja te osudila? Ne bih rekla. Ja sam svoje stavove konfrotirala sa tvojim i deusovim, tačnije sa vašim krutim stavovima. Pokušala sam da svedem komunikaciju na malo šaljiviju i opušteniju, kao i forki, ali vi ste sve pogrešno shvatili. Zbogom.

    • Genera 09/06/2017 at 00:21

     ….”Moram priznati, prava si opasnica i uvek imaš odgovor na sva pitanja. Tačno te zamišljam u monaškoj odeždi, kako mašeš nekim korbačem, ne bi li “uterala” znanje. U crnim “uglajisanim” čizmama, vataš “nevernike” za gušu i šalješ u “pakao”, dok deus u transu uzvikuje “aleluja, aleluja, sve mi se leluja”.

     ne mozes se tako saliti…. neukusno je i u konacnici laz…. ne poznajes me…. a to sto citas, citas svojim umom i svojim kapacitetom razumijevanja….

     Pisano je: Opakima je grijeh-sala…. dakle nista sto si meni uputila ne opisuje mene, vec opisuje tvoje stanje srca….. iz obilja srca, usta govore….

     Bog te blagoslovio….

     • Esej 09/06/2017 at 00:28

      Dobro, ako te to čini srećnom, grešna sam, i radije ću biti grešna, i završiti u “paklu”, moje stanje srca je to što si opisala, nemam kapacitet razumevanja. U svakom slučaju, ti ideš u raj, ja u pakao, tako da ne moraš da se brineš. Nećemo se sresti. Ne treba meni nikakav blagoslov. Tačno, ne poznajem te, i bila je neukusna šala, samo žalostan pokušaj da se našalim i ovde je stvarno KRAJ. Kud naleteh na ovaj sajt?!

     • Genera 09/06/2017 at 00:38

      gledaj na to kao na Bozju providnost….. tko zna sto izraste iz tog sto je posijano….

      osim ako zbilja tvoj svjestan odabir ne bude sluzenje Sotoni…. al eto…. to je stvar slobodne volje….

     • Esej 09/06/2017 at 01:07

      Da, upravo služim sotoni večeru. Lepu sam mu papicu spremila. Ma mi smo drugari, nigde ne idemo jedno bez drugog. Što implicira da sam ja deklarisani sotonista i mrzitelj svega živog, i sve što ide uz to. Crno srce, crne reči, sve smo to ja i moj drugar sotona. Pa normalno da je stvar slobodne volje. Ja sam sotonin sluga. Veliki, najveći sotonista i grešnik kakvog nebo nije još videlo. Tu nema pomoći. I pakao bi se postideo pred mojim sotonističkim osobinama i načinom života. Šta ćeš, mora neko i to da radi. Inače ne bi bilo pravednika. Eno spremaju nam još veći pakao i meni i sotoni, pošto kažu da ovako teške grešnike i propalice još nisu imali u svojim knjigama. Zaključaće nas u neku tamnicu valjda na par hiljada godina pa će nas onda pustiti, ako ne prekrše obećanje. Bolje da nas ne puštaju, jer ako nas vide, svi će se isprepadati od straha. Fali nam pokoji zub, jer nemamo za zubara, važnije su nam neke životinjice koje moramo da lečimo i udomljavamo. Jako smo gadni. Eto. To smo mi sotonisti. Strašni i krvoločni. Prljavi i smrdljivi, jer moramo da štedimo vodu. Budi srećna i presrećna što nas nikada nećete sresti.

   • Esej 09/06/2017 at 00:21

    Ti si kao i deus povlašćena na ovom sajtu, Genera. Počašćena. Komentatori su gosti koji imaju svoje mišljenje. I koji pomažu da vam stranica ne zamre. Da vam prilozi koje tražite pristižu. A sada preispitajte svoje motive, i da li je to ono što zaista želite, jer sva je prilika da vam je u interesu da komunicirate samo i isključivo sa istomišljenicima, a to nećete nigde naći, jer to ne postoji. Osim u određenim sektama. Svi smo različiti u razmišljanjima, to je prirodno. Ako više volite neprirodnu i usiljenu komunikaciju, onda to i objavite. Ovako sami sebi činite medveđu uslugu.

    • Genera 09/06/2017 at 00:26

     nema “svoje motive”… to je sebicnost…. kao sto sam rekla, ne poznajes me….

     i da zelim komunicirati sa istomisljenicima, ne bi sad pisala tebi 🙂
     nije li to logican zakljucak….
     Krist se nije zalagao za jedinstvo misljenja, vec za jedinstvo srca….
     …ZIVA JE UISTINU RIJEC BOZJA I DJELOTVORNA, OSTRIJA JE OD SVAKOG DVOSJEKLA MACA; PRODIRE DOTLE DA DIJELI DUSU I DUH, ZGLOBOVE I MOZDINU, TE PROSUĐUJE NAKANE I MISLI SRCA…. (Hebrejima 4,12)

     Pametnije bi bilo svakome od vas da se zapita sto ga toliko smeta ta ista Rijec…. i tko te u umu tjera da budes svadljiva kad procitas istu….

  • deus 08/06/2017 at 16:33

   To sto ti, i recimo, forki i pobuk radite, mlaka je, pasivna agresija. Kao, svatko moze pisati sto hoce, ali cemo mi pljuckat. Nije da kazemista protiv tebe, al tvoja tvrdnja je bullshit 🙂 ima li ta izjava uopce smisla, ili takvo ponasanje?:) cini vam se da ste otvorenog uma i srca, zapravo ste vi fundamentalisti. Zasto, jer sam Moojia uvrijedii, a on ti je idol? Nisam vrijedjao, obrazlagao sam. Na to da se bavis nizim nstancama, posve ocigledno, nemas se ptrebu osvrnuti, al nek svatko pise kakohoce, dok to meni rezonira 🙂 ne komentiram tudje clanke. Prije jesam, a na moje se vazda natakarite. Hoce tako istina djelovati na one koji lazu sami sebe, niste svi licemjeri, vecina vas uopce ne shvaca, koliko ne shvaca. To je, gle ironije, olakotna okolnost. Ili, ili je u pitanju, ja sam probao, dalje je na vama 🙂 zdravo.

 30. Genera 08/06/2017 at 15:46

  “I POSTO NISU ZELJELI ZNATI ZA BOGA, BOG IH JE PREDAO UMNOJ POKVARENOSTI I DA CINE ONO STO JE NEDOLICNO. ONI SU PUNI SVAKE NEPRAVDE, BLUDA, ZLOCE, LAKOMSTVA, POKVARENOSTI, PUNI ZAVISTI, UBISTVA, SVAĐE, PREVARE, ZLONAMJERNOSTI, SIRE GLASINE, KLEVECU, MRZE BOGA, DRSKI SU, OHOLI, UMISLJENI, SMISLJAJU ZLO, NEPOSLUSNI SU RODITELJIMA, NERAZUMNI, NE POSTUJU DOGOVORE, BEZOSJECAJNI SU PREMA DRUGIMA, NEMILOSRDNI” (Rimljanima 1, 28-31)

  Kada ne zelite znati za Boga, vi posjedujete ove i druge slicne karakteristike bez obzira sto vi mislili ili imidz koji gradite pred drugima….

  • Forki 08/06/2017 at 19:36

   Hm,pitam se pitam, hajmo malo secirati ovaj generin navod iz poslanice rimljanima!
   Pisac kaže da ih je biblijski bog predao umnoj pokvarenosti i da čine ono što je nedolično jer nisu željeli znati za njega.
   Krasna božja mudrost, nije mogo bolje napravit, sam je sebi stavio klipove u točkove ovakvim odabirom.
   Zašto?
   Pa evo jedan od odgovora!
   Po piscu, na jednoj strani postoje oni koji znaju za tog boga,valjda, a na drugoj ovi koji neznaju, i sad ti koji neznaju za biblijskog boga stupajući u interakciju za ovima koji znaju, čine razna sranja, ovo je ključno, NE SEBI, nego upravo tima koji znaju za boga. Mislim, mogu i sebi međusobno činit sranja, ali što sa odabranicima. Boli ove prve ona stvar sto ih je on pustio umnoj pokvarenosti dok ovi drugi koji ga znaju moraju trpit te prve radi tog bozjeg krasnog izbora.
   Ma da nije napisana takva knjiga ljudi bi bili totalno sjebani i trebalo bi je kad-tad izmislit!:-)

   • Forki 08/06/2017 at 19:42

    ispravak netočnog navoda;-)
    “Boli one druge ona stvar sto ih je on pustio umnoj pokvarenosti dok ovi prvi koji ga znaju moraju trpit te druge radi tog bozjeg krasnog izbora.”

    • Esej 08/06/2017 at 21:34

     Au Forki, ne bila ti ja u koži, Genera baš “secira”;) Poljubac i zagrljaj iz daleke i mučene Srbije:) Mašem ti:):):)
     P.S. Kada se već “dele” mesta na “optuženičkoj klupi”, prijavljujem se i ja da rezervišem jedno;)

     • Genera 08/06/2017 at 21:39

      Oprosti draga… ali gdje si iscitala da genera “secira”??

     • Forki 08/06/2017 at 22:03

      Esej, blizu sam srbije s rvacke strane, pa ako čemo Čazmatransom uzimam za tebe kartu, a ti uzmi ako idemo Beogradskom lastom…;-)

   • Genera 08/06/2017 at 21:14

    Secirati Rijec Stvoritelja svega vidljivog i nevidljivog !!??? Smjelo i oholo…..

    Mislis li ti mozda staviti Boga na optuzenicku klupu ili ta klupa ceka tebe??

    “sve je cisto cistima; okaljanima i nevjernima nista cisto, nego su im okaljani i razum i savjest. Ispovijedaju da Boga poznaju, ali djelima ga nijecu – odvratni, neposlusni i za koje god dobro djelo nepodesni” (Titu 1,15)…

    Ne trazim odgovor na gore receno…. prirodan i gresan covjek ne moze dokuciti Istine Boga pravednoga….. ono sto je Bogu mudrost, covjeku je ludost…. tocka…. Amen….

    • Forki 08/06/2017 at 21:50

     Pantichu,panthicu, ti si, bre, budaaala!!!
     Kada bi biblija bila zaista riječ Božja, mislim da bih to prepoznao, ono što sada prepoznajem je da je to knjiga o jednom opakom vanzemaljcu, psihopati i podvojenoj ličnosti kojeg bi negdje trebalo zatvoriti za vijeke vjekova da više netlači ljudski rod.
     Zašto podvojena ličnost, pa imaš oca sina i duha svetog, tri u jedan, al prešutili su najbitnije, sotona čini kvartet.
     Nadalje, na nicejskom saboru je rimski car Konstantin, odredio koje će knjige činiti bibliju, zanimljivo je to što taj car nije bio kršćanin, čak do svoje smrti (možda imam krivi info) a valjda car zna najbolje…amen,alelujaaa
     Spašavaj se….:-)

     • Forki 08/06/2017 at 22:28

      Idemo dalje, knjiga o postanku, gdje je bio čovjek prije tzv pada? U raju!
      Što nije smio kušati? Drvo znanja!
      A gdje je bila zmija, odnosno sotona? Na tom drvetu znanja!
      U raju? Da, u Raju!
      Pa što radi sotona u raju? I ko ga je pustio unutra?
      E jebiga nisam anštajn!

     • Genera 08/06/2017 at 22:33

      …. Svatko pametan djeluje promisljeno, a bezumnik se hvalise svojom ludoscu…. (Mudre izreke)

      🙂 ovo, “spasavaj se” je upuceno meni od spasenog tim znanjima koje dijelis ili??

      Jer ako si spasen, ne razumijem toliku srdzbu na posve tebi nebitnu knjigu koja se zove “Biblija”…..

     • Genera 08/06/2017 at 22:38

      to si pravo rekao… nisi “ajnstajn”, ali…. nitko to ni ne trazi od tebe…. zato ne sudi o onome sto ne razumijes….

      to je savjet… uzmi ga kao pouku, bit ce ti najisplativije…. jer sva ta “tvoja misljenja” povrijedit ce tebe…. citat iz jednog filma…. “ne misli, povrijedit ces se….”

     • Forki 08/06/2017 at 23:07

      Što, trebam bit spašen od onog koji je sve to zakuhao?
      Pa ovo je za ubit konja a onda da nastaviš pješke!!!
      Genera, spasi me od takvog spašavanja i spasitelja!:-)
      A biblija mi nije nebitna knjiga, za mene ona je temelj jedne od najvećih prevara čovječanstva i krađe njegove energije, a ti se osjećaj spašeno i ushićeno kad ti je dano:-)
      Pusti nas, anibiblijske fundamentaliste da malkice imamo svoju misu, ovi biblijski fundamentalisti imaju mise već 2000 godina a sve je više ratova na svijetu…jel taj bibliski bog uzo neplaćeni godišnji…dokle više hebote…
      :-):-)

     • Genera 08/06/2017 at 23:18

      ne diram ja tebe dragi moj…. nista od ovog sto pisem nisam ja izmislila…. ne znam sto meni zamjeras….

    • Esej 08/06/2017 at 23:05

     Daj Genera, objasni mi kako se slaže to vaše revnovanje sa pušenjem marihuane? Koliko sam ja informisana, Isus nije “motao gandžu”. Moram priznati, prava si opasnica i uvek imaš odgovor na sva pitanja. Tačno te zamišljam u monaškoj odeždi, kako mašeš nekim korbačem, ne bi li “uterala” znanje. U crnim “uglajisanim” čizmama, vataš “nevernike” za gušu i šalješ u “pakao”, dok deus u transu uzvikuje “aleluja, aleluja, sve mi se leluja”.

     • Genera 08/06/2017 at 23:16

      Pazi deus, ako iskreno veruješ, ali iskreno, nemoj dozvoliti sebi da upadaš u zamku da sudiš drugima, tj. da se stavljaš u ulogu sudije, tu je zamka, tu su mnogi “pali”. Pronađem negde lepe misli o ovome, vrlo korisne savete pa napišem ovde. Tj. pronaćiću. Imala sam “čast” da ponekad “sudim” o drugima, još uvek “hvatam” sebe kada to radim, i “čast” da mi bude suđeno. Iskustvo vrlo teško i bolno, i kada sudiš i kada ti sude, ali nauk je dragocen. Mi ništa ne znamo. Jedino što možemo je da hvatamo pouke iz tih nezgodnih situacija i naučimo da postupamo tako da ispadne najbolje po sve ( kao što si se ti lepo setio za konje, udomio si ih ipak ). Svako, ali svako ima pravo da veruje u šta hoće, i da svedoči šta hoće, ali da sudi niko. Da diskutuje ima pravo svako.

      …. ZATO NEMAS IZGOVORA, COVJECE KOJI SUDIS, KO GOD DA SI. JER U ONOME U CEMU SUDIS DRUGOME, OSUĐUJES SAMOG SEBE, BUDUCI DA TI KOJI SUDIS CINIS ISTO. A ZNAMO DA CE BOG SUDITI PO ISTINI ONIMA KOJI CINE TAKVE STVARI. ZAR MISLIS, COVJECE KOJI SUDIS ONIMA KOJI CINE TAKVE STVARI, A SAM TO RADIS DA CES IZBJECI BOZJI SUD…. (Rimljanima 2,1-4)

      Vidis draga moja… to se zove licemjerstvo…

    • Esej 08/06/2017 at 23:32

     Ajd još malo Generice, licemjerna i šta još? A na pitanje o marihuani mi nisi odgovorila. Vrlo vešto izbegavaš odgovor na jednostavno pitanje. Kako se slaže pušenje marihuane i izmenjeno stanje svesti hemijskim putem, sa hrišćanskim revnovanjem? I ko ti je dao dar da svrstavaš ljude u tri kategorije, i u koju si sebe svrstala? I spremate li drva, neko te vatre u paklu kojim pretite, mora potpaliti. Ne moraš da se pretvaraš da sam ti draga. Uživaj u svojoj bezgrešnosti i čistoti.

     • Genera 08/06/2017 at 23:40

      … pravednikove usne znaju sto je milo, dok usta opakih poznaju zlocu… (Mudre izreke)

     • Genera 08/06/2017 at 23:45

      zar da se gresnik opravdava gresniku??

      ne brini draga moja, svak ce biti suđen po djelima svojim…. osim onog koji je spasen 🙂

     • Genera 08/06/2017 at 23:49

      i btw…. kad si vec osudila da svrstavam ljude u tri kategorije, molim te pokazi mi dokaz na temelju kojeg si donijela taj sud??

 31. Forki 08/06/2017 at 15:16

  Deus, hajmo ploako:-)
  Možeš li shvatiti da nemam ništa protiv tvog uvjerenja i znanja o živom Bogu, jer to je tvoje uvjerenje i tvoje znanje, ali kad spomeneš tog lika isusa krista sav se naježim, nebitno koji je u pitanju tzv utemeljitelj, buda, krišna, višnu, muhamed, Ra… naježim se od svakog, kod tebe je izbor on. Vjera je tvoj osobni izbor, ali moja malenkost ne želi VJEROVATI da je nešto istina nego ZNATI. Razumiješ li razliku? U ovome trenutku to što sam prikupio kroz svojih pet čula i kroz svoje srce mi govori da nemogu vjerovati u te bajke tako da sam unazad nekoliko godina istraživač i promatrač. Želim reći da ni za jednu ideju Stvoritelja od ovih službeno-religiskih nebih baš stavio ruku u vatru.
  Ipak, ako je taj isus stvaran, kad dojdem na taj nebeski sud bar ćemo se lipo ispričati…puno lipih stvari ću ga zamolit da mi objasni…valjda je tamo malo bolja situacija nego u zemaljskom pravosuđu!?…a kad mi srce bude na mjestu može me strpat i u pakao ako želi, tamo bar niš nemoraš radit,samo moraš patit!
  Al biće jebeno ako je Allah glavni boss, Bosna je blizu a kuran nisam pročitao, što ću s njim pričat jadan ja i kukavan nebio??!! Imal neko info koji je glavni boss gore?:-)
  Ipak, skidam ti kapu što pokušavaš živjeti autentično na onoj svojoj farmi.

 32. pobuk 08/06/2017 at 14:35

  Dobar osvrt Drazene. Ja sam da ljudi prakticiraju sto god zele i neka traze svoj put na svoj nacin, međutim kada pocmu izlaziti iz svojih zona osvajajuci eter to postaje opasno. Prije nekoliko godina radio sam u nedjelju nesto na zemlji. Prolaze dvi babuskare sa mise pokraj mene i pocmu mi dobacivat da kako ja mogu radit nediljom na zemlji? Ma cekaj babuskaro bijedna? Tko tebi daje pravo da meni nameces svoje vjerovanje kao ispravno? Ne samo da nameces vec me uvlacis u svoje rituale. To je pasivno direktni fundamentalizam. Problem sa ovim krscanima je sto je biblija pisana neshvatljivo. Ona je kao zakon koji se moze tumaciti kako tko zeli pa onda iz biblije mozes dobit normalnog krscanina koji prakticira vjeru za sebe i unutar 4 zida. Zatim imas neku srednju razinu koji namece vjeru kroz razne oblike dostupne istom i imas fanatika koji je spreman ubit radi vjere. Tri razlicita covjeka koji su citali isti tekst. Fanatik ce reci da je on spoznao boga kroz tekst i da obican građanin jos nije na tom lvl-u. Kako lud zna da (ni)je lud? Biblija je knjiga koja reklamira ubojstvo, bludnicenje, odmazdu, ljubomoru i sl. ali to krscanin ne spominje. Stari zavjet je shvacen kao odvojenost od boga sa svim ubijanjima, bludnicenjem, osvetama ali onda bog nudi novi zavjet u kojem oprasta tj dopusta covjeku da se sjedini s tim bogom. Hm? Jahve koji sebe naziva bogom, citiram:” Ako odes u rat na svoje neprijatelje te vidis ko je, kola i narod brojni od sebe, ne boj ih se. Ta s tobom je jahve, bog tvoj, koji te izveo iz zemlje egipatske. Ne plasite se govori svecenik jer jahve, bog vas ide s vama se borit za vas protiv vasin neprijatelja i da vas spasi.”

  Meni ovo lici na nekakvog generala koji je dao lsd svojim vojnicima da lakse podnesu napad.

  Nakon toga kaze jahve:” idi i udari na Amaleka, izvrsi herem, kleto unistenje, na njemu i na svemu sto posjeduje; ne stedi ga, POBIJ muskarce i ZENE, DJECU I DOJENCAD, goveda i ovce, deve i magarce.

  Mozda ovo nije dosta, idemo dalje.
  Kada jahve, bog tvoj, istrijebi narode ciju zemlju tebi daje te kad ih istjeras i nastanis se u njihovim gradovima i domovima u zemlji koju ti jahve bog tvoj daje u bastinu”

  Interesantno e kako indirektno svaka recenica uz prijetnju sro znaci da kreira strah nudi naredbu da je to “tvoj bog”. Kada covjek cita Stari zavjet onda se usere od silnih ubojstva, krada, osveta i naredbe koje su primljene kroz niske iblike strasti, strah covjek implementira u sebe kao stovateljske jer ovaj bog je jak i velik i meni bi se moglo dogodit slicno ako ga ne postujem. Da ne bi bog ispao los, biblija nudi spin pa bog postaje blagonaklon prema citatelju te salje sina kojima ce otkupit grijehe svijeta koje je on naredio …hm…bolesno…

  Strah je napravio savez sa tim bogom kroz pomirdbu. Njegov sin je citao stari zavjet i nagovjestao svoj dolazak. To mi se cin kao Problem-Reakcija-Rjesenje zar ne?

  U nasem svijetu jedino sto je konstantno je promjena i to nitko ne moze osporiti. Jedino Crkva moze pilati jedno te isto 2000 godina. Oni su ka ADZ. Sto te vise sibaju ti im vise vjerujes ali valjda je to za tvoje dobro. Tko zna…

 33. Vlatko 08/06/2017 at 14:08

  Kao što vam napisah, nije moguće razumjeti Bibliju ili bilo koji drugi sveti spis (jest da su tekstovi korumpirani i krivo prevođeni, no u njima se da isčitati istina) samo čitanjem tih spisa. Kao što je navodno pisalo na ulazu kod proročice u Delphima:
  “Upoznaj SEBE, i upoznat ćeš svemir i bogove.”
  Ili iz same Biblije:
  “Proslavite dakle Boga U TIJELU SVOJEM!” – 1.Korinćanima 6
  ili,
  “gle, carstvo je Božije UNUTRA U VAMA.” – Luka 17
  Kad upoznamo sebe i kako funkcionira naše tijelo, vidjet ćemo da je Biblija knjiga o funkcioniranju našeg tijela i vezi s utjecajima planeta. To je ujedno i jedino o čemu ima smisla pisati knjige i skrivati bit iza alegorija. Sva ostala tumačenja su bez ikakve dvojbe budalaštine.

  Moja prva pretpostavka prije nego sam se bilo kojim tekstom susreo, bila je da SVI sveti spisi SVIH religija, govore o istom ali da se svi namjerno krivo tumače od strane religijskih autoriteta, radi držanja ljudi pod kontrolom. Tako recimo i Kuran govori o zvijezdi Sirius:
  “And that it is He who is the Lord of Sirius” – Surah An-Najm 53:49
  https://quran.com/53

  Poglavlje počinje s:
  “By the STAR when it descends,
  Your COMPANION [Muhammad] has not strayed, nor has he erred,
  While he was in the higher [part of the] horizon.”
  itd…

  Mjuzikl Jalta Jalta, i pjesma Neka cijeli ovaj svijet, isto govori o zvijezdi Sirius:
  https://www.youtube.com/watch?v=5u4VXeAWMJY
  “Plam TOPLI negdje tinja
  sjaj dobre zvijezde seže do nas”
  Sirius = scorching ili spaljujuće

  Kada spominje poimanje um-om, Deus zaboravlja jednu stvar, koja je osnova duhovnosti. To je da su: “drugi ljudi naše ogledalo, i da ono što vidimo u njima, je zapravo naš odraz”. Ako netko ne opisuje vlastita iskustva, ne znači da ih nije bilo.

  @Genera
  LOL @ Swedenborg
  “Te ga je noći probudila ista prilika predstavivši se kao Krist i obavijestivši ga da je IZABRAN da obznani unutrašnje, duhovno značenje Biblije.”
  Šta misliš koliko je bilo takvih u povijesti koji su za sebe vjerovali da su upravo oni, izabrani?

 34. profesor 08/06/2017 at 13:42

  Ej prijatelju , di grabiš,
  ima ti jedna naša stara poslovica.
  ko puno grabi-malo ima.
  idemo , korak po korak, osnove kulture,
  ajmo , napiši nešto – a onda čekaj , ne zasipaj druge
  svojim mislima jer je to nepristojno.
  Ti pa neko drugi, pa, možeš opet ti, pa opet neko drugi,
  drži ritam.
  Sve će bit u redu, ne sekiraj se toliko,
  Bog se za sve brine

 35. deus 08/06/2017 at 11:22

  Ha, razjasniilo mi se sto vas zulja…zasto me dobar dio vas ne razumije. Oni “umni”. Tko je ponad toga, vidi slike i jasno mu je sto govorim: vi uporno njegujete o sebi imidz probudjenih, ulicna skola, svojom glavom i pametiindividualaca, a zapravo se bojite istih stvari, i imate iste nesigurnosti kao ipristalice sustava. Zato nikako da se i maknete od njega. Zivite u istom sustavu kao i spavaci, iz istih razloga, ali u profinjenijoj varijanti, jer takav vam je ego(i picigin bend) 🙂 i vazda se nesto bunite. Kao, shvacate da su ljudi u stadu, znate da po prirodi stado brani koherentnost, i hocete da priroda vama odstup, satro, za njihovo dobro. Nisu svi “na istoj razini svijesti”, ali Bog sve voli jednako. Cini da sunce jednako sija i zlima i pravednima, a Bozanskoj naravi teziti trebamo, zato stoji da ljubis neprijatelje, jer je to bozanska narav. Kada budis ljude, mimo njihove prirode, djelujes luciferick, za sebe, a ne iz ljubavi 🙂 ja sam se zbilja naglavacke bacio…i znam sto znaci zbilja preuzeti odgovornost. Otisao sam u pustinju, i tamo se sreo sa zivim Bogom, bez kojeg bih propao u pustinji. Upustinji sam shvatio koliko je suplje to sto mooji prica, i cemu sluzi. Vi pijuckate sokice, citate stampu, i pametujete, sa moje tocke gledista 🙂

  • deus 08/06/2017 at 11:43

   Ovdje je puno oholosti i uznositosti, zato vam pisem kao prork Ilija, recimo 🙂 u zivotu srecem krotkije ljude, pa je i retorika blaza. Drski ste i Bogohulni.

   • deus 08/06/2017 at 12:41

    Vidim vas kao derane, koji,ajde, ne razbijaju izloge iz objesti, nego puni sebe misle da sve kuze, i na sve lijepe etikete i porugu. Drze se kao bogovi, a zapravo su cmizdravci, na grbaci roditelja, kojima iz objesti pakoste, i rugaju im se. Kao, glupi su i zastarjeli. Zasto to poznajem tako intimno? Zato jer sam to kroz sebe spoznao, naravno. Jednako sam i ja plesku zasluzio, svojevremeno…i to vam govorim…izlaz iz toga. Dok ti pricas o kontroli uma, ja ti govorim o kontroli duse. Nema uma bez duse. I kao sto ti frustriras ljude iz sustava, tako i ja tebe. Slijepi ste za cijelu jednu realnost, a budili bi nekoga. Gdje? U svoj san? Ostajte dobro, rekao sam svoje 🙂 kada odrastete, ako odrastete, pricat cemo kao ljudi, kakvi bi i trebali biti: na Njegovu sliku 🙂 bez Isusa-Krista odrasti necete. Mlaka je vasa vatra, zato i ne mozete pojmiti gorljivost Bozanskog plamena, koja nepovratno unistava staro, kako bi novo niklo. Mlaka vam je vatra, zato i zelite mlaki zen, i drzite se tako mlako, kao, uravnotezeno. Zasigurno niste osjetili Bozje prisustvo, kada ste tako mlaki. A gdje jos da ste jedno sa Njime. Ne bi vas niti bilo, jer niti jedno stvorenje ne moze podnijeti vatru kojom On gori.

    • Esej 08/06/2017 at 18:33

     E što si ti neki čudan čovek. Evo pogodio si, ja sam trenutno na grbači roditelja, ali im sve pomažem, ama baš sve. I cmizdrava takođe. A nikada se nisam rugala svojim roditeljima niti im pakostila. Naprotiv. Uvek se trudila da razumem i “ohladim” zategnute situacije, da pomognem kada niko nije hteo. Pljesku kako ti kažeš, to nije u redu i niko nema prava da te bije, osim u slučaju kada izgubiš kontrolu nad svojim postupcima, naprimer i dovedeš sebe i ostale u neposrednu opasnost. Ti si u nekoliko komentara svašta napisao o drugima. I misliš da tako treba. Da si samo ti u pravu. A nije baš tako. Ti si za sebe u pravu, veruješ sebi i onda nemaš potrebu da druge ubeđuješ u svoja doživljavanja. Svi su pomalo u pravu. Svi su ovde ljudi, teško da ovde dolaze sveci.

 36. Ana 08/06/2017 at 09:39

  Pozdrav , prijatelji,
  mene je oduvijek u diskusijama zanimala točka ,
  u kojoj će se razmišljanja približiti, bez obzira koliko , oprečna bila napočetku.
  Po meni je ovo razmimoilaženje, u stvari -grananje.
  Ko kad raste stablo,
  što bi bilo da se stablo, ne razgrana , nego da naraste iz zemlje
  ko telefonski stup. Bilo bi ružno. Ljepše je kad napravi krošnju , od odvojenih grana.
  Jel da ?

  • deus 08/06/2017 at 10:13

   Nije, jer neke grane su predodredjene da se odsjeku i zapale, obzirom da sluze samo sebi 🙂 nema srednjeg puta, pa nazivajte to fundamentalizmom, u slabosti i nemoci da pogledate istini u oci. Tko ne odabere zivot, ne moze biti dionikom istog, nije li to najlogicnija stvar? 🙂 sa jedne strane je Tvorac zivota, sa druge strane, u ovom slucaju, ljudi koji misle samo na vlastito zadovoljstvo, ma kako ga zamaskirali u rad za opce dobro. Zapravo, hrane vlastiti identitet. Ne govorim vam da slusate mene, nego zivog Boga. Nije On strog, nego su ljudi tvrdoglavi i uporno sebe uzdizu za bogove, jer, ako nesto sa njima ne rezonira, nije niti dobro. Najobicnija sebicnost i bahatost, spram Onoga koji je stvorio sve 🙂 nije da se ide u propast jer Bog nekoga voli manje, nego zato sto ljudi odabiru vlastite zelje, ponad prirodnih Njegovih zakona. Jednostavno, ili pristajes uz propadljivost i propadas, ili biras zivot i zivis. Zao mi je sto vam to ne rezonira fino, no prostom logikom je to dokucivo. Priroda ne bi postojala, kada bi svatko slijedio ono sto mu fino rezonira, pi njegovom misljenju. Mozda, kada bi uistinu suzbio covjek egoizam, dosao bi covjek u priliku shvatiti da ipak Otac za nas zeli bolje nego mi sami 🙂 nema labavo, dragi moji. Valja odrasti. Jogunasti ste, i balavi. Ja bi i jedno i drugo, kazete, pa da to dobije plauzibilnost, tvrdite da ste jedno sa Bogom, ne shvacajuci sto to uopce znaci. Sve je preslika svega, dragamoja balavcadi 🙂 voli vas Bog, jer cutim tugu koju on cuti, dok vas gledam…a koliko li je veca Njegova tuga, obzirom da je veca Njegova ljubav? Nema izmedju, nastavite ovim putem, i propast cete.Ne jer ja tako kazem, nego jer je tako i za mene samog. Ne rezonira mi fino kada shvatim da sam mimo volje Oceve…kako bi i moglo, kada u tom slucaju sluzim sebi/sotoni/svijetu.

  • deus 08/06/2017 at 10:46

   Drvo Se, milo moje dijete, lijepo grana jer svi njegovi elementi sluze rastu i razvoju drveta. Ako bi koja odlucila za sebe postojati, bila bi odbacena, jer crpi drvo u sebicnosti. To je ispravno postavljena simbolika drveta. O dijametralno suprotnim stvarima govorimo. Ja zagovaam sluzenje Bogu, kao jedini prihvatljiv oblik postojanja, jer je to raj,, a ovdje se zagovara Luciferova pobuna i otpadnistvo. Prosto tako.

 37. razmišljanja 08/06/2017 at 09:30

  lijepi pozdrav ,
  vidim da si dirnuo u osinje gnijezdo zagovaraća biblije što se vidi iz ova tri odgovora na tvoj post. ( očito imaju jaku katoličku podlogu koje se ne mogu riješiti svijesnim putem)
  da li je isus postojao – nema dokaza.
  koliko je zla počinjeno u ime isusa – jako puno
  kada je biblija nastala – ne zna se točno
  zasto je biblija nastala i za koga – ne zna se kao i njena svrha (možemo nagađati)
  da li su izvorni tekstovi biblije korumpirani i iskrivljeni tokom stoljeća ? – vjerojatno jesu
  da li smo mi kao podvojeni ljudi ( čovjek + pravno crkveni čovjek) korumpirani u našim razmišljanjima ? sigurno jesmo
  ovo su neka moja razmišljanja i pitanja – priznajem da ne znam ništa o tome i ako mi netko može odgovoriti na ta pitanja s činjenicama , a ne dogmatski bio bih mu jako zahvalan.
  Još jednom zahvala Draženu na ovom site-u i pohvalio bih njegovu širinu razmišljanja

  lp

  • Forki 08/06/2017 at 21:03

   Možda ti može odgovoriti Dejvid Ajk, na par tisuća strana njegovih djela, kažu da je tip totalno lud ali informacije su mu u velikom postotku točne. Nakon toga Echart Toli, pa Osho, Moji a imaš i Krešu Mišaka. Kad to proučiš znati ćeš sigurno više nego sad.
   Nije da podilazim ali moram spomenuti i Dražena i njegovo staro predavanje-Rođenje i smrt osobe.
   Ako si radoznao, odgovor ćeš sigurno pronaći:-)

 38. Forki 08/06/2017 at 09:20

  Važno, govorim iz svog kuta poimanja!
  Religija- kompilacija priča, stavova, uvjerenja i vjerovanja smišljenih od strane manipulativnih spodoba u svrhu ispiranja i kontrole uma članstva s ciljem oduzimanja odnosno kanaliziranja njihove energije za svoje interese, ista stvar se može reći i za državu.
  Provlačeći ovaj gornji tekst kroz moj kut poimanja rekao bih da spadam u treću kategoriju, smiješi mi se pakao na kraju, jer taj bog mi izgleda jako zajeban, ako neš po njegovu i po njegovim odredbama koje je on ostavio u amanet svojim zamjenicima i tajnicima na zemlji najebaćeš ko žuti.
  Da se nisu možda staljin ili hitler dokopali njegovog prijestolja, možda!?
  Smrt fašizmu, sloboda narodu!:-)

  • deus 08/06/2017 at 09:46

   Vidis kako proizvoljno zakljuciujes 🙂 onako kako ti odgovara. Kada sam, icime, dao za pravo religijskim vodjama? Nikada i nicime. A u amanet je ostavio tebi, ako si mudar. Obzirom da ti je najvaznije sto TI mislis, bit ce ti onako kako ti pidastres 🙂 pricate o prirodnim zakonima, a nijecete Zakonodavca 🙂 ja vam isto pricam o prirodnim zakonima…i koliko god ti fino rezonirala pomisao, poletjeti neces 🙂 onako je, kako je to odredio Onaj koji je stvorio, pa kome pravo, kome krivo 🙂 potpuno ste uLuciferovoj svijesti, jer rezonirate kako rezonira i on 🙂 ne ocekujem da shvatis ti, jer kada bi mogao, ne bi noti pisao takve gluposti, no, moze produbiti shvacanje citaocu namjerniku 🙂 uvjek su drugi krivi za sve. Religije, sustav,,,”zmija me nagovorila…zena menagovorila” 🙂

 39. deus 08/06/2017 at 08:58

  Eh, da. Kada kazes da se Bogu ne treba klanjati, jer od njega nisi odvojen, osim sto hulis, kazes sljedece: po tebi, Bog nikako da skonta sto da cini sa vatikanom, i vatikan ga manipulira. Kao drugo, produkt takvog apstrahiranja, kao sto to cini i mooji, i buda je sljedeci: kada umres, stapanje sa “svime”, isto ti je sto i raspadanje fizickog tijela. Kao sto ono postaje jedno sa ostatkom zemlje iz koje je izasao, tako se i tvoja duhovna i dusevna supstanca, vraca svome izvoru. U tom smislu, ono od cega si sazdan je nepropadljivo, ali TEBE vise nema. Nema tvoga bica, jer da bi bio bice, treba ti individualna svijest, a ovime sto radite, i kako gledate, utrnut ce se kada umre i tijelo. I to je to. Kada smo kod kognitivne disonance 🙂 sve je preslika svega, i da to uistinu shvacas, da se bavis duhovnosti zapravo, ne bi ti mooji tako fino rezonirao, nego bi ga jasno vidio kao dobricu, ali koji pojma nema sto prica, uzeto sa duhovnog stajalista, nego podilazi sebi, i onima kojima to fino rezonira 🙂 ja tebinisam lijepio etikete, nego sam obrazlagao, obzirom da shvacam. Ti niti shvacas, niti shvacas da ne shvacas. Logicka je nemogucnost da stvorenje bude jedno sa Stvoriteljem 🙂 a to povrsno gledanje, kao, Bog je krvolocan, to je samo jos jedan dokaz koliko ste djetinjasti. Ja, kada citam Bibliju, posve shvacam starozavjetnog Boga, i iz biblije ne iscitavam okrutnost Bozju, nego bahatost i razmazenost ljudsku, jednaku kakvu vidim i kod dobrog dijela vas ovdje 🙂 jednom, kada te iskustvo prisili da te new agerske tricarije sukobis sa stvarnoscu, shvatit ces kako je to suplja prica…ako ne budes ovoliko tvrdoglavo ustrajao u tome da si ti mjerilo stvari, i da je onako kako tebi fino rezonira 🙂 tako sam i ja shvatio da je sve sto pricqju suplja prica, kroz iskustvo. A tvoje iskusttva, dok pises knjige i bavis se sustavom, spram mog iskustva su cisto teoretiziranje. Bas kako drzavist ne razumije sto ti pricas, na posve isti nacin niti ti ne razumijes sto ja pricam 🙂

 40. deus 07/06/2017 at 23:09

  Drazene, ja se u tekstovima bavim pitanjem Boga, cjelokupnosti zivota. Zivota koji, ja vjerujem da se vecina tu slaze, nije vezana samo za ovo tijelo. Mozda grijesim sto te teme potezem ovdje, gdje se drugi time ne bave. Odnosno, bave, ali opet, samo u okviru da taj dio nevezan za tijelo, razmatraju u trajanju ove egzistencije. Ne sudaramo se, jer ne pisemo uopce o istim stvarima. Zagovaram Boga, jer je to daleko vaznija tema nego ista drugo. Inace je ovdje sporedni lik. U tom smislu, mozda samo uznemiravam ljude bezveze…no, opet, ne bih rekao da je puno ateista ovdje. Uzmi samo kao mogucnost vjecni zivot, i to da ga ne bastine svi, pa pravo reci, ne bi li to bilo daleko vaznije navjestati, nego ista druvo? Ne bi li i ti bio, svom gorljivoscu potaknut, ljudima govoriti da odabiru iluziju mimo zivota? Prozivam, da se povuku pitanja, jer se zaobilaze. Sto reci, kada vidis da ljudi tumaraju i lutaju, pravo u propast? Nije to fundamentalizam nikako, jer sve odrazlazem. U konacnici, iznosim iskustvo, a ne ono sto mi fino rezonira 🙂 bilo kako bilo, tko moze, shvati, a znam da i takvih ima 🙂 no, jasno mi je sada, da prosto nisam u gabaritima ove stranice, ne pisemo o istim stvarima, niti istim stvarima stremimo. Ne razumijemo stvari isto, sto je vidljivo iz tvojih opaski, koje su cisto umovanje, dok ja prenosim zivo iskustvo…i sad bi vi, da menirafting nije iskustvo kako ga opisujem, nego kako vi kazete?:) nije fundamentalizam, nego cinjenica, da postoji jedan put 🙂 da si citao sto sam pisao, mogao si iscitati i da je Bog sisao onog trenutka kada vise nije mogao drugacije doprijeti do palog covjeka…sto podrazumijeva da je ranije mogao…no, nije to bio bas masovan slucaj 🙂 to da ljudi zrtvuju vjecni zivot, poradi ovog, nije nista novo 🙂 sto da vam vise kazem? 🙂 na pocetku, u prvom tekstu sam trazio da mi vjerujete, i ne kacite etikete, no ocito, tesko 🙂 kada bi to mogli, mozda bi vidjeli slike, i bilo bi vam jasno. Ovako, vjerujte mi na rijec, nista vam jasno nije 🙂 odoh ca, ako me netko treba, ostavljao sam mail opetovano. Nema smisla uznemiravati vas dalje, sto sam mogao i znao, pokusao sam 🙂 mir s vama. A obzirom da je mir kojim raspolazem, onaj Isusa-Krista, njegov mir ostavljam svakome tko zeli…tko zeli nesto drugo, nek ne bude time uznemiren 🙂 drago mi je da je napokon jasno odijeljeno 🙂

  • deus 07/06/2017 at 23:36

   Btw, nema govora o zamjeranju, nego, jednostavno: ja zovem vas, koji smatrate da ste se probudili, da se zapravo probudite 🙂 tko hoce, tko nece. Mogu i daleko korisnije djelovati, a ovdje sam ulozio dovoljno truda, neljubazno je secirati tudje skustvo, misljenjima jel nesto tako ili nije 🙂 ne zamjeram, jer ne vidite razliku, no kao sto samsvojevremeno, uz odredjeno olaksanje, i osjecaj nadraslosti otisao sa zvona istine, tako i sada 🙂 hvala vam na opoziciji, iako niti to ne cinite iz tih motiva, pa ipak, puno sam sazrio kroz ovo iskustvo…i ostavio pisani trag, onima koji mogu shvatiti 🙂

   • Damir 09/06/2017 at 07:50

    Hrvoje, čini mi se da nagliš, da praviše žuriš, ti siješ sjeme , nije do tebe da odlučuješ hoće li sjeme niknuti na određenoj podlozi ili ne, na tebi je da siješ. Različita shvaćanja su prirodna, zato i pišemo ovdje da bi jedni od drugih učili. Koliko vidim, i Dražen nema ništa protiv različitosti u pogledu, jer to je jedini ispravni put prema istraživanju istine. Lijep pozdrav.

 41. genera 07/06/2017 at 22:58

  e moj Drazene….. samo jedan citat Emanuela Swedenborga

  249. Postoje tri vrste prirodnih ljudi; Prva vrsta se sastoji od onih koji ne znaju ništa o Božanskim odredbama. Druga vrsta se sastoji od onih koji znaju/su čuli za postojanje tih odredbi, ali ne mare za njih/ne razmišljaju o životu u skladu sa njima. Treća vrsta se sastoji od onih koji te odredbe tretiraju sa prezirom/ohološću i odbacuju ih.

  Što se tiče prve klase, koja se sastoji od ljudi koji o Božanskim odredbama ne znaju ništa, oni ne mogu drugačije nego ostati prirodni, pošto oni sami (od sebe) ne mogu naučiti te odredbe. Svaki čovjek o Božanskim odredbama nauči od drugih koji ih znaju iz svoje religije, a ne kao rezultat direktnog otkrovenja (o tom subjektu pogledaj E.Swedenborg ‘Doktrina o Svetom Pismu za Novi Jeruzalem – 114-118’).

  [2] Ljudi druge klase, koji znaju o postojanju Božanskih odredbi ali za njih ne mare/ne razmišljaju o životu u skladu sa njima, također ostaju prirodni jer se brinu/zaokupljaju jedino sa stvarima od svijeta i osobnim stvarima. Oni nakon smrti postaju robovi i sluge duhovnim ljudima u skladu sa radom kojeg mogu izvršavati za one koji su duhovni. Jer prirodan čovjek je sluga i rob a duhovan čovjek je gospodar i vladar.

  [3] Ljudi treće klase, koji Božanske odredbe tretiraju sa prezirom/ohološću te ih odbacuju, ne samo da ostaju prirodni već u skladu sa kvalitetom svoje mržnje i negiranja/odbacivanja tih odredbi postaju čisto tjelesni/čulni. Čulni ljudi su najniža klasa prirodnih ljudi, oni nisu u stanju misliti iznad pričina i obmana svojih tjelesnih čula. Takvi ljudi nakon smrti završavaju u paklu.’

  • Brižni 10/06/2017 at 14:44

   Je li Bog, kada je stvorio sve ove tri klase ljudi, negdje pogriješio, ili je to napravio namjerno?

   • FRA NE 11/06/2017 at 07:05

    Stvoritelj stvorio,ljudi sjebali i ne prestaju ,stvoritelj otišao za pametnijim poslom .

    • Brižni 12/06/2017 at 11:40

     Da, pretpostavljam da opet postavljam glupa pitanja…

     • deus 12/06/2017 at 13:16

      Nije Bog stvorio te klase ljudi, nego je to posljedica pada i otpadnistva odBoga, kao i svo drugo zlo.

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.