Bespuća pravne iluzije: Parking hobotnica

C037_naplataZa vrijeme Jugoslavije parking se nije plaćao koliko mene pamćenje služi. Nije ga nitko niti mogao naplaćivati, jer nitko nije bio vlasnik parkirnog prostora. Svi javni prostori vodili su se kao „Općenarodna imovina“ što u biti znači da nitko nije imao vlasništvo niti dodatna prava nad takvim prostorom.

Nakon krvave borbe za samostalnošću i ukidanjem mrske nam socijalističke tvorevine izorili smo se i za pravo naplate parkinga. Magičnim pokretom pera i pravnih instituta na nešto što je nekada pripadalo svima, ukazanjem duha svetoga sabor je donio rješenje (izvršio pretvorbu) kojim se država i gradovi mogu uknjižiti na općenarodnu imovinu. Kako su to uspjeli, kojim pravnim slijedom ili pravilom nije jasno, pa stoga to pripisujem u područja čuda i proviđenja.

Pravni argument upisa trgovačkih društava „REPUBLIKA HRVATSKA“ ili recimo „GRAD ZAGREB“ bio je slijedeći. „Mi smo donijeli takav zakon i on se kao takav mora poštovati i provesti, točka.“

Podsjećam na pravnu maksimu ili načelo koje je iznad zakona koje kaže da pravna radnja koja je ništavna od početka nemože postati legitimna protokom vremena. To naravno ne spriječava mafijaško-komunalno-državno-pravosudni aparat da krene sa fiskalnom akcijom zvanom „Naplata parkinga.“

Prvi put sam se susretao sa ovim problemom prije tri godine u Split parkingu sa dvije kazne i pokušaja naplate koje nikad nisu došle do nikakvog finala za divno čudo. Pretpostavljam da je razlog tome što sam sklopio sa njima ugovor o arbitraži. Ali moguće je i da se varam, nećemo nikad znati.

Prije nekoliko mjeseci prijatelj me tražio za pomoć u vezi istog problema i tada sam otkrio šokantne stvari. Dakle taj prijatelj koji vozi auto, a koje nije registirano na njega iako je njegovo parkirao je u Sisku i nije platio parking. Kazna i zahtjev za parkingom dolazi na adresu vlasnika vozila koje sa tim vozilom već jako dugo vremena nema nikakve veze. Vlasnik se brani da nije on vozio auto. Svi se oglušuju na to, nikoga nije briga. Dolazi na kraju i do suda gdje moj prijatelj dolazi svjedočiti da je on taj koji je vozio auto i parkirao ga i da je to zapravo u biti njegov auto, samo igrom slučajnosti prepis još nije napravljen. Odvjetnik tuženog traži odbacivanje slučaja radi pasivne legitimacije (krivi tuženi), jer je jasno da upisani vlasnik vozila nije taj koji je parkirao vozilo. Sutkinja odbacuje zahtjev i presuđuje u korist komunalnog poduzeća, jer je ulaskom na parking sklopljen ugovorni odnos!?!?!?!?!?

Nebuloza koju nikako nisam mogao progutati je termin sklapanja ugovora, jer očigledno da u zakonu ne postoji direktna odredba o naplati i načinu naplate parkinga. Ako nema zakona moramo se za nešto uhvatiti da donesemo pravomoćnu presudu. Tada to obrazloženje sklapanja ugovora dobija potpuno novu definicju vjerojatno nikad viđenu u bespućima pravne iluzije. Sutkinja tvrdi da je vlasnik vozila koji je bio 5000 km udaljen od mjesta događaja sklopio ugovor sa koncesionarom parkinga. Kako, bog te jebo? Kako je uspio sklopiti ugovor, kojom radnjom, kojim činom, kojim djelovanjem? Zamislite situaciju da je vlasnik vozila u komi u bolnici već 6 mjeseci i dobija presudu da mora platiti parking, a čovjek više nije skoro niti živ. Stvar je potpuno ista. Iako je vlasnik dokazao da nije bio prisutan i da nije napravio nikakvu radnju kojom bi iti aludirao na pokušaj sklapanja ugovora, presuda ostaje, jer je on upisan u evidenciju MUP kao vlasnik i točka. Aha, sad mi je jasno. Auto je sklopilo ugovor sa parkingom, jer se i ono smatra osobom u prometu, a vlasnik vozila obzirom da ono nije punoljetno odgovara za postupke istog. To je jedino donekle logično.

Proces ide dalje na županijski sud sa kojeg dolazi potpuno isto rješenje koje ukratko kaže slijedeće: „Boli nas kurac gdje je bio vlasnik vozila, jeli živ, mrtav ili je u komi. Isto tako zaboli nas kurac tko je stvarno vozio auto, ušao na parking i možebitno sklopio ugovor sa koncesionarom. Boli nas kurac za stvarne okolnosti, jer ovaj postupak nema veza sa stvarnim događajima. U odluci grada Siska piše da plaća Vlasnik i nepobitno je utvrđeno u registraciji MUP- a tko je vlasnik, pa je stoga on i kriv.“

Plati robe!

Apsurdnost ovakve presude dovodi do toga da bi istim pravnim postupkom grad mogao odrediti da je tetka vlasnika vozila odgovorna za parking i ako se utvrdi rodbinska relacija tada ona teba platiti koncesionaru. Ako vlasnik ima više tetki onda djele troškove proporcionalno. Ideja koju protežiraju administratori suda da je vlasnik  taj koji je odgovoran za auto je idiotska ali i protipravna, a koristi se samo iz razloga jer gradovi ili koncesionari nemogu utvrditi tko je vozio auto ili nemaju zakonske mogućnosti utvrditi isto, pa neka plati vlasnik, koga jebe je li vozio ili nije.

Ovakve presude širom otvaraju vrata pronevjera za vozila kojima je vlasnik lizing, banka ili možda rent-a car. Baš me zanima kako bi u ovakvim slučajevima  presudila naša bogom dana pravosudna administracija.

Danas sam dobio napismeno jedno predivno iskustvo kojeg je prošao i još prolazi poznanik iz Rijeke, a kojeg je sažeo jer bi bilo preveliko da se u detalje o njemu piše. Tip je bio jako hrabar jer je bez obzira na trošak odlučio proći kroz iskustvo Pravosuđa. Iako će ga to iskustvo vjerojatno koštati, ono što ja mogu reći je da svako znanje i dobro iskustvo treba dobro platiti i ta škola vrijedi svake lipe. Iako proces još nije gotov vjerojatno nitko od nas čitatelja ne gaji nikakve iluzije ili živi u romantičnom svijetu u kojem pravda pobjeđuje, pogotovo ne ona pravda koju nam ovi nude.

U nastavku pismo od hrabrog riječanina:

Želim podijeliti s tobom jedno iskustvo, najprije opisno, a ako želiš mogu i dokumentirati.

2015 ste došao mi zahtjev od tvrtke koja se bavi reketom po parkiralištima, naziva LIBURNIJA PARKING da im platim dnevnu kartu za parkiranje- 60 kn

ma nije da nemam tih par krivotvorenih kuna, nego sam se zainatio jer taj dan doista nisam vozio svoj auto, nisam bio tu, već stotinjak kilometara dalje. Rekao sam idem vidjeti što se tu može učiniti , pa nešto sam i naučio na tom zvonu istine, valjda oni znaju, a za svaki sam slučaj stavio i 1000 kn sa strane ako popušim:-)

I tako sam krenuo sa osporavanjem naloga i poslao jedno pismo agentu njihovom, davši mu pritom prekluzivni rok za odgovor, službeno u roku nije došao nikakav odgovor, već je nakon isteka došlo pismo agentice u kojem se navodi da temeljem odluke grada Opatije moram platiti tu kartu. Kako službeno (preporučeno) nije došlo ništa, nakon tog pisma šaljem ponovo zahtjev za dopunom podataka tom istom agentu-zapravo agentici i tu staje priča na neko vrijeme.

Zatim stiže rješenje za ovrhu, protiv kojeg u roku šaljem poduži prigovor, e onda stiže poziv za sud, ali gle dan prije ročišta stiže podnesak tužitelja odlazim na sud i tražim odgodu radi nemogućnosti i kratkog roka za očitovanje po podnesku sutkinja općinskog suda u Opatiji, najprije inzistira na tome da utvrdi jesam li u tom času(parkiranja) to vozilo bilo moje, te nakon toga odgađa i zakazuje novo ročište

u međuvremenu proučavam pamflet koji su mi poslali i to su se dobro potrudili riječ je o tridesetak stranica materijala, pa čak i primjera sudske prakse gdje suci uvijek odlučuju u korist tvrtke koja nezakonito naplaćuje parkiranje. No cijeli pamflet je gomila gluposti i nagađanja i mišljenja.

No proučavajući taj pamflet i sve moguće i nemoguće poveznice ne nalazim ama baš nijedan zakon koji propisuje nalaže ili odobrava naplatu parkiranja te se odlučujem na obranu da jednostavno tražim od tužitelja da decidirano navede zakon po kojem navodna tvrtka smije naplaćivat parkiranje na javnim cestama.

Na ročištu ponovo ista priča, sutkinja traži od mene priznanje da sam u trenutku parkiranja ja bio vlasnik vozila .

Zatim pita tužitelja da li odustaje od tužbe. Kako je izgleda sve tako lijepo složeno i namješteno tužitelj, zapravo odvjetnički ured čak ne šalje odvjetnik , već neku smotanu vježbenicu, jer vjerojatno ionako nema šanse da izgube.

E tu nastaje problem

Tražim da se decidirano da zakonska odredba po kojoj naplaćuju parkiranje.

Vježbenica izbezumljeno traži pomoć sutkinje i izmuca da je to čl.5 st.2 zakona o sigurnosti prometa na cestama, tada ja vadim zakon i naočale i važno čitam taj zakon i glasno kažem da nema u tom članku nijedne riječi koja govori u korist naplate parkiranja iako je za mnoge stvari naplata spomenuta, kao na primjer premještanja nepravilno parkiranog vozila.

Tada vježbenica govori sutkinji da je to doneseno odlukom grada Opatije i da sve piše u podnesku, tada se sutkinja obraća meni i i kaže mi da već sve piše u podnesku, kažem, zakon, dajte mi zakon, zakonsku odredbu . Tada sve prelazi okvire poznatog i vidim da vježbenica naglo blijedi i unezvjereno gleda sutkinju tražeći pomoć, sutkinja tada kaže nećemo više, sve već piše.

Sastavlja se zapisnik u kojem se utvrđuje da obije strane zadržavaju svoje pozicije, ja u očitovanju , a tužitelj u podnesku, vježbenica žurno potpisuje zapisnik i bježi iz sudnice sa suzama u očima, sutkinja me oštro gleda, bijesna što sam rasplakao tužitelja. Tada kažem sutkinji da je u zapisnik trebalo upisati da tražim da tužitelj dokaže temeljem koje zakonske odredbe traži naknadu, jer je riječ o javnim cestama. Nakon toga kaže da sve piše u odlukama, ja je pitam od kad sudovi sude po odlukama izvršnih odbora kuglane i sličnih organizacij, a ne po zakonu i ustavu. Poslije mi je bilo žao žene, iznervirao sam je, ali jebiga što ću joj ja, našla se na krivom mjestu, u tzv REPUBLICI HRVATSKOJ  ne postoji ama baš nijedna odredba , nijedan zakon koji spominje naplatu parkiranja, NIJEDAN.

POSTOJI DODUŠE NEKAKVA ODLUKA USTAVNOG SUDA KOJOM SE UTVRĐUJE DA JE NAPLATA USTAVNA (nn148/2008 pod red. br, 23) no i ta odluka nema temelj u zakonu, ne može ni imati, a ustavni sud odlukama ne može donositi zakone, pa se sve opet vraća na zakon. JEDINI NAČIN DA NAPLATA PARKIRANJA POSTANE ZAKONITA JE DA HRVATSKI SABOR DONESE TAKAV ZAKON

naravno tu priča kreće u smjeru psa i jaja

čekam što će doći sa suda iako ne sumnjam u ishod

Parkiranje je jedan od reketa koji svi plaćaju i zasad , nema scenarija koji bi mogao prekinuti tu praksu a sve zbog famozne odluke ustavnog suda narodne novine 148/2008 pod rednim brojem 23 sudci se drže te odluke iako je nejasno kako to ustavni sud može donijeti odluku koja nema temelja u zakonu i čemu onda sabor donosi zakone ako to može i ustavni sud

sporna odluka je zapravo , kako kaže Mirjana Pavić gomila gluposti koja nema veze sa zakonitošću naplate no ono što je sporno u cijeloj stvari je to kako doživljavamo to poniženje i taj reket, to: MORAŠ PLATITI POD SVAKU CJENU

Kako se osjećaš kad dobiješ na kućnu adresu nalog za plaćanje dnevne karte, a znaš da nisi bio tamo znaš da te čekaju svakakva sranja na tom putu, pišeš zahtjev da ti dostave bilo kakav dokaz da si upravo ti parkirao, stiže poslije isteka roka njihov odgovor da je ugovor zapravo sklopljen sa vlasnikom vozila iako vlasnik sam ne mora biti prisutan.

Kako je moguće bez mene sklopiti ugovor sa mnom? E tu popizdiš stoposto ponovo šalješ zahtjev za dopunu podataka ignoriraju sve što šalješ iako upozoriš agenta da ćeš upravo od njega naplatiti štetu stiže prijedlog za ovrhu sa prijetnjom da će , ako sad ne platiš poslije biti puno puno više, e tu sad malo počinje crv sumnje bušiti samopouzdanje i straha malo ima ali i bijesa , prkosa, nisam dobio ništa od njih i ne želim ništa platiti , neka na sudu dokažu da su u pravu.

Čekanje

Čekanje

Šalju poziv za sud i to par mjeseci prije, valjda u nadi da ćeš zaboraviti uopće doći na sud

Čekanje

Dan prije suđenja dolazi pamflet, cijela knjiga sa dodatcima , podnesak tužitelja, e tu se već javlja panika, što sve tu može pisati, masa odluka zakona poveznica, nema šanse da to sve istražiš do sutra, to ne bi uspjelo ni uhodanom pravniku a kamoli laiku koji je jedino zahvaljujući internetu donekle upućen u zakone, ali ne i praksu suda.

Raspitivanje

Jedna poznanica kaže, odgodi suđenje bar na osam dana jer to imaš pravo po zakonu , da stigneš odgovoriti, očitovati se o podnesku.

Olakšanje

Metaproces podneska, mogućnosti, istraživanje raspitivanje i na kraju spoznaja da iako o tome u zakonu nema ništa, suci uvijek presuđuju u korist tvrtke za naplatu.

Kako je to moguće?

Suđenje:

Osjećaš se kao David protiv Golijata, no tad se koprena miče i vidiš svu bijedu sudskog procesa, zapitaš se kako su ovi dospjeli na ta mjesta, pa nebi im dao nacrtane ovce čuvat

to te malo ohrabri, ali i ne možeš vjerovati da, ti, gotovo nekompetentni likovi mogu odlučivat o tebi, pače mogu te uništiti samo ako to požele bez obzira na zakone i pravdu, ONI su ti koji kažu na kraju što je istina. Dobijaš mjesec dana za pripremu ročišta, istažuješ, čitaš, raspituješ se i umjesto da je jasnije , sve je kompliciranije što više istražuješ jedni kažu nema toga u zakonu, nigdje , ni jednom riječi, to je protupravna naplata drugi ti šalju odluke, poveznice sa zakonom o koncesijama, zakonom o obveznim odnosima i koješta drugo šaljem očitovanje, savjet mi daje poznanica, obavezno osim preporučenom poštom, poslati očitovanje i mejlom, jer se prave da su to zagubili.

Zamisli to se stvarno događa na sudu, sutkinja pita za očitovanje, ja joj govorim da sam poslao preporučenom poštom, ona kaže nismo to dobili, ali gle čuda vježbenica ima to očitovanje i to original, kako? Tada sutkinja kaže da je dobila samo ovo mejlom

nevjerica, gdje mi je priznanica o dostavi, u jebate, nisam je valjda izgubio.

I tako na sudu spoznaš da su tužitelj i sudac u istom taboru, kolege i da zapravo vrlo dobro surađuju i potpomažu se. Korupcija, želiš to raskrinkati, jebu te za par kuna a Todorići će proći lišo, tražiš u mislima mač da ih isječeš na komadiće i tad shvatiš nije korupcija u pitanju, nego im se živo jebe i za zakone i za pravdu, ionako na kraju ni tužitelj ni sudac za ništa ne odgovaraju.

zašto pas liže jaja?

Tada dolazi prihvaćanje s početka priče, pa ima onih tisuću kuna sastrane koje sam pustio ako popušim, teško ih je zaraditi, a li valjalo je vidjeti i sustav iznutra, koje je to SRANJE

nema tu ni „p“ od pravičnosti i zakonitosti, to su samo interni dogovori i muljanja, a da slučajno ne dođeš na ročište vjerojatno bi pričale o tome gdje će na skijanje ove zime i elegantno donijele presudu. Na početku mi je još jednu stvar prijateljica rekla, neće ti oni oprostiti, najbolje je da prihvatiš to i platiš.

E zato ti pišem

Ima li uopće ijedna mogućnost da se tome stane na kraj, da se toj odvratnoj hobotnici sa krakovima posvuda , valjda i u nama samima, zavrne s glavom jednom zauvijek nije to samo parkiranje, ima toga u svim porama života a ne mogu sada otići na pusti otok i napustiti sve što volim, poput sv Gaudenta koji je prokleo zmije otrovnice:-)

Ali ipak bar sam probao

Zahvala hrabrom riječaninu što se odvažio napraviti korak u sistem da bi vidio svu njegovu trulež i jad. Ono što zasigurno znam jest da ga se više neće plašiti jer je jednom za svagda demistificiran.

Iako je će cijeli ovaj postupak stajati čovjeka velike gnjavaže i više novca ipak smatram da je potrebno ulaziti u iste jer ni sudovima niti odvjetnicima nije lako nositi se sa svojom lažima na ovakvim procesima. Oni bi pošto poto željeli da nitko ne pita i ne traži ništa, već jednostavno plate što se od njih traži. Nažalost takvom praksom zahtjevi za plaćenjem postaju sve češći i svote veće jer se ionako nitko neće upuštati u borbu, jer se ona ne isplati? Šutnja o svemu ovome i „plati pa se rugaj“ politika je ogroman korak u zarobljavanju čovjeka na svim razinama. Što je pritisak na pravosuđe i odvjetništvo veći to je šanca pucanja istog izglednija. A to se neće dogoditi samo od sebe.

Kakva će biti presuda vrlo je izvjesno, a kakav će biti daljnji ishod napisat ću kad i ako se to dogodi.

48 thoughts on “Bespuća pravne iluzije: Parking hobotnica

 1. Prometni redar 06/02/2018 at 09:49

  Tablica na autu je osobna vozila. Agent naplate identificira vozilo putem tablice. Bez tablice agent je bespomocan. Moze zvati MUP koji ne radi nista ako je auto propisno parkiran i ne ugrozava promet. (Hrvat razumijes?) Dakle parkiras, skines tablicu, bacis je u gepek,obavis sta trebas, provjeris da li se agent naplate skriva negdje, vratis tablice na auto i ides dalje. Sustav neces pobjediti na sudu jer je sud dio sustava.

 2. parking 04/12/2017 at 12:36

  Eto i ja imam sličan slučaj sa parkingom,dobio sam ovih dana drugostupanjsku presudu poslovnog subjekta ŽUPANIJSKOG SUDA U OSIJEKU, koji potvrđuje presudu poslovnog subjekta OPČINSKOG SUDA U SISKU ,pa kažu da moram platiti 102,00 kn i troškove parničnog postupka 800,00 kn bla bla bla…..presudu su donijeli bez ikakvih dokaza koje sam od njih tražio,npr.da mi dostave ugovore da sam s posl.subjektom KOMUNALNI SERVISI,u bilo kakvom obvezujućem ugovornom odnosu,da sam se obvezao poštivati bilo kakve odluke posl.subjekta GRAD KUTINA,kao i posl.subjekta OPČINSKOG SUDA U SISKU,da imaju nadležnost donositi bilo kakve dokumente, za mene ili protiv mene živog čovjeka,da tužitelj postoji(tražio sam da mi dostave potpisanu punomoć zgrade koja me tuži i koju je potpisala odvjetnicima iz Varaždina),posl.subjekt smatra da je moja žalba neosnovana(hahahah) mada nigdje nisam naveo da je to žalba,prigovor ili bilo što treće,i za to sam tražio dokaze.
  Jednostavno sve ignoriraju i samo klepeću čl.ovaj čl.onaj bla bla bla.
  Sve u svemu niti jedan dokaz mi nisu dostavili, samo čisto ignoriranje i to je to.
  Ne plaši ih ni adhezivni ugovor ni cifre koje sam naveo da će mi platiti ,za donošenje bilo kakvih dokumenata za mene ili protiv mene ,a bez dokaza da ih mogu donositi odnosno da imaju nadležnost.Tužitelj smatra da je kontrolor ispravno postupio kada mi je stavio nalog za plaćanje pod brisač itd itd…….bla.bla.bla

  Eto to moje iskustvo…….

  Pozdrav
  Antun

  • Damir 04/12/2017 at 19:00

   Prijatelju, ako smijem primjetiti, gotovo svu svoju energiju ulažeš u dijagnozu i konstatacije kako te druga strana (ti si u postupku) j..e u zdrav mozak, reklo bi se i u dozu samosažaljevanja i opravdavanja umjesto da energiju preusmjeriš, što te briga dal druga strana lažno igra, to je njihov problem, na tebi je da raskrinkaš prevaru, pozivanjem na nepobitne činjenice i da pritom ne odustaneš na pola puta, jer vjerujem da ti je jasno, tko odustane gubitnik je. Poželjno je pritom u tom “meču”,da bezveze ne tipkaš i vrijeme ne trošiš, onako usput drugoj strani uvaliti neku svoju poslovnu ponudu, naravno s rokovima itd. no to je sada stvar tvoje kreativnosti i iskustva koje se stjeće upravo brojem “mečeva” , ili broja utakmica u nogama.

 3. zenfjaka 04/12/2017 at 10:55

  Skužajte, meni senzori ne rade baš prikladno. Di ću se sad parkouirat,a? Ka prvo bi triba nabavit auto da buden u trendu a za parkiranje ne brini rođo. Utran ga di ni senzor nemere.
  http://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/520070/nastavlja-se-ugradnja-inovativne-senzorske-tehnologije-za-pametno-parkiranje

  …baš lipi tekst za dobar jutar…

  …pa mi usput padne napamet (dobro mi nije potkrovlje dezavuiralo) jedna mudroslovna a ide vako…
  Mili bože, kojim putem sad da krenem, ravno dvoru uzvišenom koji nastanjuje pravda ili strmo niza stranu ne bih li tako proživio do kraja.

  …a za dišpet neću reć ko je ovu rečenicu skova… nda
  U svakom slučaju bez zle namjere,zdravi i veseli bili.

 4. zenfjaka 03/12/2017 at 23:59

  U jednon momentu a to se stručno zove intervala lucida, palo mi napamet da se preselin na selo. Onda san svatija da tamo nema parkinga (more bit parkour ali nije dokazano) i da nemaš problem s parkiranjem a kad to nemaš s kin ćeš se onda karat? Baš me lipa lucidnost napala, inšoma odusta san.

 5. rock 03/12/2017 at 16:23

  :)ma,nema na cemu oli…prvi put sam se i ja susrea stim,ali kad sam procita tia sam to podilit s vama…..:)svidilo mi se….svako dobro svima…!!!

  • oli 03/12/2017 at 15:56

   O simulakrumima nisam prije čitao. Jako zanimljiv, dubok opis dualnosti i manipulacije stvarnosti. Hvala.

   • z355ko 12/12/2017 at 15:27

    a znaš ti Domagoja

 6. Hrvoje Marjanović 02/12/2017 at 13:37

  Pogrešno!
  Moj prijatelj Mac još je početkom 80-tih radio u Zagreb Parkingu i već su imali i ‘pauke’, samo ih je bilo manje, a parkiranje su naplaćivali ljudi, pa se puno kralo. Nije to tako nova priča. Puno auta – potraga za parkingom – naplata parkirnih mjesta.
  Pozdrav – Hrvoje

 7. Hrvat 02/12/2017 at 04:39

  Ovaj Riječanin iz teksta je „stručnjak“ za pravo koliko i Dražen.

  Evo pogledajmo na nekoliko primjera što doslovno kaže zakon:

  HRVATSKI SABOR
  Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosi
  ODLUKUO PROGLAŠENJU ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA
  …Članak 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. kažu:
  (1) Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama ovoga Zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području tako da određuju:
  6. parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja

  U slučaju Grada Zagreba kaže se:
  Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama Narodne novine 67/08, 48/10 Odluka USRH i 74/11) i članka 38. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 19/99, 19/01, 20/01 – pročišćeni tekst, 10/04, 18/05, 2/06, 18/06, 7/09, 16/09, 25/09 i 10/10) uz prethodnu suglasnost Ministarstva unutarnjih poslove, Gradska skupština Grada Zagreba, na 28. sjednici, 12. srpnja 2011., donijela je
  ODLUKU
  o organizaciji i načinu naplate parkiranja:
  Članak 1.
  Ovom se odlukom određuju javne parkirališne površine, organizacija i način naplate parkiranja, parkirališne zone, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja, uvjeti za stjecanje i korištenje povlaštene parkirališne karte te nadzor nad parkiranjem vozila na području Grada Zagreba.

  U slučaju Rijeke to je riješeno ovako:
  GRAD RIJEKA
  Na temelju članka 46. Statuta Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 24/09, 11/10 i 5/ 13) i članka 24. Odluke o uređenju prometa na području Grada Rijeke (»Službene novine Primorsko-goranske županije« broj 33/13) Gradsko vijeće Grada Rijeke, na sjednici 19. prosinca 2013. godine, donijelo je
  OPĆE UVJETE
  o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu
  I. OPĆE ODREDBE
  Članak 1.
  Ovim se Općim uvjetima o načinu naplate parkiranja na javnom parkiralištu (u daljnjem tekstu: Opći uvjeti) određuju parkirališne površine (u daljnjem tekstu: javna parkirališta), organizacija te način naplate parkiranja i korištenja javnog parkirališta s naplatom na području grada Rijeke (u daljnjem tekstu: Grad) koju obavlja trgovačko društvo Rijeka promet d.d. (u daljnjem tekstu: Trgovačko društvo).

  Naravno, salonskim anarhistima to ne znači ništa.
  Pokušajmo zamisliti na što bi to ličilo kada bi svatko parkirao gdje hoće i koliko hoće.
  To bi u praksi značilo da bi svatko mogao parkirati u svačije dvorište i ostaviti tamo vozilo koliko hoće. Parkirati na sred ceste i nikome ništa, blokirati vatrogasna vozila, hitnu pomoć, apsolutno sve i otići u kafić na kavu s Draženom na „kontemplaciju“ (čitaj nerad i ljenčarenje).
  I nikome ništa.
  To je svijet koji nudi Dražen i njegov drugar „stručnjak“ za pravo iz Rijeke.
  Kaos i anarhija i Mad Max Dražen sa svojim karikaturalnim postapokaliptičnim viđenjem zakona i propisa.

  A što se tiče „općenorodnog dobra“ i tobožnjeg nenaplaćivanja parkinga za vrijeme Jugoslavije, to je najobičnija izmišljotina jer npr. u Gradu Zagrebu se on itekako naplaćivao tada što može potvrditi svaki stanovnik Zagreba. Pogotovo oko centra samoga grada.
  Možda se kod Dražena u njegovom seocetu to i nije naplaćivalo, ako su uopće i imali definirane površine za parking.
  Jedina je razlika što način plaćanja nije niti izdaleka bio organiziran kao sada i što redarske službe nisu baš obavljale svoj posao (već u skladu s tadašnjom filozofijom rada socijalističkog samoupravljanja – čitaj totalni nerad, o čemu Dražen zna jako puno.)

  • Vice 02/12/2017 at 06:48

   Javio se veliki stručnjak. Nemaš pojma o čemu pišeš! Trolovi poput tebe već iskaču iz paštete! Nikakve vam pomoći nema kula od karata se počela rušt i nema zaustavljanja.

   Prvo i osnovno pročitaj ponovno članak 88. piše li igdje da se može propisati naplata parkirne površine? Nigdje.

   Drugo naplata dnevne parkirne karte nije u skladu sa zakonom obzirom da se u slučaju ne plaćanja parkinga dobije račun za iznos cijelodnevnog korištenja parkinga. Kako itko može znati koliko sam ja htjeo koristiti to parkirno mjesto?

   Treće ali ne manje bitno. Dnevna parkirna karta nije kazna, ona je najobičniji pokušaj stupanja u ugovorni odnos. Za prihvaćanje ili odbijanje istog imate 8 dana što piše i na poleđini “DPK”, a ukoliko se ne očitujete tada to postaje pravovaljani ugovor. Dobili ste ponudu i niste se očitovali u prekluzivnom roku dakle pristali ste uvjete iz ugovorne ponude.

   Četvrto a i naj-interesantnije, u RH se adhezioni ugovor može propisati samo zakonom a ne odlukom/odredbom tijela lokalne vlasti. Grad Rijeka (čitaj tijelo lokalne vlasti) je donijelo odluku o davanju u koncesiju javne površine u svrhu naplate parkinga. Parking se naplaćuje vidi vidi adhezionim ugovorom po principu parkirao si pristao si stupiti u ugovorni odnos. E nije tako. Postoji jedna presuda suda u dubrovniku iz 2012 ak se dobro sjećam gdje je sutkinja presudila u korist tuženog te mu dodijelila i naknadu štete.
   Presudu je započela sa:
   Napominjem da se u RH adhezioni ugovor može propisati samo zakonom a ne odlukom tijela lokalne vlasti… .
   Dakle protuzakonito se naplaćuje parking. No ono na što treba obratiti pozornost su rokovi.

   Kada se dobije ugovorna ponuda “DPK” uljudno zahvaliti i ne prihvatiti ponudu obzirom da vam nije u interesu jer bi vam prouzročila materijalnu/novčanu štetu. Naravno sve u zadanom roku.

   • Hrvat 03/12/2017 at 02:08

    Maslačak, zašto se sramotiš? Mislim da bi ti trebao pročitati ponovo članak 88., ali ako baš nisi sposoban i ako baš hoćeš citirat ću ti ponovo bit:
    … uređuju promet na svom području tako da određuju:
    6. parkirališne površine i način parkiranja.
    Dakle, NAČIN PARKIRANJA ili drugim riječima hoćeš li se parkirati SLOBODNO ili ćeš platiti. Grad Zagreb je (kao i Rijeka) nadalje na TEMELJU tog propisa donio ODLUKU
    o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Vrlo jednostavno.

    Nadalje, maslačak, ne kaže se adhazioni ugovor nego adhezijski i donosim ti službenu definiciju istoga:
    Adhezijski ugovor, takav ugovor u kojem ponudilac veže sklapanje ugovora uz prihvaćanje svih uvjeta sadržanih u formularu koji predlaže i ne pristaje ni na kakvu izmjenu.
    Ponuđeni može uvjete prihvatiti ili odbiti u cijelosti – take it or leave it. Ponuđeni ne sudjeluje u kreiranju ugovora, ne postoje elementi pregovaranja, pa se autonomija stranaka svodi na prihvaćanje ili odbijanje ponude u cijelosti.
    U nekim segmentima tržišta oni su neophodni (ugovori u prijevozu robe i putnika, cijene komunalnih usluga i sl.), ali zbog opasnosti od mogućeg stvaranja monopolne situacije na tržištu, pod posebnom su paskom države.

    Obrati pozornost na zadnju rečenicu – POD POSEBNOM PASKOM DRŽAVE

    To što si ti pravno nepismen, tulipane, je tvoj problem.

    • ja 03/12/2017 at 22:06

     “Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama ovoga Zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području tako da određuju:

     – parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja”.

     Hrvat, vidim da taj “nacin parkiranja” volis vaditi iz konteksta sigurnosti i uredjenja prometa (prometna znanost), kao i propustiti “u skladu s odredbama ovoga Zakona”, gdje je jasno da nacin parkiranja moze biti npr. pod pravim kutem, koso, uz rub, na otoku, u rikverc i sl., a sve vezano za sami postupak parkiranja. Neznam odakle si isisao bas “naplatu” kao nacin parkiranja, kao ono, moze se parkirati na gotovinski ili kreditni nacin… i kako bi MUP uopce mogao dati suglasnost za takvu djelatnost, odnosno odobrenje za naplatu te usluge… on moze dati samo odobrenje vezano za pitanje prometa, ali ne i za ekonomiju. Je li netko pitao mup za tu famoznu suglasnost, i kakav je sadrzaj iste? Npr, bez suglasnosti to izgleda ovako
     https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_04_38_799.html

     Parkirne povrsine uz javne ceste, su jasna obaveza tzv. lokalnih vlasti, a ne njihova ili necija djelatnost. Bar do sada je to tako trebalo biti.
     Zanimljivo je gledati u odlukama vlasti, kako od nicega nastaje ta “naplata” posred pojma “nacina parkiranja”, dakle novotvorina “nacin placanja parkiranja”, kao sto je i Hrvat protumacio. Medjutim, Hrvat nije nadlezan, u ovom slucaju treba pitati nadlezne za vjerodostojno tumacenje, i utvrditi mozda jos jednu obmanu…

     • Hrvat 03/12/2017 at 22:31

      Ma naravno, niti jednom odvjetniku, a ima ih hrpa, nije palo na pamet da je posrijedi prevara nego ste se ti i Dražen našli otkrivati zavjere. Pravni stručnjaci, jel’ tako? Ili još bolje – stručnjaci za “kontemplaciju” i fjaku! PA, kako te uopće nije sram miješati se u nešto o čemu nemaš blagog pojima i još biti tako uporan i bezobrazan u svojoj gluposti?
      Fascinantno.

     • ja 07/12/2017 at 18:48

      Hrvat, vidim da te nesto zulja – odmah si napao moju zadnju recenicu, koje se ni ti niti nitko ne bi trebao plasiti (potraga za vjerodostojnim tumacenjem). Meni je u najmanju ruku sumnjivo, na koji nacin je kao sve cisto po pitanju pojma ‘nacin parkiranja’, a da ta cistoca nije prihvacena cak niti u naslovu relevantnih odluka, vec su se (sve opcine?) odlucile za jos vecu ‘cistocu’ unosenjem novog pojma ‘naplate’ u znacenje.

    • z355ko 14/12/2017 at 13:37

     baš me taj dio jako zanima, kojim točno zakonom ili pravilom je određeno da se adhezijski ugovor u RH može propisati jedino zakonom, jer da se to dozna, cijela priča o parkiranju u potpunosti pada u vodu, to bi bio ključ svakog prigovora na ovrhu

   • Duh sa sekirom! 03/12/2017 at 16:16

    Hrvat, ovu tratinčicu nisi uvjerio u zakonitost naplate parkinga, a radi slijedećega, citiram tvoj post: “Evo pogledajmo na nekoliko primjera što doslovno kaže zakon:
    HRVATSKI SABOR
    Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosi
    ODLUKUO PROGLAŠENJU ZAKONA O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA
    …Članak 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. kažu:
    (1) Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, u skladu s odredbama ovoga Zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području tako da određuju:
    6. parkirališne površine i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja”
    Kako se od MUP-a može dobiti suglasnost za pravo naplate parkiranja? Time bi mup bio nadležan da daje suglasnost i za naplatu “veza” u ACI marinama! Od MUP-a se eventulano, po tom Zakonu može dobit suglasnost u vidu uređivanja prometa u smislu njegovog “sigurnog” funkcioniranja a ne naplate!!! Po ovoj tratničici ova naplata parkiranja je najobičniji reket, jer “građane” reketari Trgovačko društvo. Građani preko raznih gradskih poreza participiraju u izgradnji parkirališta a onda se “ekipa” dosjetila kako da im to ponovno naplaćuju. Ako ćemo realno, cijena izrade parkirališta je mizerna u odnosu na onaj novac koji će se prikupit naplatom parkiranja, kao drugo, možda griješim, niti jedno TD zaduženo za naplatu parkinga nije platilo izradu parkinga na kojem će naplaćivati parking, i kao treće ne sjećam se da su “gradski oci” smanjili bilo koji porez građanima radi toga jer bi sad trgovačka društva trebala sama raditi parkirališta. Ali građani se ne trebaju sekirat, ako i bude zagustilo sabor će donijeti Zakon da reket parkinga bude legalan.;-)
    Nije im još palo na pamet da uvedu i naplatu korištenja nogostupa, pločnika ili trotoara…jel hoćeš da izađeš iz svog stana ili kuće na ulicu? Hoćeš! E bog te jebo onda plati!!!
    🙂

    • dražen 03/12/2017 at 17:16

     Eh zagore, a lijepo sam ti rekao da imaŠ talenta za pisanje, a ti ga zakopao. Još jedan mali dodatak. U pravnom smislu riječi javno i privatno se razlikuju. Javno je opće dobro kojeg svatko može koristiti bez obzira na to tko je upisani vlasnik, dok je privatno ono što nije ali može biti javno ako vlasnik tog prostora to dozvoli i pod uvjetima pod kojima on to dozvoli. Ako privatnik može na svoju zemlju postaviti parkirne oznake i naplaćivati parkiranje po čemu onda možete znati da li je dobro na kojem parkirate u slučaju naplate parkinga javno ili privatno. Nema nikave vidljive razlike!

     • Duh sa sekirom! 03/12/2017 at 18:48

      Nemam nikakvog talenta, nekada dobijem inspiraciju…:-)
      Čini mi se da je društveno vlasništvo tzv pretvorbom i privatizacijom u devedestima prešlo u privatne ruke dok je državno ostalo državno s tim da država evoluirala u opakog parazita koji preko pravnog sustava i vladavine prava svog građana toliko crpi da on više nije u stanju ni racionalno razmišljat a s druge strane se još žešče i opakije zadužila kod vanjskih financijera samo da bi preživjela…dovedeni smo u situaciju da radi preživljavanja jedni drugima držimo nož pod vratom. Ali nedajte se uznemiravati, to mi se samo čini!:-)

    • Hrvat 03/12/2017 at 22:26

     Gle, tratinčice, je li tako teško shvatiti da bi u krajnjem slučaju bez naplate parkiranja nastao kaos? Nije mi jasno kako vam Dražen može prodavati takve nebuloze o nekakvoj “parking hobotnici”!? Kao da ste hrpa maloumne djece, a ne odrasli ljudi? Na kraju krajeva, ako ne želiš platiti parking, idi pješice! Problem riješen. Ali, sada ozbiljno, s pravne strane uistinu nema ničeg spornog u naplati parkinga, eventualno bi se mogli razgovarati o visini naknade, ali to je tema za sebe.
     Samo čekam da se Dražen pozove na svoje pravo da parkira gdje hoće koje mu je dao Kozmos kao slobodnom čovjeku, a ne osobi…ili kako on to već brljavi.
     Ja ne znam gdje ti živiš, ali evo dođi u Zagreb pa probaj ujutro kada svi idu na posao parkirati u širem centru ili nakon posla pa ćeš vidjeti koji je to krkljanac. A što bi se tak dogodilo da je parking slobodan?
     Pa daj si malo pameti.

     • Duh sa sekirom! 03/12/2017 at 23:19

      Ova tratinčica je bila u zg i poznat joj je taj parkirni i prometni krkljanac, ako ćemo tvojojm logikom da je naplata potrebna radi manjeg krkljanca onda se slažem s tobom, s time da bi sat parkiranja trebao biti najmanje 100 kn/sat jer tada bi sigurno nestao prometni krkljanac ali to se neće dogoditi, ekipi je dovoljno da kaplje iz đepa građana pojedinca tako da se ta kap na kraju kunovoda pretvara u hidrant:-)
      Ipak u ovome trenutku, s ovim cijenama parkinga kao i bez naplate krkljanac bi ostao isti, nije smanjenje krkljanca motiv nego parazitiranje na leđima građana a izgleda da ni bivša jugo-vlast nije bila operisana od tog modus-operandija.;-)
      Nemam pojma jesi li bio u trnskom, naselje u novom zagrebu, tamo ima puno parkirnih mijesta koja su u velikoj većini popunjena parkiranim automobilima ali nema naplate parkinga i sve funkcionira poprilično dobro, pitam se samo do kada. Tamošnji građani će dijelit istu sudbinu samo dok ta pravno-parazitska neman prijeđe na desnu obalu Save, jer svoje automobile neće moći nositi u stanove:-)
      Ćuj, nije loša ideja kada bi građani prilikom registracije plaćali i parking paušalno otprilike kao i cestarinu ali dva tri puta više, uštedjeli bi na kontrolorima i automatima…jel imaš auto? Imaš! Pa valjda onda moraš negdje parkirat! A bog ga jebo pa plati onda parkiranje!:-)
      Ali nebi to bilo dobro, skužili bi igru i razjebali ekipu ili parkirališta, neko bi tu definitivno nadrljao:-) U ovom slučaju ovce su uglavnom na broju ali vuk se nikada nahraniti neće, takva je priroda vuka!:-)

     • ja 03/12/2017 at 23:19

      A što bi se tek dogodilo da je parking slobodan?
      – je li tako teško shvatiti da bi u krajnjem slučaju bez naplate parkiranja nastao kaos?
      Evo dođi u Zagreb pa probaj ujutro kada svi idu na posao parkirati u širem centru ili nakon posla pa ćeš vidjeti koji je to krkljanac.
      – Pa daj si malo pameti.

      Siguran sam da strucnjaci tvog kalibra, samo malo trebaju prilagoditi bas taj “nacin parkiranja” i rijesili bi u potpunosti sve “probleme” vezane za parking, ekonomiju i sigurnost opcenito. Kako vidimo, ocito je da to do sada nisu ucinili, ali su opcenito zadovoljni svojim radom.

  • Duh sa sekirom! 02/12/2017 at 17:48

   Hrvat,ako si dobro citirao zakon o sig. prometa na cest. onda se u njemu ne vidi PRAVO naplate parkiranja, nego odredivanja parkirališnih površina i način parkiranja, zabrane parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja a u smislu normalnog FUNKCIONIRANJA prometa. Dakle NACIN parkiranja ne moze biti NAPLATA parkiranja kako to tumace gradske strukture u zg u Rijeci tako da im Zakon o SPNC nije valjani pravni temelj!

  • Damir 02/12/2017 at 18:55

   Da, mili moj, reci mi/nam otkad, odredba jedinica lokalne samouprave, ima veću snagu od zakona.

   Inaće, nemoj me krivo shvatiti, volio bih da je tako, jer tada bih ja u svojstvu osobe, građanina ili javnosti, vlastitom odredbom najnižeg ranga, vrlo jednostavno poništio sve kriminalne zakone i akte koji su proizašli iz tzv. sustava.

   • Damir 02/12/2017 at 19:04

    Zaboravih dodati, one koji su donijeli takve odredbe na lokalnoj razini, koje nisu u skladu sa zakonom treba odmah u istražni pritvor, jer to je kriminal astronomskih razmjera, zbrojite sve protuzakonito naplaćene parkirne karte, samo u jednom danu, da ne govorim kroz godinu, siguran sam da bi se i sicilijanska mafija posramila.

    • Ante 06/12/2017 at 12:19

     Upravo to Damire. Da samo vidiš kako se i na kakvim površinama naplaćuje parking u mjestu Brela (splitska županija), zaprepastio bi se. To kad vidiš, ne samo da je protuzakonito, nego i po život opasno za 80% onih koji tamo parkiraju. O protuzakonito stečenoj lovi tom naplatom ne smijem ni govoriti. Treba to vidjeti vlastitim očima i to ljeti. Tiha jeza – blago rečeno.

 8. lekri 01/12/2017 at 23:58

  još nešto, skoro sam napravio stranicu na kojoj bi se mogli pratiti ovakvi slučajevi (prepiske i reakcije raznih agenata). mislim kad bi se objedinilo više raznih slučajeva da bi se mogao možda izvuči neki zaključak, a i za nadolazeće tragače za istinom malo više materijala iz prakse. što mislite o tome??? javim se za koji dan kad bude gotova:-)

  • ja 07/12/2017 at 18:31

   Ideja je svakako dobra ukoliko i realizacija bude slijedila misao da je informacija (kao posljedica mogucnosti koristenja tog servisa) tu najvaznija, a ne dizajn, dozivljaji, kontrola i sl. Dakle, u koliko se tom servisu bude moglo prikljuciti i doprinijeti i s starijim programima (za primjer iz 2005.), onda je po mom misljenju na dobrom putu.

 9. lekri 01/12/2017 at 23:46

  bas sam članak pročito s gustom, vjerojatno što prolazim istu stvar. samo jedna primjedba za rječanina i dražena; čemu unaprijed zamišljanje ishoda situacije, zašto ne dopustiti svemiru da to odradi bez vaših/naših primisli. mene totalno zaboli moj ishod situacije, ali mi nije palo na pamet da bi ja tu trebao nešto plaćati

 10. autor_itet 01/12/2017 at 21:09

  Čovjek ima prirodni zakon sile da se s onima/zombijima u sistemu bori. Ne znam,ako neko zna bolji prijedlog slobodno. Budući da ne postoji riječ čovjek u zakonima već osoba,građanin itd., jedino rješenje koje bi bilo dobro, zdravo i ne košta jest da zaživi istinski čovjek.Stoga predlažem paljbu svim biološkim sredstvima od kojih ću samo neke spomenit: ispuštanje gasova u obliku gravitacijskih plikavaca, zvučnih koji su super npr.ako ti se žuri a velik je red. Ukoliko čovjek djeluje udruženo kao UN-i to će izazivati javni red i mir koji se naravno ne odnosi na njega, zatim podrigivanje,kopanje nosa, češkanje jaja(počeši se protiv raka prostate, jer žuja zna) na ročištu da se dobije vremena za pripremu idućeg. Čovjeku (biološko muškom/ženskom spolu) sa svojom božjom sviješću, logici, nepredvidljivosti, zapažanju, čulu(6., 8., 15.), instiktu, nagonu za preživljavanje, treba samo suptilni i sensitivni prdac, kako bi zbunio protivnika/robota/osobu/građanina…u boj u boj za narod svoj:)))

  • FRA NE 03/12/2017 at 10:27

   Prije ulaska u s(l)udnicu teću fažola pa da vidin kako su suzdržani !Odlična ideja oni te idu zajebavat i ne smiju napustit prostor dok ne završe,naša si pravni model za ubrzat spor:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

 11. trumba 01/12/2017 at 20:48
 12. oli 01/12/2017 at 15:00

  Nedavno sam gledao Alisu u zemlji čuda i mogu vam reći tamo je sve moguće.
  Mačke lete, karte hodaju, zečevi pričaju…. sve je moguće u zemlji čuda (magije)!

  • FRA NE 01/12/2017 at 15:14

   Odličan dokumentarac !:-):-)

 13. Damir 30/11/2017 at 11:06

  Da , riječane, da Dražene, svaklako treba ulazit u ring, naravno , dovoljno naoružan da suprotne strane ostavljaš bez suvislog odgovora, i ne samo bez odgovora već i s teretom bilo njih samih ili njihovih nasljednika, djece, unučadi, praunučadi, koji će naslijediti njihove zločine protiv čovječnosti, izbjegavati verbalne rasprave, jer u zapisniku ionako stoji ono što hoće druga strana, sakupljati pismena i dopise u više primjeraka, rasparčati ih u arhive punomoćnika, uvjeren sam da će doći dan kada će se isti moći iskoristiti u zajedničkoj osudi i presudi cijelog naoda protiv kriminalne organizacije.

  Rječane dragi, znadeš da pobjednik ostaje zadnji na bojnom polju, nedaj da te skrenu s niti vodilje, drž se svojih zahtjeva da ti podastru što tražiš kako bi te uvjerili u ispravnost njihovog postupka, oglušuj se na njihova trabunjanja kojima te žele skrenuti s puta, i ponavljaj , pokažite mi zakon, odredba bilo koga ne može biti iznad zakona , itd… i sl…

  Imamo prilike vidjeti suđenje Praljku, 13 godina izluđivanja i mlaćenja prazne slame, 2,5 miliona stranica predmetnog materijala, ko tu koga jebe, jebeno je to za izdržati i na kraju kako završi.

  Želim biti nepristran i ne otvarati teme otkud rat, zašto rat, je li izkonstruiran ili nije tko i kako ga je producirao i sl. Znamo da je osuđen po principu UZP-3, a to otprilike znači, ako je netko iz mog grada ili sela učinio neko sranje a da pritom ja nemam pojma, kriv sam zato što ga nisam u tom spriječio, bez obzira što sam spriječio puno drugih sranja i značajno pomogao onima koji me sada tuže da nisam spriječio navedeno sranje za koje pojma nisam imao.

  Ne zamjerite, moguće sam nesvjesno malo pristran, jer je jedan od malog broja ljudi, za koje sam spreman gurnuti ruku u vatru, radio za njegovo poduzeće (tvornici cigareta), čini mi se u Ljubuškom, s kojim sam svojevremeno u razgovoru zaključio kako je Praljak bio odlučan, čvrst , a posebno pošten i častan čovjek.

  Naravno da će biti i suprotstavljenih mišljenja, ali bit ovog teksta je raskrinkati tzv. sudstvo, čast izuzecima, i dodatno ukazati oduru tzv. pravnog sistema.

 14. FRA NE 30/11/2017 at 09:08

  Zašto pas liže jajca ,zato jer ga svrbe,a koji put onako iz gušta !Ima li kraja hobotnici,ima i to ispod peke s kumpirima !Svaki kontakt sa istreniranim lažovima je bacanje novaca i energije uzalud,i sam pokušaj ispravljanja nečeg što je u startu kvarno ne vodi ničem korisnom već samo produžava postojanje istog i zbog toga ne može prestat,a tebi od svega ostaje gomila papira i tanji novčanik,i možeš mavat i vikat dokazi ,zapisnici,……ma to ti je za niku stvar jer je čovik ispravno zaključio da ovi tamo mogu mimo zakona donosit odluke i presude ,sjebat bilo koga bez poslijedica,to je u nas sudska praksa ,sve ostalo ide opet njima na ruku usahla in dabogda!Pitam ja jednu tetu pravnicu za krivotvorene pečate na svojih par papira ,a žena lijepo objasni kako sudci mogu samo parafirat(paraf je neka žvrljotina ) dokument da bi bio pravovaljan pa može i ne mora imat pečat (potpuno legalno ) !Legalno organizirani kriminal koji previše košta ljude da bi ga se toleriralo !Pravni sistem je kao kad imaš kretena za susjeda koji ti non stop radi štetu i ti ga moliš ,pokušaš objasniti kako to nije u redu što čini,a kreten dalje nastavlja jer ne čuje,pa se riješenje logički nameće,jer kad je netko izvan sebe dobra peščurina je put ka osvještavanju takvih,sve ostalo im je zeleno svjetlo za nastavak po starom !They live ,a ti se zajebaji sa dokazivanjem !Ne vjerujem uopće u ispravljanje sistema već potpuno brisanje i nestanak istog ,jer glave na ovom terenu ne znaju i ne mogu ništa osim zajeba !Ne treba pustit ,ali sve ima svoje granice barem na ovom planu !Na žalost nisu samo sudujući krivci(to vidim kao štand na pazaru ,nešto se nudi ,a tebi se svidi pa kupiš)tako i ljudi pravo vide kao mogućnost da nekog zajebe za korist ili kao duševnu spizu ,jer ipak pravo opstaje na ljudskim sukobima,tako dok je toga pas će s guštom ljizat vlastita jaja ,i s tvojim parama lijepo nastavit svoj život ,doduše i tebi ostane hrpa papira,samo s tim papirom ne moš otić u dućan kupit kruv ,pa ako moram već bacat energiju ,rađe je bacam na nekog kome stvarno treba ,jer pasi ipak imaju više nego im treba !Gadan je taj pasji život !:-)

  • Damir 30/11/2017 at 16:25

   !”Ne vjerujem uopće u ispravljanje sistema već potpuno brisanje i nestanak istog ,”

   “pokušaj ispravljanja nečeg što je u startu kvarno ne vodi ničem ”

   Slažem se , samo ovdje se ne radi o ispravljanju i popravku, radi se o tome da se čovjek zaštiti od pokvarenog sistema, stoga stvari treba postaviti u status jedan na jedan, ne tražiti dokaze u svoju obranu, već natjerati drugu stranu da podastre dokaze za optužbu, na tužitelju je da tužbu potkrijepi neoborivim činjenicama, pošto su danas sve tzv. institucije tvrtke, to bi trebalo ići lakše. Pa HATJ su zatvorili u DC Washingtonu, sama protiv svih u najvećem gujinom leglu, pokušali nebrojeno smicalica, pa žena ipak izasla na slobodu, jer je dokazala da prema prihvaćenim OPPT, UCC podnescima oni zapravno za nju ne postoje, zato i naglašavam, ne dopustiti odvlačenje u dugu ulicu gdje je postavljena zasjeda. Žena je bila više od mjesec dana zatočena u gujinom leglu, sad je potpuno slobodna. mjenjanje ispravnog principa i smjera odbrane u jeku bitke je obično kobno.

   • FRA NE 01/12/2017 at 12:13

    Kako bilo primjer je waco u texasu 90-ih veća zajednica koja je bila trn u oku tamošnjem sistemu,pod izgovorom da zlostavljaju djecu,pa oružje,itd. i onda je sistem koji se brinuo za tu djecu lijepo zapalio te ljude skupa s tom djecom !Razumijem te ,samo čekanje je njima u prilog i imaju vremena preoblikovat kako ih pukne,pa čak i da se stvori gomila ,sistem će nać riješenje da te ne pusti,slična stvar s katalonijom prvo su počeli silom i prijetnjama,ali ovi nisu odustali,pa su mudre glave okrenuli priču kao ne možete bit samostalni ,uzimat ćemo vam manje para(oni to zovu veća fiskalna samostalnost) !Države bez sudjelovanja ljudi nema ,pravo bez ljudi ne postoji !Šta ću moj čovik kad ja svejedno ne virujen u to,jer se opet boriš s njima njihovim alatima,i oni su tu u prednosti u odnosu na tebe ,jedino ozbiljno veći broj ljudi u tom smijeru postaje problem koji se ne može ignorirati,a do toga pomalo !Show must go on !:-)

    • Damir 01/12/2017 at 13:31

     Shvaćam,”,jedino ozbiljno veći broj ljudi u tom smijeru postaje problem koji se ne može ignorirati,a do toga pomalo “, ali u međuvremenu nemreš čekat skrštenih ruku dok te paraziti reketare i čerupaju, jer tako nitko neće dočekati trenutak o kojem pišeš u završnoj rečenici. Najgore je pustit da te ogule, kakav god, otpor takvom načinu postupanja iz sistema prema ljudima je nužan, čak i pile ili odojak ,kad ga netko hvata za pečenku opiru se i kriče da ih cijela općina čuje. Jel čovjek gluplji od pileta?

     • FRA NE 01/12/2017 at 15:05

      Ma prirodno pile osjeti kad mu se sprema sranje pa biži glavon bez obzira,a one tuke u uzgajalištu se ne mogu jadne maknit koliko su utovljene,pa jedino mogu kričat, a selo se raduje objedu kad čuje vrištanje!:-):-):-) Svaka taksena marka ,sve što te dovlači do tih instituta je gubljenje vremena i novca još uvjek u njihovu korist ,zajebajem moje pravnike kad već moram dolazit bilo bi u redu da mi se namire putni troškovi dolaska od strane tvrtke koja zahtijeva moju prisutnost,ako plaćam za upotrebu cesta onda je i logično da republjika firma plaća ljudima zbog uništavanja automobila na tehnički neispravnim cestama,i još puno toga,ali to tako ne ide ,i jasno mi je da je tako ,zato im još uvijek te njihove zakone i pravila volim nabijat na nos jer su efikasniji kod takvih likova i toga se boje više ,tako na poslu nemam problema ni sa kim jer su shvatili da mi nisu dragi(ne ljudi nego to što i kako rade)ako zajebe nešto mimo pravila da ću mu ja prvi “zabit nož u prsa”(nož u leđa zabijaju pizduni ),ali to je samo moguće unutar tih državnih sranja,tako da ne trebam ulaziti u ring već sam non stop u njemu i još se nisam umorija,okolina me ne voli osim kolega koji rade u istom sranju jer se prije mene nisu usudili govorit išta takvo zbog tih iluzornih strahova od nekakvih titulica i falših pravnika !Jel čovjek gluplji od pileta,nije još al je na dobrom putu !:-):-):-)

    • an 01/12/2017 at 14:29

     To se u krscanskim krugovima zna, koje pravilo tu ide: pravili koje je koristio Nehemija. Da ne duzim samo cu uzeti zadnji dio biblijske price:
     Nehemija je obnavljao zidove Jeruzalema, (u nasoj analogiji – gradio je taj novi sistem, utvrdivao pravila, principe), dakle u jednoj ruci drzao je dlijeto, a u drugoj mac. Dakle kada bi ga neprijatelji slobodnog grada, napali i omeli u njegovom poslu, on bi tada koristio mac.
     Znaci u jednoj ruci orude u drugoj oruzje.
     I jedno i drugo, istovremeno, ali po potrebi trenutnoj. Inece…budemo li cekalo na gotovo sve…
     Ali ne treba ni cekati napad, neki trebaju samovoljno ici u njihove redove da donesu nered i zbunjenost i tako ih oslabe. Imamo istu bitku, ali drugacije zadatke..uloge…To sto netko uspjeva ovdje, netko se zrtvuje tamo…

 15. an 30/11/2017 at 00:14

  Na sudovima prolaze SAMO UDRUZENE GRUPE. I to je to! javnost i grupe. A nama je da napravimo stup srama i na toj javnoj stranici ukratko izlozimo svaku sudsku prostitutku. I onda tako udruzenim snagama direktno na ustavni, ostalima samo dopisi sa rokom za ocitovanje o odradi.
  Po mome iskustvu ovo je odlicno proslo.
  On je stavio 1000 kn kao osiguranje. U normalnim sporovima, trebalo bi racunati na zdravlje, zatocenistvo, kradu obitelji i imovine. Ovih dana sam pricala sa jednom zrtvom koja je blizu toga svega bila,a i jos je. Daleko je gore od ovoga. Zakoni, zapisnici, svjedocanstva, dokumenti, svjedoci…toga nema u zakonskom smislu na HR sudovima…rezona, logike,…Moral, etika, postenje…ni za vic napraviti.

 16. Berna 29/11/2017 at 20:59

  ma nema to veze s pravom ni zakonom ovo u nas je pâpilova (TBF) ili ti ga prvobitna akumulacija kapitala a budale tj.osobe to puše i tako pune tuđe đepove a ti nafudrani im se smiju u brk jer su idioti koji viruju u pravdu , Boga i Karmu . I na Rothshilde , Windsore i ostale Royaliste djeluje Karma je kako nije .

Odgovori

Naziv *
E-pošta *
Web stranica

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.